O-STA

Kulturna ambasada Avstrije - vabila in napovedi dogodkov

Spoštovani,

pošiljamo vam nekaj vabil, obvestil in podatkov o prireditvah Kulturnih ambsad, programske entitete zavoda MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulutre 2012:

"Presenetljivo iznajdljivo avstrijsko oblikovanje"

od četrtka, 27. septembra, do torka, 9. oktobra,

Salzburški paviljon White Noise, Trg Svobode, Maribor.

Slavnostno otvoritev razstave bodo ob 20.30 uri popestrili slovenska skupina Elvis Jackson in avstrijski DJ Felix da Houserat.

Avstrijsko oblikovanje že od začetka tega tisočletja navdihuje nova energija. Interakcija med tradicijo in avantgardo ter tehnologijo in ročnimi spretnostmi omogoča Avstriji vodilno vlogo pri postavljanju novih smernic oblikovanja. Skrbna in premišljena raba surovin, proizvodnja, prilagojena potrebam kupcev, ter ohranjanje in izpopolnjevanje starodavnih tehnik so ključni temelji sodobnega oblikovanja. Z avtentičnostjo ter novo miselnostjo obogateno avstrijsko oblikovanje nakazuje novo pot z zares presenetljivo iznajdljivostjo. V Mariboru se bo tako predstavila široka paleta avstrijskega sodobnega oblikovanja - od industrijskega oblikovanja, oblikovanja notranjih prostorov in pohištva pa vse do mode. Razstavo nadgrajujejo različna stališča v umetnosti, arhitekturi, plesu in videu, ki še bolj izpostavljajo blišč avstrijske kreativne scene.

Paviljon bo odprt vsak dan med 10.00 in 18.00.

Harri Stojka - Romska glasba iz Evrope

sobota, 29. 9. 2012, 20.00

Narodni dom - Velika dvorana, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

S koncertom Harrija Stojka napovedujemo otvoritev Kulturne ambasade Avstrije, ki bo v torek, 2. Oktobra, v Vetrinjskem dvoru. Dunjačan ni zgolj mojster kitare, ampak tudi mojster številnih glasbenih žanrov: posamezne postaje njegovega razvoja od začetka 70-tih let so rock, blues, jazz, gypsy-swing in romske pesmi. S temi posnetki se vrača k svojim koreninam in jih povezuje s svojimi prejšnjimi glasbenimi reinkarnacijami. V tem primeru so te "korenine" v bistvu "ceste", po katerih so njegovi nomadski predniki pred stoletji med Azijo in Evropo hodili. Njihova glasba je tako postala zrcalo glasbene umetnosti celotnih celin, ki so jih povezali z lastno tradicijo improvizacije in virtuoznostjo. Glasbena pot Harrija Stojka je bila že od nekdaj nadaljevanje tega potovanja, ki ga je vedno znova pripeljala do novih oblik ti. "world music" in sodelovanj z izjemnimi glasbeniki, kot npr. Mošo Šišic ali izvrstnimi pevkami kot npr. Jeleno Kristic. Koncert obiskovalcem Evropske prestolnice kulture podarja Avstrijski kulturni forum, zato je vstop prost.

Uradna otvoritev Kulturne ambasade Avstrije: odprtje razstav Erich Lessing - Evropa, Evropa, Gustav Klimt - Začetnik moderne, Povezava za Mir Mostar 3000

torek, 2. oktobra ob 19.00, 19.30 in 20.00

Vetrinjski dvor, Vetrinjska ulica 30, Maribor

Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture in Avstrijski kulturni forum, v sodelovanju z Avstrijskim veleposlaništvom, vabijo na odprtje Kulturne ambasade Avstrije. Ob tej priložnosti bodo obiskovalce Vetrinjskega dvora pozdravila avstrijski veleposlanik Nj. eksc. dr. Clemens Koja in direktorica Avstrijskega kulturnega foruma dr. Christa Sauer.

