O-STA

Da ne bo bolelo

Svetovni dan bolečine

Ljubljana, 11. oktober 2012 - Bolečina je neprijetna čutna in čustvena zaznava, povezana z dejansko ali pogojno poškodbo tkiva. Vendar vzrok ni vedno poškodba , pa tudi vsake poškodbe ne spremlja bolečina. Bolečina je izjemno zapletena, saj ima ne le različne povzročitelje, ampak na njeno doživljanje in trajanje močno vplivajo različni dejavniki. Bolečina ni vedno le negativna, saj je pogosto prvi znak ali opozorilo, da se v našem telesu nekaj dogaja. Čeprav je torej koristna, gre za neprijetno izkušnjo, ki jo želimo odpraviti ali vsaj ublažiti. 11. oktober je svetovni dan boja proti bolečini. Z letošnjim dnem se zaključuje leto boja proti glavobolu, ki je potekalo vse od lanskega oktobra. Glavobol je seveda le ena od mnogih bolečin, ki nas lahko prizadenejo. Bolečine delimo na različne načine, najpogostejši je glede na jakost (blaga, zmerna, močna) in trajanje (akutna, kronična).

Bolečine ne izbirajo ne kraja ne časa. Določitev jakosti bolečine je pomembna za postavitev pravilne diagnoze in izbiro ustreznega protibolečinskega zdravljenja. Bolečino doživljamo zelo različno, ker smo zanjo različno dovzetni. Dojemanje bolečine je močno odvisno tudi od drugih dejavnikov, na primer tako od okolja kot duševnega stanja človeka, ki ga boli - utrujenost, strah, nesproščenost in anksioznost bolečino še okrepijo. Prav zaradi subjektivnosti doživljanja vrste in jakosti bolečine je zdravljenje izredno zahtevno, saj celotna anamneza temelji zgolj na bolnikovi oceni. Zdravniki si ne morejo pomagati z nobeno napravo ali laboratorijsko preiskavo. V pomoč jim je lahko analogna bolečinska lestvica (lestvica VAS), po kateri vrednost 0 pomeni odsotnost bolečine, vrednost 10 pa neznosno bolečino. Bolnik sam oceni stopnjo bolečine, ki jo doživlja.

Kako prijetno je življenje brez bolečine, se običajno zavemo šele takrat, ko nas kaj boli. V primeru glavobola in migrene, pa tudi zobobola, menstrualnih bolečin, bolečin v mišicah in sklepih, bolečin v križu nas zanima predvsem hitro in dolgotrajno lajšanje bolečih občutkov.Doc. dr. Igor Locatelli, mag. farm., s Fakultete za farmacijo, Univerze v Ljubljani, ob tem opozarja: "Vse bolečine niso primerne za samozdravljenje, pri blagi do zmerni akutni bolečini pa lahko posežemo po protibolečinskih zdravilih

(analgetikih), ki so na voljo brez recepta. Po nekaterih podatkih 68 % ljudi uporablja analgetike, od tega 47 % redno."

Mag. Simona Vučko Mole, mag. farm., (Lekarna Ig) je ob tem dodala: "Najpogostejše bolečine, zaradi katerih posamezniki poiščejo pomoč farmacevta v lekarni, so glavobol, zobobol, menstrualne bolečine, bolečine v hrbtu ter bolečine v mišicah in sklepih." Pri tem pa ne gre zanemariti dejstva, da ne glede na to, za katero bolečino se svetuje protibolečinska zdravila brez recepta, jih lahko vsakdo jemlje največ 10 dni. Če se simptomi ne izboljšajo ali se po 3 dneh jemanja celo poslabšajo, mora posameznik na posvet z zdravnikom.

Po podatkih raziskave o najpogosteje priporočenih izdelkih brez recepta v letu 2010, ki jo je opravilo podjetje Farmasist, je Nalgesin S prva izbira slovenskih farmacevtov za samozdravljenje glavobola. Vsebuje učinkovino naproksen, ki ima trojno delovanje: protibolečinsko, protivnetno in protivročinsko. Mirjam Pangeršič, produktna vodja za izdelke brez recepta, Krka, d. d., Novo mesto, je ob tem poudarila: "Ker se učinkovina Nalgesina S naproksen natrij hitro absorbira iz prebavil v krvni obtok, začne delovati zelo hitro po zaužitju enega odmerka,je zato odlična pomoč pri različnih bolečinah. Učinek Nalgesina S v primerjavi z drugimi analgetiki, ki so na voljo brez recepta v lekarnah, traja daljši čas. Prav zaradi očitnega in dolgotrajnega olajšanja je tudi manjša nevarnost, da bi prišlo do preodmerjanja."

Več še na www.nalgesin.si. kjer izveste vse o hitri rešitvi za bolečino ter preko E-svetovalca ugotovite, kako se lahko varno in učinkovito borite proti bolečini. Morda bo za uporabnejši dnevnik bolečine, kamor si lahko zapisujete, kdaj vas kaj boli in kakšna je bolečina. Tako boste bolje spoznali svojo bolečino in se ji morda v prihodnje izognili, farmacevtu ali pa zdravniku pa zagotovili natančnejše informacije, na podlagi katerih vam bo lažje priporočil ustrezno zdravljenje.

Kontakt za medije

Anja Lesar, anja.lesar@krka.biz, 01 475 14 07 ali 051 641 836