O-STA

Japonski gostje navdušeni nad Mariborom

Predsednika kulturne fundacije EU-Japan Fest Japan Committee in predsednika družbe Hitachi Takashi Kawamura in druge ugledne japonske goste, ki se mudijo na obisku v Evropski prestolnici kulture, je danes na sedežu EPK v Vetrinjskem dvoru sprejela dr. Suzana Žilič Fišer, generalna direktorica zavoda MARIBOR 2012.

Dr. Suzana Žilič Fišer je goste seznanila z uspešnim potekom izvedbe EPK in jim predstavila pozitivne učinke, ki jih je projekt prinesel Mariboru in partnerskim mestom. Po obisku so se ugledni japonski gostje v spremstvu podžupana Mestne občine Maribor mag. Tomaža Kanclerja sprehodili po mestnem jedru Maribora, kjer so obiskali pomembnejše projekte EPK in si ogledali mestne znamenitosti. Japonci so bili nad mestom in njegovo zgodovino očarani ter še enkrat pohvalili izvedbo Evropske prestolnice kulture.

Kawamura z delegacijo se je nato na kosilu sestal s predstavniki Univerze v Mariboru. Popoldne je predviden obisk Tovarne podjemov, nato pa se bo japonska delegacija ob 16.30 udeležila pogovora v Gledališki dvorani Vetrinjskega dvora na temo "Inovacije in bodoče generacije". V preddverju dvorane bo ob 18. uri sledil sprejem japonske delegacije za predstavnike slovenskega gospodarstva.

Fotografije, podrobnejši program današnjega popoldneva in jutrišnjega dne najdete v priponki.

MEDNARODNI KONCERT MLADIH 2012

Jutri, 3. oktobra 2012, ob 19.30 se bo japonska delegacija udeležila Mednarodnega koncerta mladih v mariborski dvorani Union, kjer bo nastopil tudi japonski zbor Miyagi Sanjo OG Choir. Po koncertu je predvidena izjava g. Takashija Kawamure. Programsko knjižico najdete v priponki.

Prosimo, da prijave za novinarske akreditacije za koncert (ime in priimek, medij, elektronski naslov in telefonska številka), pošljete na naslov: ana.milovanovic@maribor2012.eu

17. SEJA SVETA ZAVODA MARIBOR 2012- Evropska prestolnica kulture

Jutri, v sredo 3.10. 2012 bo ob 11.00 uri v prostorih Vetrinjskega dvora (Vetrinjska ulica 30, 2000 Maribor), na sedežu javnega zavoda MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture, sestal svet zavoda. Na 17. seji sveta zavoda MARIBOR 2012 bodo med drugim obravnavali točki Predlog osnutka programa dela za leto 2013 in Predlog osnutka finančnega načrta za leto 2013. Po končani seji bo, ob 14.00 uri, sledila novinarska konferenca.

VABILO NA LITERARNO PRIREDITEV BRANJE AVTORJEV ZALOŽBE DROSCHL

Avstrijska čitalnica Univerzitetne knjižnice Maribor v sodelovanju s Kulturnim forumom Ljubljana in Kulturnimi ambasadami EPK vabi v sredo, 3. oktobra 2012, ob 19. uri, v Glazerjevo dvorano UKM na literarno prireditev Branje avtorjev Založbe Droschl.

"Prestolnica književnosti Gradec" pripravlja na primeru literarnega časopisa "manuskripte" in založbe Droschl posebno branje, na katerem se bodo predstavili avtorji Andrea Stift, Alfred Kolleritsch, Fabjan Hafner in Stefan Schmitzer.
Dogodek bo povezoval Rainer Götz, branje pa bo pospremila tudi mala knjižna razstava. Založba Droschl se posveča izključno izjemni kontinuiteti sodobne književnosti nemških in tujih avtorjev. Prve naslove so izdali leta 1978, in sicer umetniški knjigi Guiseppa Zigaina in Adolfa Frohnerja. Danes združuje tako galerijo kot knjigarno, v kateri so našli svoj kreativni prostor različni književni slogi, še posebej tisti, polni uporništva, rušenja tradicije in novatorstva.

ZGODBE TOVARIŠA K. G.: Retrospektiva filmov Karpa Godine

Bogato jesensko filmsko ponudbo Evropske prestolnice kulture nadaljuje velika pregledna retrospektiva filmov Karpa Godine, Zgodbe tovariša K. G., ki jo za Maribor pripravlja Slovenska kinoteka. Med 4. in 7. oktobrom bo v Kinu Udarnik na ogled celovit pregled ustvarjalnosti enega največjih slovenskih filmskih avtorjev, ki ga zaznamujejo zgodovina, estetika, svoboda, pogum in radovednost. Več podrobnosti v priponki.

Lep pozdrav,

Duška Žolger
Odnosi z javnostmi/Public Relations

--------------------------

MARIBOR 2012

Vetrinjska ulica 30

2000 Maribor

Slovenija

mob: +386 31 533 714

tel: +386 2 228 1250

fax: +386 2 228 1240

www.maribor2012.eu