O-STA

Otvoritveni teden Maribor Project / Rebecca Horn & gostje

26.-30. september 2012

Svetovno znana nemška umetnica Rebecca Horn se prvič predstavlja v Sloveniji. Ekskluzivno za Umetnostno galerijo Maribor bo pripravila razstavo svojih del in naredila umetniško instalacijo, ki se bo navezovala na Maribor. V razstavo bo vključila tudi dela izbranih gostujočih umetnikov, ki jih odlikujeta osupljiva tehnološka brezhibnost in drznost v uporabi materialov. Ob razstavi se bo odvijal bogat spremljevalni program z uglednimi mednarodnimi gosti iz sveta literature in glasbe. Vabljeni, da se udeležite številnih zanimivih dogodkov v otvoritvenem tednu!

GOSTIM BESEDO / Yang Lian in Aleš Šteger

sreda, 26. september 2012, ob 18.00

Literarna hiša Maribor, Vojašniška ul. 12

Yang Lian je svetovno priznan pesnik, ki je začel pisati v sedemdesetih letih je bil eden izmed ustanoviteljev pesniške skupine "Misty", nove šole sodobne kitajske poezije. Njegove pesnitve odlikujeta globoko razumevanje in inovativna povezava s klasično kitajsko poezijo. Objavil je enajst pesniških, dve prozni in eno esejistično zbirko. Njegova dela so prevedena v več kot dvajset tujih jezikov. Za svoje delo je prejel številne mednarodne literarne nagrade in priznanja. Aleš Šteger je z izdajo knjižnega prvenca Šahovnice ur leta 1995 postal eno najvidnejših imen sodobne slovenske poezije. Bil je soustanovitelj knjižne zbirke Beletrina in Študentske založbe, pobudnik in dalj časa programski vodja mednarodnega pesniškega festivala Dnevi poezije in vina v Medani. Prejel je več slovenskih in mednarodnih nagrad in štipendij, njegove knjige so prevedene v številne jezike.

GLASBENA USTVARJALNICA The G-string of Pythagoras

četrtek, 27. september 2012, od 16.00-18.00

Konservatorij za glasbo in balet Maribor, Mladinska ul. 12

vodi: Hayden Chisholm, skladatelj in saksofonist

Ustvarjalnica bo potekala v angleščini.

Udeleženci se bodo seznanili z osnovnimi harmoničnimi proporci intervalov po vzoru Pitagore in se naučili, kako z drobnimi spremembami izpopolniti svojo intonacijo. Novozelandski saksofonist in skladatelj Hayden Chisholm je leta 1995 razvil nov mikrotonski sistem za saksofon, ki ga je predstavil na debitantskem albumu Circe. Njegove skladbe so poslej snemali na radijskih postajah BBC in WDR, Chisholm pa je nastopal in snemal z uveljavljenimi glasbeniki in orkestri. Napisal je glasbene kompozicije za več instalacij in filmov Rebecce Horn. Število udeležencev je omejeno. Prijave sprejemamo do 25. septembra 2012 na naslov: brigita.strnad@ugm.si

DVANAJST / Rebecca Horn

SNG Maribor, Kazinska dvorana, Slovenska ul. 27

četrtek, 27. september 2012, ob19.00

Rebecca Horn se je v več kot štirih desetletjih umetniškega ustvarjanja podpisala pod številne odmevne projekte, s katerimi se je predstavila svetovni javnosti. Performansi na temo modifikacij telesa, tehnično dovršeni kinetični objekti, lirično zaznamovani filmi, dih jemajoče umetniške instalacije z referencami na travmatična obdobja človeške zgodovine predstavljajo le del njenega bogatega opusa. Bogat umetniški opus Rebecce Horn dopolnjuje tudi poezija oz. literarna dejavnost, ki vzpostavlja vez z njeno vizualno umetnostjo. Z umetnico se bo pogovarjal Aleš Šteger.

OTVORITEV Maribor Project / Rebecca Horn & gostje

Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva ul. 6

petek, 28. september 2012, ob 19.00

Na otvoritvi bo prisotna umetnica Rebecca Horn.

Razstava bo predstavila različna obdobja umetniškega opusa Rebecce Horn, vendar bo mnogo več kot izčrpna predstavitev umetničinega opusa. Njena dela se bodo prepletala z deli izbranih likovnih umetnikov, pri čemer se bodo vzpostavili neposredne reference in odnosi med različnimi generacijami, kulturnim kontekstom in umetniškim izrazom. Rebecca Horn je povabila Matthiasa Deumlicha, Alija Kaafa, Antonia Paucarja, Jakoba Schaibla in Markusa Wüsteja, da v okviru njene lastne retrospektive razstavijo svoja najnovejša in najpomembnejša dela. Z uporabo različnih materialov in tehnik je vseh pet umetnikov razvilo močan individualni umetniški jezik, ki zrcali subjektivno percepcijo njihovega okolja in njihov interes za družbena, politična in zgodovinska vprašanja. Na otvoritvi bo premierno predvajana skladba saksofonista in skladatelja Haydna Chisholma, ki jo je napisal za instalacijo Rebecce Horn. V otvoritvenem performansu pa bo nastopil performativni umetnik Antonio Paucar.

