O-STA

Nad erektilno disfunkcijo z zdravilom v sodobni farmacevtski obliki

Ljubljana, 6. september 2012 - Krka, d. d., tovarna zdravil, Novo mesto je danes predstavila novo, sodobno farmacevtsko obliko zdravila za zdravljenje erektilne disfunkcije. Gre za prvo in edino zdravilo za zdravljenje erektilne disfunkcije v Sloveniji v obliki orodisperzibilnih tablet. Od običajnih tablet se razlikujejo predvsem po tem, da se takoj ob stiku s slino v ustni votlini raztopijo in jih lahko zaužijemo brez tekočine. Njihova uporaba je enostavna, obenem pa so prijetnega okusa. Orodisperzibilne tablete so primerne za vsakogar, zlasti pa za ljudi, ki veliko potujejo ali imajo aktiven življenjski slog. Možnost jemanja zdravila brez tekočine je primerna tudi za tiste posameznike, ki težje požirajo. Zaradi vseh navedenih prednosti je sodelovanje bolnikov pri zdravljenju boljše, zato se izboljša tudi učinkovitost zdravljenja.
Motnja erekcije je nezmožnost doseganja in ohranjanja erekcije, ki bi zadoščala za zadovoljivo spolno aktivnost. Nekdanje poimenovanje impotenca se danes uporablja redko. Čeprav ne gre za nevarno bolezen, se življenje posameznika zaradi nje lahko zelo spremeni. Spremljajo jo nelagodni občutki, predvsem sramu, pogosto pa tudi razdražljivost in slaba volja. "Zdravljenje motnje erekcije je zato najbolje začeti z odkritim pogovorom z zdravnikom. Četudi gre za težavo, ki je bolj intimne narave, je to dejansko težava para in se najbolje razpleta, če pri pogovoru, ki vodi k reševanju, sodelujeta oba partnerja. Če opazite motnjo erekcije pri sebi ali pri svojem partnerju, nikar ne obupajte, pogovorite se," meni Klemen Rebolj, dr. med., specialist psihiatrije, zaposlen pri Pacientu.
Spodnje starostne meje, pri kateri bi lahko rekli, da je erektilna disfunkcija za moškega normalen pojav, ni. Večina moških s to motnjo je starejša od 65 let, pa vendar raziskave potrjujejo, da ima skoraj vsak drugi moški po 40. letu vsaj občasno neko obliko te motnje. Vitalen in zdrav moški, ki skrbi za svoje zdravje, lahko ohrani erektilno sposobnost tudi v pozni starosti. Če govorimo o pogostosti te motnje, ugotovimo, da ima vsak peti Slovenec erektilno disfunkcijo. A manj kot desetina jih poišče ustrezno zdravljenje. "Motnjo erekcije je danes možno zdraviti. Posameznik pa mora pred začetkom zdravljenja na ustrezen pregled k zdravniku. V nobenem starostnem obdobju namreč ni običajno, da moški nima erektilne sposobnosti in da nima spolnih odnosov. Spolna dejavnost je odraz splošnega zdravja, pomeni sprostitev in dviga kakovost življenja. Za dolgotrajno razmerje in uspešno seksualno življenje para sta potrebna medsebojno spoštovanje in veliko vloženega truda. Če se partnerja spoštujeta in zaupata, lahko v spolnosti uživata tudi v visoki starosti," dodaja asist. Bojan Štrus, dr. med., urolog na Kliničnem oddelku za urologijo v UKC Ljubljana.
Sodobno zdravljenje motnje erekcije temelji na zdravljenju s tabletami zaviralcev encima fosfodiesteraze tipa 5, med katere spada tudi sildenafil, ki omogočijo oziroma izboljšajo erekcijo z zaviranjem tega encima v tkivu spolnega uda. Prvo varno in učinkovito zdravilo za zdravljenje motnje erekcije v obliki tablet je bil prav sildenafil, ki je na trgu že od leta 1998 in je tako najbolj preizkušen. Sildenafil učinkovito izboljša erektilno funkcijo, ne glede na to, ali so vzroki telesnega izvora ali psihogene narave. Za doseganje erekcije je še vseeno potrebna tudi spolna stimulacija (vzburjenje).
Krkin sildenafil je zdaj na voljo tudi v obliki orodisperzibilnih tablet (uveljavljena je kratica ODT), sodobni farmacevtski obliki, ki uporabniku prinaša dodatne prednosti. Orodisperzibilne tablete so primerne za vsakega moškega. Brez tekočine jih lahko zaužije kjerkoli in kadarkoli, saj se v ustih razgradijo že ob stiku s slino, v manj kot 15 sekundah, obenem pa so prijetnega in svežega okusa po mentolu.Orodisperzibilne tablete so izdelane po najnovejši tehnologiji. Mojca Prah Klemenčič, mag. farm., direktorica Regije Slovenija iz Krke, d. d., Novo mesto, ob tem poudarja: "Krkina zdravila so plod lastnega znanja in izkušenj, saj nenehno skrbimo, da so učinkovita, varna in kakovostna. Ker skušamo bolnikom olajšati jemanje, jih naši strokovnjaki razvijajo v novih, uporabnikom primernejših oblikah. Mednje zagotovo spadajo orodisperzibilne tablete. Krkine orodisperzibilne tablete so bile že večkrat nagrajene za svojo inovativno obliko, kar je potrditev, da uspešno sledimo svojim razvojno-raziskovalnim ciljem."

Krka je za boljše poznavanje in razumevanje motnje erekcije že konec leta 2009 javnosti predstavila tudi spletno mesto www.midva.com. Po vsebini se deli na tri dele. Prva dva opisujeta, kaj je erekcija in kaj motnja erekcije, tretji sklop pa predstavi zdravljenje motnje erekcije in obiskovalca seznani z informacijami, zakaj je zdravljenje pomembno in kako poteka. Od začetka delovanja je spletno mesto www.midva.com obiskalo že več kot 72.000 obiskovalcev. Ti cenijo predvsem to, da lahko na enem mestu najdejo tudi seznam in zemljevid ter podatke o vseh uroloških ambulantah po Sloveniji in da lahko rešijo vprašalnik o erektilni funkciji, ki jim omogoča samodiagnosticiranje. Rezultat rešenega vprašalnika dobro pokaže resnost težave posameznika in obenem olajša začetek pogovor o tej temi pri posvetu z osebnim zdravnikom.
Obveščanje prek spleta dopolnjuje brezplačno telefonsko svetovanje specialista urologa, ki na telefonski številki 080 2 69 2 vsak četrtek med 17. in 18. uro odgovarja na vprašanja o motnjah erekcije in svetuje, kako do prave rešitve za to težavo. V treh letih je odgovor dobilo kar 1050 posameznikov.Kontakt za medije Anja Lesar, anja.lesar@krka.biz, 01 475 14 07 ali 051 641 836

* Besedilo obravnava zdravilo, ki se sme izdajati le na zdravniški recept. O primernosti zdravila za uporabo pri posameznem bolniku lahko presoja le zdravnik. Dodatne informacije dobite pri svojem zdravniku ali farmacevtu.