O-STA

Vabilo na javno razpravo o pomenu dolgoročnih učinkov projekta Evropska prestolnica kulture

V sredo, 24. oktobra 2012, ob 18. uri, bo v Gledališki dvorani Vetrinjskega dvora v Mariboru Javna razprava o pomenu dolgoročnih učinkov projekta Evropska prestolnica kulture. Ob tej priložnosti prihaja v Maribor Ann Branch, vodja Enote za kulturo pri Evropski komisiji.

Brancheva bo predstavila predlog Evropske komisije za prihodnost projekta Evropska prestolnica kulture po letu 2020 (do leta 2033), glede na to, da sedanja shema predvideva le mesta do leta 2019. Pri tem bo izpostavila umestitev novega okvira za projekt Evropska prestolnica kulture, ki bo umeščena v kohezijske sklade.

Pri predstavitvi stališč bodo poleg Branchove sodelovali še Mikko Fritze, vodja Goethe Inštituta v Helsinkih, Drago Jančar, član Akademije EPK, Aleš Novak, direktor Urada za kulturo in mladino MOM, dr. Suzana Žilič Fišer, generalna direktorica MARIBOR 2012, in Mitja Čander, programski direktor MARIBOR 2012. Po predstavitvah povabljenih govorcev bo sledila razprava udeležencev.

Izjava za medije bo v četrtek, 25. 10. ob 11.30 v Vetrinjskem dvoru.

Izumitelj žepnega kalkulatorja France Rode predaval na Feri

France Rode, Slovenec, ki je izumil prvi žepni kalkulator oz. računalnik na svetu in elektronske kartice za registracijo delovnega časa, je danes v nabito polni predavalnici mariborskega FERI-ja predaval na temo Razvoj industrije v Silicijevi dolini.

Izumitelj Rode je v predavanju predstavil zametke in razvoj Silicijeve doline, hkrati pa opisal svojo izjemno življenjsko in znanstveno-raziskovalno pot.

Ob koncu predavanja je izpostavil, da ni dvoma, da Slovenci ne bi mogli postavljati mejnikov na znanstvenem oz. tehnološkem področju. "Slovenci smo zelo delovni, kar potrebujemo je malo optimizma in pogled v prihodnost," je dejal in študentom Univerze v Mariboru dal napotek, naj zasledujejo, kaj se na njihovem strokovnem področju in v svetu dogaja, naj zabeležijo vso svoje opravljeno delo in da naj vzdržujejo stike z nekdanjimi sodelavci. Poudaril je še, da je za dober start novega podjetja potrebna izvirna ideja in natančen poslovni načrt, sam pa vidi veliko priložnosti na področju razvoja 3D tiskalnikov. 78-letnega, večkrat nagrajenega izumitelja, ki je v Maribor prispel ob pomoči Evropske prestolnice kulture, so slušatelji ob koncu predavanja nagradili z dolgim aplavzom. Fotografije najdete v priponki.

Lep pozdrav,

Duška Žolger
Odnosi z javnostmi/Public Relations

--------------------------

MARIBOR 2012

Vetrinjska ulica 30

2000 Maribor

Slovenija

mob: +386 31 533 714

tel: +386 2 228 1250

fax: +386 2 228 1240

www.maribor2012.eu