O-STA

Vabilo na razstavo Evangeličanski Maribor - mesto in njegova okolica v času reformacije

Pokrajinski arhiv Maribor in Maribor 2012 Evropska prestolnica kulture vljudno vabita na razstavo

EVANGELIČANSKI MARIBOR - Mesto in njegova okolica v času reformacije.

Odprtje razstave bo v torek, 30. oktobra ob 18.00 v Galeriji K8 na Koroški ulici 8 v Mariboru. Razstava bo odprta do 27. novembra.

V Pokrajinskem arhivu Maribor so pripravili razstavo, ki se znova, vendar v neprimerno manjšem obsegu kot odmevna razstava Nemci in Maribor, posveča v slovenskem zgodovinopisju precej na rob potisnjene tematike, oziroma obdobja, ko je mesto močno zaznamovala in v njem več desetletij tudi prevladovala evangeličanska veroizpoved.

Razlogov za zanemarjanje tega dela mestne zgodovine med slovenskimi, ne pa tudi avstrijskimi oziroma nemškimi zgodovinarji je več, poglavitno pa je nedvomno bilo dejstvo, da reformacija v Mariboru in njegovi okolici (zlasti na Dravskem polju) ni potekala v slovenskem jeziku kot denimo na Kranjskem ali v Prekmurju, temveč praktično izključno v nemškem. Gledano skozi v slovenskem zgodovinopisju dolga desetletja prevladujočo kulturno in nacionalno prizmo, reformacija v Mariboru zato nekako ni prav sodila v "slovensko" zgodovino. Prvi resni koraki k nepristranskemu raziskovanju tega prelomnega obdobja mariborske preteklosti so tako bili v Sloveniji storjeni šele v 21. stoletju. Eden od teh korakov, na znanstveni, a vendar dovolj poljudni ravni, poskuša biti razstava Evangeličanski Maribor v Galeriji K8. Razstava tako ni namenjena zgolj sedanjim in bodočim zgodovinarjem ter ljubiteljem zgodovine, temveč vsem, ki želijo spoznati preteklost mesta, v katerem oziroma v okolici katerega živijo. Naj na kratko strnemo, kako je potekala reformacija v Mariboru.

Občinstvo bodo nagovorili predsednik sveta Zavoda Maribor 2012 Rudi Moge, direktor Pokrajinskega arhiva Maribor Ivan Fras, doc. dr. Andrej Hozjan z Oddelka za zgodovino FF Maribor in avtor razstave mag. Žiga Oman.