O-STA

Izumitelj žepnega kalkulatorja France Rode bo predaval na mariborskem Feriju

France Rode, slovenski izumitelj s približno 25 patenti, ki je izumil prvi žepni kalkulator oz. računalnik na svetu in elektronske kartice za registracijo delovnega časa, bo v torek, 23. oktobra 2012, ob 12. uri, v predavalnici Gama Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko predaval na temo Razvoj industrije v Silicijevi dolini.

France Rode je eden izmed glavnih inženirjev, ki so izumili žepni kalkulator, legendarni HP 35, in je s svojim delom tudi znatno pripomogel k vzponu znamenite Silicijeve doline.

Rode, ki letos praznuje 50 let svojega pionirskega načrtovanja elektronskih sistemov, se je rodil 20. novembra 1934 v Nožicah, šolo je obiskoval v Homcu in Kamniku. Sprva je v Ljubljani želel študirati matematiko, a se je odločil za študij elektro inženirstva, kar je nekako združevalo njegovo ljubezen do matematike in ročnega dela. Poletno delo v Nemčiji ga je pripeljalo do tega, da je navezal stike s tujino in si ogledal podjetja na Švedskem, Danskem, Nizozemskem in v Nemčiji, ki so uporabljala napredno tehnologijo. Zaradi tega in želje po spoznavanju sveta je Rode po končani diplomi leta 1960 zapustil tedanjo Jugoslavijo in se na ladji Bohinj odpravil v ZDA. Na Northwestern University v Virginiji je leta 1962 magistriral iz biomedicine. Istega leta se je zaposlil v podjetju Hewlett-Packard v Kaliforniji. Tu se je začela njegova izjemna znanstvena pot, ki sta jo najbolj zaznamovala izuma žepnega kalkulatorja in kartice za registracijo delovnega časa. Rode ima zasluge za izdelavo prvega integriranega vezja in zasnovo miniaturnega procesorja za HP-35 ter za razvoj tehnologije RFID.

Legendarni in večkrat nagrajeni, a za Slovence premalo znani 78-letni Rode, ki je s svojimi dognanji postavil temelje tudi prenosnemu računalniku in razvil SmartScope, bo o svoji izjemni znanstveni in izumiteljski poti spregovoril na torkovem predavanju v mariborskem Feriju, kamor prihaja ob pomoči Evropske prestolnice kulture.

Lep pozdrav,

Duška Žolger
Odnosi z javnostmi/Public Relations

--------------------------

MARIBOR 2012

Vetrinjska ulica 30

2000 Maribor

Slovenija

mob: +386 31 533 714

tel: +386 2 228 1250

fax: +386 2 228 1240

www.maribor2012.eu