O-STA

Program paviljona White Noise od 26.10. do 28.20.2012

UGM priporoča: PROJEKCIJA PERFORMANSOV REBECCE HORN 6.-7. november 2012, od 10.00-12.00 Kino Udarnik, Grajski trg 1, Maribor gosta: izr. prof. Dušan Zidar in red. prof. Oto Rimele, Oddelek za likovno umetnost Pedagoške fakultete v Mariboru

V tednu pred zatvoritvijo razstave Maribor Project / Rebecca Horn & gostje bodo na projekciji predstavljeni posnetki performansov Rebecce Horn, ki predstavljajo temeljni poudarek njenega zgodnjega opusa. Performansi 1, Performansi 2 in Berlinske vaje vključujejo najbolj znane in razvpite performanse Rebecce Horn, s katerimi je v prvi polovici sedemdesetih pritegnila pozornost strokovne javnosti. Zaznamuje jih umetničino osredotočenje na lastno telo kot skulpturo in ustvarjanje dialoga med telesom performerja in prostorom, ki ga obdaja. Med najbolj znanimi performansi so modifikacije telesa s telesnimi podaljški, kot je npr. Samorog, striženje las z dvema paroma škarij in obrazna maska s svinčniki, ki služi kot pripomoček za nastanek risbe. Performansi 1 (1972) vključujejo dokumentarne posnetke osmih performansov: Rote Glieder, Rotbrust, Zunehmendes Schwarz, Hahnegefieder, Balancestab, Schwarze Hörner, federkleid, Simon-Sigmar. V Performansih 2 (1973) je dokumentiranih devet performansov: Einhorn, Kopf-Extension, Weisser Körperfächer, Handschuhfinger, Federfinger, Gavin, Hahnenmaske, Bleistiftmaske, Kakadu-Maske. Berlinske vaje (1974-75), ki jih je umetnica posnela v berlinskem stanovanju, prikazujejo osem performansov: Mit beiden Händen gleichzeitig die Wände berühren, Blinzeln, Federn tanzen auf den Schultern, Die untreuen Beine festhalten, Zwei Fishchen, die sich an einen Tanz erinnern, Räume berühren sich in Spiegeln, Zwischen den feuchten Zungenblättern die Haut abstreifen, Mit zwei Scheren gleichzeitig die Haare schneiden, Wenn die Frau und ihr Geliebter auf der Seite liegen, sich ansehn, und sie mit ihren Beinen die Beine des Mannes umschlingt - bei weit geöffnetem Fenster - ist es die OASE. Po projekciji performansov bo sledil pogovor z Dušanom Zidarjem in Otom Rimeletom, ki bosta osvetlila zgodnji opus Rebecce Horn.

VSTOP PROST! VLJUDNO VABLJENI!

MARIBOR 2012 - EVROPSKA PRESTOLNICA KULTURE

SALZBURŠKI PAVILJON WHITE NOISE

White Noise je montažni paviljon, ki od 15. septembra do 28. oktobra 2012 z nenavadnim videzom vzpodbuja mimoidoče, da vstopijo ter se prepustijo vsebini. Paviljon, ki odbija svetlobo, in s tem ustvarja varljivo dojemanje oblike in materialov, vsakemu dopušča svojo interpretacijo tako posameznih elementov kot zgradbe kot celote, odvisno od razdalje ocenjevalca. Nastal je na podlagi javnega natečaja deželne vlade iz Salzburga s ciljem vzpodbujanja moderne arhitekture in arhitekturnih intervencij v javnih prostorih. White Noise je plod izjemnega sodelovanja med Vlado Republike Avstrije, deželno vlado Salzburga, predstavništvom avstrijske gospodarske zbornice v Sloveniji, Avstrijskim veleposlaništvom in Avstrijskim kulturnim forumom iz Ljubljane, Mestno občino Maribor ter zavodom Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture.

PROGRAM

26. 10. - 28. 10. 2012

Kultura uživanja v siru

27. 10. 2012 od 10:00 do 13:00

Trg svobode

Delavnica o spoznavanju kreativnega in okusnega lokalnega pridelka - sira.
Soavtorica knjige Obožujem sir Mojca Polak, predavateljica Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor, nas bo skupaj s slovenskimi kmečkimi sirarji popeljala skozi temelje kulture uživanja v siru.

MULTIDOKU Maribor

27. 10. 2012 od 19:00 do 00:00

Trg svobode

MULTIDOKU Maribor je zaključek projektnega leta 2012 za organizacijo Mitra, ki je v Mariboru izvedla mednarodni projekt Extending Creative Practice - možnost kreativnega pripovedovanja digitalnih zgodb za seniorje, Multikulti - spoznavanje različnih svetovnih kulturnih ozadij skozi fotografijo, kulinariko, glasbo, dokumentarce ter Revijo slovenskega dokumentarnega filma 2012 - prostor in čas srečanja dokumentarnih ustvarjalcev ter več kot 50 dokumentarnih filmov v Mariboru. V paviljonu White Noise bo 27.10.2012 na ogled mozaik najboljših Mitra vsebin. Vstop prost. Vabljeni!

19:00 Predstavitev projektov MITRA
19:15 Pojekcije kratkih dokumentarnih filmov
21:00 Koncert ElectroETNO - Behrang Azhdari & Beno Soršak
22:00 DJ Kozmonaut

Od zore do mraka: druženje s Kultivacijo

28. 10. 2012 od 10:00 do 19:00

Trg svobode

KULTIVACIJA se predstavlja z lastno produkcijo in vabi na veselo druženje ob izbranem programu in dobri kulinariki. Od jutra do večera se bo tako zvrstil raznolik program za otroke, odrasle in mlade. V dopoldanskem času bo najprej ulična predstava Kabaret gospoda Laureala, letošnja produkcija v sodelovanju s čarobnim gledališčem Saltimbanko, sledi fotografska delavnica Fotomuzeja Maribor. Ob enih bo čas za prigrizek, ki ga pripravljamo skupaj z Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem Maribor in predstavlja koncept foodologije iz projekta POLENTA. Popoldan nadaljujemo z magijo iluzionista Sama Sebastiana, najprej v živo, potem pa preko projekcije prve epizode nove dokumentarne serije Sam Sebastian: iluzije. Sledi lutkovno ustvarjanje z mentoricama Mojco Sajko in Darko Erdelij, po peti uri pa se program prevesi v AV vsebine z zanimivimi projekcijami in glasbo.

Od 10. do 11. ure: Čarobno gledališče Saltimbanko - ulična predstava za otroke
Od 11. do 13. ure: Fotomuzej.si - fotografska delavnica
Od 13. do 14. ure: projekt POLENTA - foodologija
Od 14. do 15. ure: čarovnije od blizu - iluzionist Sam Sebastian
Od 15. do 17. ure: Lutke & co. - lutkovna delavnica
Od 17. ure naprej: AV laboratorij - glasba in vizualizacije

Polentina sladko-slana sladoledarnica

28. 10. 2012 od 11:00 do 13:00

Trg svobode

Polenta je lahko rumene, bele ali peščene barve. Zmeraj je enostavna, zdrava in dostopna hrana. Na polentini sladko-slani sladoledarnici bomo lahko izbirali med številnimi okusi prelivov, ki bodo zanimivo popestrili okus polente. Polentina sladoledarnica je projekt študentov in predavateljev Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor.