O-STA

Novinarska konferenca v Rimu v znamenju MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kultura

MARIBOR 2o12 - Evropska prestolnica kulture veliko pozornosti posveča mednarodnemu sodelovanju. Programska entiteta Kulturne ambasade predstavlja preko trideset kultur iz držav Evropske unije in vsega sveta ter spodbuja medkulturni dialog med različnimi narodi sveta. V oblikovanju bogatega programa smo se povezali s tujimi kulturnimi inštituti v Sloveniji, veleposlaništvi številnih držav ter nekdanjimi, sedanjimi in prihodnjimi Evropskimi prestolnicami kulture ter nevladnimi organizacijami.

Tako je danes, pod okriljem zavoda MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture in v sodelovanju z Veleposlaništvom RS v Rimu, delegacijo Evropske komisije v Rimu ter STO iz Milana, na sedežu predstavništva Evropske komisije v Italiji, v Rimu, (Ulica 4. novembra 149, dvorana Lorenza Natali) potekala novinarska konferenca. Na novinarski konferenci so sodelovali ambasador Republike Slovenije Iztok Mirošič, direktor italijanskega predstavništva Evropske komisije, Lucio Battistotti, namestnik svetovalec župana mestne občine Rim, Federico Rocca, programski direktor MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture, Mitja Čander, mag. Nataša Kos, pomočnica programskega direktorja za mednarodno sodelovanje MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture, Gorazd Skrt, vodja predstavništva Slovenske turistične organizacije v Italiji in Sašo Jurcer, umetniški vodja Inner World Theatre.
Govorci novinarske konference so spregovorili o projektu v teku, njegovih dosežkih, učinkih ter pozitivnih vplivih na turizem in širše.

Ob tem sledi, jutri, v petek, 28.9 ob 21.00 v Teatru Vascello v Rimu, predstava Medejin krik v organizaciji INNER WORLD THEATRE PRODUCTION COMPANY Saše in Mojtine Jurcerja, ki bo otvorila gledališko sezono Teatra Vascello v Rimu. V dotični sezoni so programirana tudi največja imena italijanskega gledališča in iz mednarodnega prostora eden največjih režiserjev sodobnega časa Eugenio Barba s svojim Odin Teatrom.

Vabilo na brezplačen koncert Harrija Stojka - mojstra številnih glasbenih žanrov

S koncertom Harrija Stojka, ki bo v soboto 29.9. 2012 ob 20.00 v Veliki dvorani Narodnega doma (Ulica kneza Koclja 9, Maribor) napovedujemo otvoritev Kulturne ambasade Avstrije, ki bo v torek, 2. Oktobra, v Vetrinjskem dvoru. Dunajčan ni zgolj mojster kitare, ampak tudi mojster številnih glasbenih žanrov: posamezne postaje njegovega razvoja od začetka 70-tih let so rock, blues, jazz, gypsy-swing in romske pesmi. S temi posnetki se vrača k svojim koreninam in jih povezuje s svojimi prejšnjimi glasbenimi reinkarnacijami. V tem primeru so te "korenine" v bistvu "ceste", po katerih so njegovi nomadski predniki pred stoletji med Azijo in Evropo hodili. Njihova glasba je tako postala zrcalo glasbene umetnosti celotnih celin, ki so jih povezali z lastno tradicijo improvizacije in virtuoznostjo. Glasbena pot Harrija Stojka je bila že od nekdaj nadaljevanje tega potovanja, ki ga je vedno znova pripeljala do novih oblik ti. "world music" in sodelovanj z izjemnimi glasbeniki, kot npr. Mošo Šišic ali izvrstnimi pevkami kot npr. Jeleno Kristic. Koncert obiskovalcem Evropske prestolnice kulture podarja Avstrijski kulturni forum, zato je vstop prost.

S prijaznimi pozdravi,

Jasmina Godec
Odnosi z javnostmi/Public Relations
--------------------------
MARIBOR 2012

Vetrinjska ulica 30
2000 Maribor
Slovenija
tel: 02 228 1256
mob: +386 41 231 343
www.maribor2012.eu


image001.jpg