O-STA

The Rosenberg Trio & Tim Kliphuis petek, 5. oktober 2012, ob 21.00, Festivalna dvorana Lent, Maribor

Zasedba The Rosenberg Trio & Tim Kliphuis v Mariboru z energičnimi ritmi "gipsy swinga"

Koncert izjemne jazzovske zasedbe v Evropski prestolnici kulture kot poklon violinistu Stéphanu Grappelliju

V petek, 5. oktobra 2012, ob 21.00, bo v Festivalni dvorani Lent v Mariboru, Evropski prestolnici kulture, koncert zasedbe The Rosenberg Trio & Tim Kliphuis. Skupina je resnično edinstvena v svetu jazza, pa naj gre za priredbe standardnih jazzovskih skladb, klasične Django skladbe ali osupljivo melodične Stochelove avtorske skladbe. Koncert The Rosenberg Tria z violinistom Timom Kliphuisom v Evropski prestolnici kulture bo tudi poklon violinistu Stéphanu Grappelliju.

The Rosenberg Trio sestavljajo bratranci Nonnie, Nous'chein in Stochelo Rosenberg. V skladu z nenadkriljivo tradicijo ciganske glasbe, so vsi člani zasedbe glasbeni samouki, ki so se glasbe priučili zgolj s poslušanjem in nenehnim preigravanjem znanih skladb. Nihče izmed trojice ne zna brati not ali skladati glasbe v tradicionalnem pomenu besede, kljub temu pa danes veljajo za eno najboljših glasbenih skupin, vsekakor pa izjemno kakovostno skupino, ko je govora o "Gipsy Swingu ". Z zasedbo The Rosenberg Trio bo nastopil tudi Tim Kliphuis, nizozemski violinist za katerega pravijo, da je, po glasbenem izrazu in tehniki, naslednik Stéphana Grapellija. Koncert The Rosenberg Tria in Tima Kliphuisa v Evropski prestolnici kulture bo tudi poklon violinistu Stéphanu Grappelliju.

Skupina je edinstvena v svetu jazza, navdušijo njihove priredbe standardnih jazzovskih skladb, klasične Django skladbe in osupljivo melodične Stochelove avtorske skladbe. Tesna povezanost, moč, silovitost in natančnost Nonnijevih in Nous'chejevih osupljivih ritmov in neulovljivega tempa ter lahkotnost, s katero Stochelova kitara nadgrajuje osnovno ritmično linijo, se zlivajo v edinstveno glasbeno doživetje. Njihova virtuoznost je prepričala tudi velikega violinista Stéphana Grappellija, ki mu je zadostoval zgolj en obisk koncerta, da je trojico povabil na gostovanja po Evropi in svetu, med drugim tudi na praznovanje svojega 85. rojstnega dne v sloviti dvorani Carnegie Hall v New Yorku. Njihovo prijateljstvo je trajalo vse do Grapellijeve smrti. Skupaj so posneli skladbe za Grapellijev rojstnodnevni album "85 and still swinging", za album Rosenberg Tria "Caravan" (Verve, 1994) in za album skupine Manhattan Transfer "Swing". Leta 2008 je trio ob 100. obletnici Grapellijevega rojstva pripravil presunljiv glasbeni poklon. Izjemen koncert za glasbene sladokusce lahko pričakujemo tudi 5. oktobra, ob 21.00, v Festivalni dvorani Lent v Mariboru.

Več fotografij najdete na tej povezavi: http://dl.dropbox.com/u/66632579/The%20Rosenberg%20Trio.7z

NAPOVEDUJEMO:

The Chick Corea Trio - 21. novembra 2012, ob 21.00, Festivalna dvorana Lent Legendarni jazzovski klaviaturist Chick Corea se je s svojim novim triom znašel v nadvse dobri družbi, saj se mu je pridružil dvojec, ki ga odlikuje izjemen občutek za ritem. Christian McBride (Sting, Pat Metheny, McCoy Tyner) je eden izmed najboljših in najbolj priznanih glasbenikov svoje generacije, bobnar Brian Blade (Herbie Hancock, Bob Dylan, Joni Mitchell), dolgoletni član kvarteta Wayne Shorter Quartet, pa spada med najboljše bobnarje nasvetu. Omenjena trojica je tvorila že ritem sekcijo skupino Five Peace Band, s katero so leta 1999 nastopili na turneji po Aziji in Ameriki.
V obliki tria bodo nadaljevali točno tam, kjer so začeli, z dinamično in nadvse swingajočo glasbo, ki temelji na izjemnem sodelovanju in odličnem medsebojnem poznavanju.

Prosim, da prijave za novinarske in foto/TV akreditacije za koncert, ki bo 5. oktobra 2012, ob 21.00 (ime in priimek, medij, elektronski naslov in telefonska številka), pošljete na naslov ana.milovanovic@maribor2012.eu najkasneje do četrtka 4. oktobra 2012.

Vabljeni!

Lep pozdrav,

Jagoda Đordevič
Odnosi z javnostmi - Terminal 12/
Public Relations - Terminal 12

MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture
Vetrinjska ulica 30
2000 Maribor

T: 00386 2 228 1247
F: 00386 2 228 1240
M: 00386 41 708 485
E: jagoda.dordevic@maribor2012.eu

foto: The Rosenberg Trio
TheRosenbergTrioLive.JPG