O-STA

Japonski gostje danes začenjajo obisk Evropske prestolnice kulture

Od 1. do 4. oktobra bo na obisku v Evropski prestolnici kulture visoka japonska delegacija, na čelu katere bo predsednik kulturne fundacije EU - Japan Fest Japan Committee in predsednik družbe Hitachi Ltd. g. Takashi Kawamura. Japonska delegacija se bo v času obiska srečala z vodilnimi slovenskimi gospodarstveniki in predstavniki državnih ter lokalnih oblasti. Obisk japonskih gostov je namenjen kulturnemu in gospodarskemu povezovanju. Več podrobnosti in program obiska z manjšimi dopolnitvami najdete v priponkah.

VABLJENI NA MEDNARODNI KONCERT MLADIH

Evropska prestolnica kulture vas v sklopu programske entitete Kulturne ambasade, skupaj s fundacijo EU-Japan Fest Japan Committee, vljudno vabi na Mednarodni koncert mladih. Na koncertu bodo nastopili zbor Miyagi Sanjo OG, ki združuje 22 japonskih glasbenic, Otroški pevski zbor Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 ter kvartet čelistov iz Turkuja, Evropske prestolnice kulture 2011. Koncert bo v sredo, 3. oktobra ob 19.30, v Unionski dvorani Maribor.

Že od leta 2003 Mednarodni koncert mladih vzpodbuja mlade iz Evrope in Japonske, da skupaj sodelujejo v svojih dnevnih glasbenih dejavnostih, spoznavajo različne kulture, se učijo drug od drugega in skozi delavnice, koncerte, obiske šol in bivanje pri družinah, vzpostavljajo močne vezi izven državnih meja. Mednarodni koncert mladih je tesno povezan s projektom Evropske prestolnice kulture. 22 mladih zboristk iz Japonske med 17 in 30 let starosti bo v začetku oktobra obiskalo Maribor. Glasbenice bodo vadile in nastopale skupaj z Otroški pevski zbor Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 v osnovnih in srednjih šolah, domovih za starejše občane in v Viteški dvorani gradu partnerskega mesta Ptuj. Posebni gost glasbenega večera bo gospod Takashi Kawamura, predsednik fundacije EU-Japan Fest Japan Committee in predsednik družbe Hitachi, ene vodilnih svetovnih korporacij.

Japonske zboristke so danes ob 12.45 nastopile na koncertu v Škofijski gimnaziji Maribor, zvečer pa tudi v Domu Danice Vogrinec. V torek bodo zboristke nastopile v Domu starejših občanov, nato pa v sklopu Arsane še v Viteški dvorani Ptujskega gradu ob 19.30. V sredo se bodo japonske zboristke ob 12. uri predstavile še na Drugi gimnaziji Maribor, zvečer pa bodo, kot že omenjeno, nastopile na Mednarodnem koncertu mladih, kjer se bodo pridružile Zboru Evropske prestolnice kulture s solistko Niko Gorič in kvartetu čelistov iz Turkuja, sicer lanske prestolnice kulture.

OTVORITEV AVSTRIJSKEGA MESECA KULTURE

Skupaj z Veleposlanikom Republike Avstrije dr. Clemensom Kojo vas vljudno vabimo na otvoritev avstrijskega meseca kulture, ki bo v torek, 2.10. 2012 ob 19.00, v Vetrinjskem dvoru, Vetrinjska ulica 30, Maribor.

Program: Ob 19.00 uri: Otvoritev razstave "Europa, Europa" zgodovine Evrope v fotografijah od leta 1945 dalje enega najpomembnejših avstrijskih fotografov Ericha Lessinga, ki bo osebno navzoč. Ob 19.30 uri : Otvoritev dokumentacijske razstave "Gustav Klimt ob 150. Obletnici rojstva" . Ob 20.00 uri: Otvoritev razstave "Mostar-peace connection 3000" (E. Horstmeier/ W. M. Pühringer).

OPOMNIK ZA OTVORITEV MEDNARODNEGA FESTIVALA RAČUNALNIŠKE UMETNOSTI

Ponovno vas vabimo na otvoritev 18. Mednarodnega festivala računalniške umetnosti (MFRU), ki bo v torek, 2. 10. 2012 ob 22.00 v Kinu Udarnik, Grajski trg 1, 2000 Maribor. Obeležena bo z dvema dogodkoma:

- ob 19.oo v Galeriji Koroška (ex Pekmez) - razstava Ja tvoi sluga, ja tvoi rabotnik.

- ob 22.00 v Kinu Udarnik - osrednji otvoritveni dogodek - nastop Open Reel Ensemble.

Vabilo najdete v priponki, več informacij pa še na spletni strani MFRU, na Facebooku MFRU in na portalu YouTube.

Vljudno vabljeni,

Duška Žolger
Odnosi z javnostmi/Public Relations

--------------------------

MARIBOR 2012

Vetrinjska ulica 30

2000 Maribor

Slovenija

mob: +386 31 533 714

tel: +386 2 228 1250

fax: +386 2 228 1240

www.maribor2012.eu


image001.jpg

image003.jpg

image005.jpg