O-STA

MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture predstavlja Veliki Instagram foto natečaj UJEMI SVOJ NAVDIH!

MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture bo na družabnem omrežju Facebook zbirala in nagradila najboljše fotografije, povezane z izbranimi temami in obdelane z aplikacijo Instagram.

Od oktobra 2010 do julija letos je bilo na Instagramu registriranih več kot 80 milijonov uporabnikov, ki so preko te aplikacije naložili več kot 4 milijarde fotografij. Tej veliki družini se pridružuje tudi MARIBOR 2012, ki vse fotografske navdušence vabi, da med 8. oktobrom in 5. novembrom 2012 s svojimi mobilnimi telefoni ujamejo podobe, ki nas bodo, obdelane z aplikacijo Instagram, še dolgo spominjale na letošnje živahno obdobje Evropske prestolnice kulture.

S svojimi rahlo zamegljenimi podobami in retro filtri je aplikacija Instagram pri uporabnikih tabličnih računalnikov in pametnih telefonov zelo hitro postala izjemno priljubljena, saj omogoča izdelavo slik s pomočjo zanimivih grafičnih filtrov in objavljanje fotografij tako na Instagramu kot tudi na drugih družabnih omrežjih. Čar Instagrama je v tem, da lahko avtorji tudi pri bolj povprečnih fotografijah dosežejo nek umetniški vtis, retro učinek pa nas spominja na čas polaroidnih fotografij, ki so bile nekoč popularne.


Izziv natečaja je komisijo prepričati z najbolj izvirnimi fotografijami v sklopu treh tem: #EPKUTRINKI (utrinki z dogodkov, druženj itd.),

#EPKLJUDJE (podobe ljudi, ko delajo, ustvarjajo, se veselijo življenja itd.) in #EPKSHARK (energija mesta, drznost, pogum itd.). Avtorji zmagovalnih fotografij si bodo s ponosom lahko svoje delo ogledali ob razglasitvi na zaslonu na Trgu Leona Štuklja v Mariboru, nedvomno bodo veseli tudi nagrad podjetja Janus Trade d.o.o. (Samsung Galaxy S3, Samsung Galaxy Note 10.1, Samsung Galaxy Tab 2 10.1). Praktične nagrade generalnega pokrovitelja Shark pa bodo dobili tisti sodelujoči, katerih fotografije bodo dobile največ 'všečkov'.


Komisija, dr. Suzana Žilič Fišer, generalna direktorica zavoda MARIBOR 2012 - Evropske prestolnice kulture, Marko Majer, direktor in ustanovitelj agencije MayerMcCann, Boštjan Lah, mariborski fotograf, in Mojca Mavec, novinarka in TV-voditeljica, prav gotovo ne bodo imeli lahkega dela.

Mojca Mavec je navdušena nad možnostmi, ki jih za objavljanje in komentiranje fotografij nudijo družabna omrežja, čeprav je sama, kot pravi, "še iz stare šole, na poti po svetu tovorim kup fotografske opreme, čakam sonce, čakam sence, tisti pravi trenutek za strel. Instagram kaže roge mnogim starim lovcem na prave trenutke, saj omogoča, da posnameš dobro fotografijo in jo takoj objaviš na omrežju. A sprejmem izziv - gremo skupaj na lov in si povejmo kaj lepega z najboljšo fotografijo!"

Natečaj Ujemi svoj navdih na naslovu: http://www.facebook.com/Maribor2012/app_485309061493075

Ujemi svoj navdih na YouTubu: http://www.youtube.com/watch?v=kwPCQokLJ7E

Več informacij o natečaju na: http://www.maribor2012.eu/novica/article/veliki-instagram-foto-natecaj-ujemi-svoj-navdih/

http://www.facebook.com/Maribor2012?ref=ts&fref=ts