Erich Lessing - Evropa, Evropa

torek, 2. oktober, ob 19:00

Vetrinjski dvor, Vetrinjska ulica 30, Maribor

Erich Lessing se je leta 1923 rodil judovski družini na Dunaju. Njegov oče je bil zobozdravnik, njegova mati pa pianistka. Po t. i. priključitvi Avstrije nacistični Nemčiji leta 1938 je Lessingu kot 16-letnemu dečku uspelo pobegnit v Izrael, medtem ko sta njegova starša umrla v koncentracijskem taborišču Auschwitz. Mladi Lessing je v Izraelu sprva deloval v kibucu, kasneje pa je postal fotograf v britanski vojski. Leta 1947 se je vrnil v Avstrijo in nadaljeval svoje delo kot fotograf, med drugim za Associated Press. Leta 1951 se je preselil v Pariz, kjer se je pridružil svetovno znani agenciji MAGNUM in spoznal svojega najpomembnejšega učitelja in mentorja Henrija Cartier-Bressona. Delal je za časopise LIFE, PARIS-Match, Picture Post, EPOCA in QUICK. Sredi 50-ih let se je Lessing začel posvečati fotografskemu dokumentiranju političnih dogodkov. Njegova dokumentacija madžarske vstaje leta 1956 velja za legendarno. Fotografsko je tematiziral skoraj vse osebnosti in zgodovinske dogodke druge polovice 20. stoletja. Takratne države "vzhodnega bloka" so bile center njegovega zanimanja. Lessing je tako postal avtor številnih mednarodno priznanih fotomonografij in razstav, ki so bile na ogled širom sveta. Fotografijo je poučeval v Indiji, v Arlesu, na Solnograški poletni akademiji in na Univerzi za uporabne umetnosti na Dunaju. Erich Lessing je prejemnik številnih avstrijskih in mednarodnih nagrad in odlikovanj. Leta 1973 mu je avstrijski zvezni predsednik podelil naziv profesorja. S svojo soprogo, novinarko Traudl Lessing, je letos pri 89-ih letih odprl fotografsko galerijo v središču Dunaja, njegova dela pa hrani kulturni arhiv na Dunaju, ki ga je prav tako ustanovil sam.

Gustav Klimt - Začetnik moderne

torek, 2. oktober, ob 19:30

Vetrinjski dvor, Vetrinjska ulica 30, Maribor

Gustav Klimt (1862-1918) simbolizira obdobje, ki navdušuje in odmeva do danes - moderno. Kot umetnik je zaznamoval predvsem Dunaj in skupaj s svojimi sopotniki, zlasti Josefom Hoffmannom, Ottom Wagnerjem, Josephom Mario Olbrichom, Richardom Gerstlom, Egonom Schielejem in Oskarjem Kokoschko odločilno sooblikoval obdobje na prelomu stoletja. Gustav Klimt bi v letu 2012 praznoval svoj 150. rojstni dan, kar Dunaj skozi vse leto obeležuje s prireditvami pod geslom "Gustav Klimt in rojstvo moderne". Dunaj je bil na prelomu 19. v 20. stoletje, zraven Pariza, Münchna in Londona, eno od rojstnih mest moderne. Kot glavno in rezidenčno mesto Avstro-Ogrske monarhije je bilo eno od duhovnih središč Evrope in z več kot dvema milijonoma prebivalcev v letu 1910 peto največje mesto na svetu. Upodabljajoča umetnost, književnost, glasba, arhitektura in znanost so doživeli ponovni razcvet, nastalo je veliko novega in pomembnega, in to v neprimerljivi gostoti in hitrosti. Tudi umetniško se pot od historizma do začetkov abstrakcije edinstveno odraža v Klimtovih delih. Pričujoča razstava obširneje predstavlja Klimtove najpomembnejše mejnike na poti do "celostne umetnine".

