O-STA

Opomnik za koncerte zasedbe The Rosenberg trio & Tim Kliphuis

V petek, 5. oktobra 2012, ob 21.00, bodo v Festivalni dvorani Lent nastopili The Rosenberg Trio & Tim Kliphuis. Prosim, da prijave za novinarske in foto/TV akreditacije za koncert (ime in priimek, medij, elektronski naslov in telefonska številka), pošljete na naslov ana.milovanovic@maribor2012.eu najkasneje do jutri, 5. oktobra 2012, do 12. ure.

Več informacij o zasedbi The Rosenberg Trio & Tim Kliphuis, ter koncertu te izjemne jazzovske zasedbe, najdete v priponki.

JAPONSKI GOSTJE NAVDUŠENI NAD MARIBOROM IN EPK

Predsednik kulturne fundacije EU-Japan Fest Japan Committee in predsednik družbe Hitachi Takashi Kawamura je sinoči z obiskom Mednarodnega koncerta mladih 2012 v mariborski Dvorani Union zaključil večdnevni obisk v Evropski prestolnici kulture. Japonska delegacija je izrazila veliko zadovoljstvo nad uspešno izvedbo EPK. Njeni člani so prepričani, da se bodo japonsko-slovenski odnosi, ne samo na področju kulture, še poglobili.

Včerajšnji koncert si je ogledal tudi predsednik vlade RS Janez Janša. Pred tem se je s Kawamuro sestal v Vetrinjskem dvoru, na sedežu zavoda MARIBOR 2012. Sogovornika sta govorila predvsem o možnostih krepitve gospodarskega sodelovanja.

Generalna direktorica zavoda MARIBOR 2012 dr. Suzana Žilič Fišer se je uglednemu gostu zahvalila za obisk in še enkrat izrazila hvaležnost za aktivno vlogo fundacije EU-Japan Fest pri soustvarjanju programa EPK, saj je prav omenjena fundacija najbolj zaslužna, da lahko letos v Mariboru in partnerskih mestih EPK spremljamo vrhunske japonske umetnike.

PROJEKT DRAVARIVER

Avstrija se oktobra 2012 v Mariboru, Evropski prestolnici kulture 2012, predstavlja z bogatim celomesečnim programom.

Danes vas ekipa projekta DravaRiver vabi ob 18.30 na Židovski trg, na zadnjo postajo "kolesarskega orkestra", ki je na turneji vzdolž reke Drave. Na literarno glasbenem dogodku se bodo predstavili: Christoph Huber, Špela Huzjak, Mateja Katrašnik, Milko Kelemen, Petra Kolmančič, Stephan Moosmann, Hemma Pleschberger, Simone Schönett, Karlheinz Siessl, Günther Zechberger in Alexander Zimmermann.

DravaRiver je umetniški projekt, ki je inspiracijo poiskal ob rekli Dravi, ki na več kot 700 km povezuje različne regije. Življenjske oblike, ki jih hkrati ločuje, križa in povezuje. Reka Drava je kot talilni kotel za "MobilniZvok", v katerem bo prihajalo do interakcije med človekom in naravo, umetnostjo in kulturo torej prostor, ki se nam ponuja kot "dravski kulturni prostor ".
Projekt gradi in povezuje ustvarjalce iz različnih umetniških disciplin, ki jih poveže dialog. Vanj se vključujejo literati, glasbeniki, skladatelji in arhitekti. Oder ni več zaokrožen, institucionalno omejen prostor, pač pa se razteza vzdolž bregov reke Drave - na kolesarski poti - ki bo s tem postala signum, ne zgolj umetniško odprtega, ampak tudi konsekventno javnega prostora. Mobilnost, svoboda in avtonomija pri izbiri prostorov za prireditve je neločljivo povezana z vzgibi umetniškega procesa. Dodatne informacije o projektu najdete v priponki in na spletni strani: dravaradio.eu/dravaradio/on-air.html

VABILO NA PROJEKCIJO FILMOV KARPA GODINE

Konec tedna vas spet vabim v kino! Tokrat na odbito, radoživo, pronicljivo, tu in tam žgečkljivo, predvsem pa spevno in dobrovoljno potovanje po ustvarjalnem opusu verjetno največjega slovenskega filmskega auteurja to date, tovariša Karpa Godine. Zgodbe tovariša K. G. začenjamo danes, v četrtek 4. oktobra ob 19h v Kinu Udarnik, s projekcijo režiserjevih zgodnjih kratkih eksperimentalnih filmov. Iz novo restavriranih filmskih kopij Slovenske kinoteke bodo predvajani med drugim ena najznamenitejših jugoslovanskih peace statementov, O ljubezenskih veščinah ali film s 14.441 sličicami, slovenski ludistični "pop etos" Gratinirani možgani Pupilije Ferkeverk in legendarni, po svetu opevani multi-etnični Zdravi ljudje za razvedrilo. Vsem predstavam, na katerih bo med četrtkom in nedeljo predvajanih skupaj 18 igranih in dokumentarnih kratkih in celovečernih filmov Karpa Godine, bo sledil pogovor z režiserjem, ki se za to priložnost za konec tedna seli nazaj v svoj nekdaj rodni Maribor. Posebej vas vabim tudi na slovensko premiero svojevrstnega filmskega posvetila avtorjevi ustvarjalnosti, dokumentarnega filma Karpopotnik v režiji mladega mariborskega vzhajajočega avtorja Matjaža Ivanišina. Karpopotnik bo v Kinu Udarnik na sporedu v nedeljo, 7. oktobra ob 19h.

VABILO NA ODPRTJE PROSTORSKE INSTALACIJE VPETOST

V sobota, 6. oktobra 2012, ob 19.00 uri v frizerskem salonu Brigadir v Vetrinjski ulici 17 v centru Maribora odpiramo razstavo likovne pedagoginje in dobitnice študentske Prešernove nagrade za leto 2012 Sonje Miklaužič. Prostorska postavitev zajema skulpturo iz las, ki priklopljeni na električno napetost tvorijo dinamično igro spreminjajočih se struktur. Na odprtju bosta spregovorila glavni producent Ključev mesta Boris Cizej in likovna kritičarka Mojca Puncer. Vabilo in fotografije najdete v priponki.

Lep pozdrav,

Jasmina Godec
Odnosi z javnostmi/Public Relations
--------------------------
MARIBOR 2012

Vetrinjska ulica 30
2000 Maribor
Slovenija
tel: 02 228 1256
mob: +386 41 231 343
www.maribor2012.eu


image001.png

image004.jpg

image003.jpg

image005.jpg

Sami-Rahim_IMG3.jpg

Sami-Rahim_IMG21.jpg

Sami-Rahim_IMG23.jpg