O-STA

Edinstven mednarodni festival gluhih plesalcev

Kulturno društvo Center plesa Maribor ob podpori zavoda MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture in Evropske kulturne fundacije (European Cultural Foundation) 11. in 12. novembra 2012 prireja 1. Mednarodni festival plesa gluhih Heartbeat Hears The Beat, ki velja tudi za prvi tovrsten festival na svetu! Na predvečer festivala bo v Mariboru nastopila senzacija gluhih glasbenikov iz Francije - Mur du son. Osrednji del festivala bo gostilo Lutkovno gledališče Maribor, kjer se bodo prvi dan od 19. ure zvrstile tri plesne predstave: prva je Odiseja: 9 mjeseci i 10 dana v produkciji plesne skupine Kazalište DLAN iz Hrvaške, druga predstava je "Hajde, da..." zasedbe RESET - Heartbeat Grupe iz Srbije, tretja pa je predstava TRANSLATION, v produkciji sicer slišečih plesalk iz Slovenije, ki so se odločile razmišljati o povezavi med plesom in gluhoto, predstava je nastala pod vodstvom Katarine Barbare Kavčič. V drugem večeru festivala, prav tako ob 19. uri, pa se bodo v Lutkovnem gledališču Maribor zvrstile nove tri predstave - naprej produkcija "On The Tip of the Palm", ki bo nastala na mednarodni izmenjavi guhih plesalcev v dneh pred festivalom, Beogradski igrački centar iz Srbije bo nastopil s predstavo SMILE, festival pa se bo zaključil s predstavo Kulturnega društva Center plesa Maribor - Srce iz drobiža.

Ajda Pfifer, vodja festivala: "Po eni strani želimo s projektom pokazati, da gluhota za marsikaj ni ovira, da so gluhi med drugim tudi izvrstni plesalci, nad čemer bo marsikateri slišeči obiskovalec presenečen zaradi laičnega povezovanja plesa z glasbo, ki je gluhi ne slišijo. Po drugi strani pa s tem ne želimo zasenčiti problematike, ki je v javnosti premalo izpostavljena; gluhi komunicirajo v znakovnem jeziku, ki je toliko drugačen od govorjenega in zapisanega, da jim večino izobraževalnih, kulturnih in socialnih vsebin ni dostopnih."

Vstopnice za oba festivalska večera bodo na voljo od petka, 2. novembra 2012, na blagajni Lutkovnega gledališča Maribor (Vojašniški trg 2a) in INFO točki MARIBOR 2012 (Trg Leona Štuklja) po redni ceni 5 evrov oz. 3 evre za gluhe in ljudi s posebnimi potrebami za posamezen festivalski večer.

Festival bosta spremljala delavnica "Baby sign language" in razstava plesnih fotografij

V spremljevalnem programu festivala bo v nedeljo, 11. novembra 2012, v Vetrinjskem dvoru (Vetrinjska 30, Maribor) organizirana brezplačna delavnica "Baby sign language" oz. delavnica znakovnega jezika za dojenčke, namenjena mamicam z dojenčki ali malčki, nosečnicam in seveda vsem, ki jih to zanima. Prijave na delavnico zbiramo na naslovu ajda@heart-hears.com.

Ob festivalu pa si bo v preddverju Lutkovnega gledališča Maribor možno ogledati razstavo plesnih fotografij Mihe Sagadina, ki bodo nastale na delavnicah gluhih plesalcev.

Na predvečer festivala koncert zasedbe Mur du son v dvorani Gustav

V soboto, 10. novembra 2012, bo ob 22. uri v dvorani Gustaf v Pekarni koncert francoske skupine Mur du Son v produkciji Mladinskega kulturnega centra Maribor.

Mur du Son (fr. Zvočni zid) je francoska glasbena skupina, sestavljena iz gluhih glasbenikov. Julien na basu, Charly René na bobnih in tolkalist Hassan med seboj komunicirajo izključno s pogledi in šestim čutom, medtem ko pevec (in tolkalist) Maati tekste strastno in energično izraža v znakovnem jeziku. Mur du Son v živo izvajajo glasbo s poudarki na nizkih tonih in vibracijah, kar tako gluhim kot slišečim omogoča, da se vživijo in v koncertu uživajo.

Vstop na koncert je prost.

Izsek nastopa Mur du Son: http://www.youtube.com/watch?v=J3t_zMvxffY

Več INFO: www.heart-hears.com

Kontakt: Jasmina Godec, jasmina.godec@maribor2012.eu, 041 231 343