Povezava za Mir Mostar 3000

torek, 2. oktober , ob 20.00

Vetrinjski dvor, Vetrinjska ulica 30, Maribor

Bolečina W. M. Pühringerja, ki izhaja iz balkanske vojne in uničenja mostarskega mostu 9. novembra 1993 kot simbol te vojne, je botrovala k Projektu o porušenem Starem mostu v Mostarju. Njegovo spoštovanje bosanskega prebivalstva simbolično vključuje tudi Stari most, ki ga je okrog leta 1566 zgradil turški arhitekt Hajrudin in ki velja za najznamenitejši kulturni spomenik Balkana. Ob obnovi mostu v letih 2003 in 2004 je Pühringerju postalo jasno, da glede na nasilno uničenje mostu enostavna obnova ne bo dovolj, vendar je potrebno ustrezno upoštevati tudi vojne dogodke. Staro in novo - tudi zgodovinski in sodoben način gradnje - se povezujeta. Pühringerjev osnutek govori o zavesti časa in zgodovine, tako da ga lahko razumemo tudi kot simbol in upanje za prihodnost. W. M. Pühringer in njegov partner Eckhard Horstmeier delata na tem zelo odmevnem projektu v Bosni že več kot 14 let.

Branje avtorjev Založbe Droschl

sreda, 3. oktober, 19.00

Univerzitetna knjižnica Maribor, Gospejna ulica 10, Maribor

Založba Droschl se posveča izključno izjemni kontinuiteti sodobne književnosti nemških in tujih avtorjev. Prve naslove so izdali leta 1978, in sicer umetniški knjigi Guiseppa Zigaina in Adolfa Frohnerja. Danes združuje tako galerijo kot knjigarno, v kateri so našli svoj kreativni prostor različni književni slogi, še posebej tisti, polni uporništva, rušenja tradicije in novatorstva.
"Prestolnica književnosti Gradec" pripravlja na primeru literarnega časopisa "manuskripte" in založbe Droschl posebno branje, na katerem se bodo predstavili avtorji Andrea Stift, Alfred Kolleritsch, Fabjan Hafner in Stefan Schmitzer. Dogodek bo povezoval Rainer Götz, branje pa bo pospremila tudi mala knjižna razstava.

Drau/Drava-KlangMobil

četrtek, 4. oktober, 18.30

Židovski trg, Židovska ulica 3, Maribor

"Drau/Drava - KlangMobil" je umetniški projekt, ki spodbuja najmanj tri leta trajajoče interdisciplinarno in multinacionalno sodelovanje arhitektov, književnikov, glasbenikov in skladateljev iz "dravskega kulturnega prostora". Vse prireditve - interakcije med arhitekturo, književnostjo in novo glasbo - se odvijajo izključno v javnem prostoru: na krajevnih in mestnih trgih in v primernem naravnem okolju ob Dravi. Na dolgi poti vzdolž Drave je Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture pomembna postaja. Po prostorskem zemljevidu, ki ga je zasnovala arhitektka Mateja Katrašnik, se "Concertino" iz besedil Simone Schönett, Christopha Huberja, Bernharda C. Bünkerje in drugih "sprehaja" po mestu Maribor s kompozicijami Milka Kelemena, Alexandra Zimmermanna, Güntherja Zechbergerja in z glasbenim svetom Dravskega radijskega orkestra. To mobilno glasbeno umetnino je možno v živo spremljati preko spletne strani: www.dravaradio.eu.

CUM TEMPORE - S časom

petek, 5. 10. 2012, 17.00

Dvorec Betnava, Streliška cesta 150, Maribor

Izraz cum tempore, ki latinsko pomeni "s časom", se uporablja predvsem na univerzi, ko se neka prireditev ali predavanje začne s 15-minutno zakasnitvijo, tako da imajo študentje in profesorji čas za pripravo na novo predavanje. Čeprav ne gre niti za 15 minut niti za zamudo, je avstrijsko Poklicno združenje upodabljajočih umetnikov z avstrijske Štajerske izkoristilo čas od uspešne razstave "Na nogah" 1. junija letos v Mariboru in pripravilo drugo predstavitev del svojih umetnikov. Umetniki so se ukvarjali s časom, zato so se na svoji razstavi v prostoru pred gradom Betnava v Mariboru posvetili različnim vidikom časa in njegovemu vplivu na kulturo, politiko in medčloveške odnose.

Umetnost potrebuje čas za svoj razvoj in razcvet.
Umetnost potrebuje čas, da prodre v zavest opazovalcev.
Umetnost potrebuje čas, da si izbori ustrezno vrednost pri kulturni politiki.
Interakcije in kooperacije potrebujejo čas, da obrodijo sadove.
Odnosi in prijateljstva potrebujejo čas, da dozorijo.
Zaupanje potrebuje čas, da se razvije.
Tudi ljudje in države potrebujejo čas, da se približajo drug drugemu.

Linijski polet Gradec-Maribor in Otvoritev Vizualnega orisa regije

sobota, 6. oktober

vzlet: 7.30, Gradec, Pfauengarten, prelet ob približno 10.00, Maribor, Glavni trg

56 kilometrov dolg polet zrakoplova iz Gradca do Maribora, med katerim bodo nepretrgoma snemali pot med mestoma, bo ustvaril živahen portret pokrajine med geografsko najbližjima evropskima pestolnicama kulturne. Zrakoplov bo 6. oktobra (v primeru slabega vremena 7. oktobra) vzletel iz graškega vrta po imenu Pfauengarten. Od 7:30 ure do 10:30 ure bo zrakoplov v višini 200 m preletel zračno linijo od graškega glavnega trga Hauptplatz do Glavnega trga v Mariboru. Posnetek preleta bodo v živo prenašali na zaslonih, ki bodo postavljeni na Hauptplatzu v Gradcu in na mariborskem Glavnem trgu. Visokoločljive posnetke pokrajine bodo nato v obliki video instalacij velikega formata predvajali v graškem Kunsthausu in v Vetrinjskem dvoru v Mariboru.

Polet 6. Oktobra, otvoritev Vizualnega orisa regije pa bo 19. oktobra, v Vetrinjskem dvoru, ob 19.00.

Več informacij o poletu je v pripetem dokumentu "Linijski polet Gradec-Maribor".

Borderline

od sobote, 6. oktobra, ob 15.00 do sreda, 31. oktobra

Železniška postaja, Partizanska cesta 50, Maribor

Pereče teme meje, konfliktov, migracij, mobilnosti in trgovine, premika kapitala in beguncev so v zadnjih mesecih v Evropi ponovno postale aktualne. "Arabska pomlad", razvoj dogodkov okrog Lampeduse, odnos osrednjih evropskih držav do vprašanj beguncev in do načinov njihovega izgona so v zadnjem času zelo izpostavljene teme v medijih. Organi odločanja v drugih državah pogosto prevzemajo podobna stališča, saj strategije kazni ohranjajo vzorce, ki jih je težko spremeniti. Pogoste akcije civilne družbe, kot so poskusi skupnosti, da preprečijo deportacijo integriranih družin, se morajo razumeti kot pojav strpnosti, krščanske ljubezni in civilne neposlušnosti. Preko medializacije dogodkov in zaradi vloge medijev se podobni pojavi naprej razvijajo na meta ravni. V projektu bo zato posvečena posebna vloga medijsko-teoretski radikalizaciji pogleda. Prej opisani dogodki omogočajo, kar je deloma razvidno tudi iz nekaterih prispevkov na zadnjem Beneškem bienalu, neko repolitizacijo umetnosti (in njene produkcije), razvoj, ki ga prav ta projekt podpira. S tem namenom smo pozvali umetnike, umetniške kolektive in teoretike, da se kritično opredelijo do sodobnih tem, kot sta meja in mobilnost, ter svoja dognanja predstavijo v okviru avstrijskega meseca kulture.

Izvajalci projekta:

Inštitut za umetnost v javnem prostoru Štajerkske, Universalmuseum Joanneum
Kustos: Michael Petrowitsch
Predstavitev: Boris Jaušovec (Slo)
Jasmina Cibic (Slo): predstava v centru mesta
Ila (A): začasne skulpture na reki Dravi
Beba Fink (A): projekcije v območju mesta
Gustav Troger (A): skulpture na trgu Leona Štuklja
Ernst Logar (A): skulpture na mestnem trgu
Vojna (RU): transparenti, Intervencije
Sören Engsted (S): intervencije na železniški postaji
Klaus Hartl (A): fotografije
Klaus Schafler (A): intervencije na železniški postaji

Zavrtimo skupaj!

Boštjan Klun
--------------------------

MARIBOR 2012

Vetrinjska ulica 30

2000 Maribor

Slovenija

mob: +386 40 296 000

tel: +386 2 228 1250

fax: +386 2 228 1240

www.maribor2012.eu