VODSTVO PO RAZSTAVI Maribor Project / Rebecca Horn & gostje

Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva ul. 6

sobota, 29. september 2012, od 11.00-12.00

vodijo: Breda Kolar Sluga, direktorica UGM in gostujoči umetniki

Vodstvo bo potekalo v angleščini.

Na razstavi Maribor Project / Rebecca Horn & gostje se bo poleg Rebecce Horn predstavila peterica gostujočih umetnikov, ki delujejo na različnih področjih sodobnega umetniškega izraza in v svojih delih prepletajo vizualno umetnost z glasbo in literaturo. Temeljni poudarek razstave bo dialog med umetniškimi deli, ki se izrisuje v vsebinskih, materialnih, formalnih in zvočnih povezavah in vnaša svojevrstno dinamiko v tok razstave ter vzpostavlja izjemno zvočno izkušnjo. V pogovoru z direktorico UGM Bredo Kolar Sluga bodo umetniki odstrli vpogled v svoje umetniško ustvarjanje.

LITERARNI VEČER

Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva ul. 6

sobota, 29. september 2012, ob 18.00

sodelujejo: Rebecca Horn, Rod Mengham, Joachim Sartorius in Tomaž Šalamun

Gostje bodo prebirali poezijo v maternih jezikih, za prevod bo poskrbljeno.

Gostje, ki jih kot skupna značilnost povezuje pisanje o likovni umetnosti, bodo na literarnem večeru predstavili svoja književna dela in s prebiranjem izbranih pesmi oz. odlomkov proznih del izrisali lok med vizualno in literarno umetnostjo. Rebecca Horn je svojo umetniško pot začela v sedemdesetih letih 20. stoletja in v štirih desetletjih ustvarila impresiven umetniški opus. Izpovedna moč njenih del se zrcali tudi v njenih pesmih in refleksijah, ki jih piše že dalj čas in kot poetična spremljava odzvanjajo vzporedno z njenimi deli. Rod Mengham predava moderno angleško literaturo na Univerzi v Cambridgeu in deluje kot kurator. Napisal je več knjig o angleških književnikih 19. stoletja in urejal zbirke esejev o sodobnem leposlovju, nasilju, avantgardni umetnosti in leposlovju iz obdobja 1940ih. Objavil je dve pesniški zbirki. Joachim Sartorius je bil od 2001 do 2011direktor Berlinskega festivala. Je član Nemške akademije za jezik in literaturo ter profesor na berlinski Univerzi za umetnosti. Svojo poezijo je zbral v sedmih zbirkah, prevajan pa je v več jezikov. Tomaž Šalamun je v slovensko poezijo vnesel nove dimenzije na področjih oblike, ekspresije in vsebine, ki so postopoma oblikovale njegov prepoznaven slog in prispevale k izjemni mednarodni uveljavljenosti. Izdal je 42 samostojnih pesniških knjig v Sloveniji, številna njegova dela so prevedena v tuje jezike.

JAZZ KONCERT Afro Lounge Brothers

Jazz klub Satchmo, Strossmayertjeva ul. 6

sobota, 29. september 2012, ob 21.30

nastopajo: Hayden Chisholm (saksofon, bobni), Pedja Avramovic (električne orgle Hammond) in John Schröder (bas kitara)

Multiinstrumentalna zasedba Afro Lounge Brothers deluje že 15 let, sestavljata pa jo vsestranska glasbenika Hayden Chisholm in Pedja Avramovic, ki igrata blues, country in soul. Njuni nastopi so prava poslastica za ljubitelje jazza, saj obsegajo sprehod skozi celotno njegovo zgodovino. V Mariboru se jima bo pridružil še bas kitarist John Schröder, za katerega bo to debitantski nastop z zasedbo Afro Lounge Brothers.

PROJEKCIJA FILMA Rebecce Horn Buster's Bedroom

Kino Udarnik, Grajski trg 1

nedelja, 30. september 2012, ob 11.00

Začetki filmskega ustvarjanja Rebecce Horn segajo k dokumentiranju njenih performansov s filmsko kamero, postopno pa se je filmu temeljiteje posvečala. Za svoje filme je napisala tudi scenarije in vanje vključila svoja umetniška dela. Scenarij za Buster's Bedroom je napisala skupaj z Martinom Mosebachom na podlagi svoje zgodbe. Film odlikuje zvezdniška zasedba, saj sta v njem med drugim zaigrala Donald Sutherland in Geraldine Chaplin. Glavna junakinja filma, ki je obsedena z Busterjem Keatonom, pride v sanatorij, kjer je bil slavni igralec nekoč tudi sam pacient. Tamkajšnji gosti z ekscentričnim vedenjem in poskrbijo za razgiban in humoren tok dogodkov.