O-STA

V Galeriji sodobne umetnosti Celje bo predaval Dragan Živadinov

Celje, 22. oktober 2012

Živadinov bo na predavanju predstavil petdesetletni gledališki biomehatronični projektil NOORDUNG 1995-2045

Celje, 22. oktober 2012, V Galeriji sodobne umetnosti Celje bo v sredo, 24. oktobra 2012 ob 19.00 Dragan Živadinov izvedel predavanje POSTGRAVITACIJSKA UMETNOST 1995::2045. Na predavanju, ki se bo odvijalo v okviru razstave Kiparstvo danes: Nova renesansa in transhumanizem, bo Živadinov predstavil petdesetletni gledališki biomehatronični projektil NOORDUNG 1995-2045. Gre za predstavo, ki jo skupaj z Dunjo Zupančič in Miho Turšičem ter štirinajstimi igralkami in igralci ponavlja vsake deset let. Igralce, ki bodo umrli, bo nadomestil z znakom in zvokom ter jih na zadnje kot umetniške satelite poslal v vesolje. Živadinov, Zupančič in Turšič so pred kratkim odprli Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) v Vitanju, razvijajo pa zanimivo znanstveno-umetniško platformo, s katero posegajo veliko dlje od predstav možnega delovanja v umetniškem in kulturnem polju.

"Postgravitacijska umetnost je kategorično vsa umetnost, ki se bo izoblikovala v pogojih breztežnosti ter bo v novih pogojih bivanja oblikovala sisteme, ki jih še ne poznamo. Postgravitacijska umetnost ni umetniška stilna formacija in tudi nima namena postati.

Tisočletja v gravitaciji 1 so izoblikovala vse živo in neživo ter posredno in neposredno tudi umetnost, predvsem pa njene strukturne elemente. Šele umetnost XX. stoletja je z mišljenjem o antimimezisu, konceptualizaciji in telelogiji odprla polje gravitaciji 0. XXI. stoletje iz avantgardnih metodologij prejšnjega stoletja razvija mišljenje o postgravitacijski umetnosti."

Dragan Živadinov je na AGRFT v Ljubljani študiral gledališko režijo. Leta 1985 je bil soustanovitelj umetniškega gibanja Neue Slowenische Kunst ter idejni konstruktor stilne formacije retrogardizma. Leta 1983 je ustanovil retrogardistično gledališče Scipion Nasice ter leta 1987 kozmokinetično gledališče Rdeči pilot. Leta 1998 je postal kandidat kozmonavt, leta 1999 pa je realiziral Biomehaniko Noordung, prvo celovito predstavo v pogojih breztežnosti. V osemdesetih letih je gradil retrogardistične dogodke in observatorije. V devedesetih letih je gradil informanse. Od prvega desetletja tretjega tisočletja gradi postgravitacijske gledališke abstrakte.

V priponki prilagamo tudi fotomaterial

Na fotografiji: Živadinov, Zupančič in Turšič (arhiv D. Živadinov)

Več informacij: Maja Antončič, Galerija sodobne umetnosti Celje, tel.: 03 42 65 156, e-pošta: maja.antončič@celje.si