O-STA

Zmagovalci natečaja Urbanih brazd

Pred skoraj dvema letoma smo v okviru programskega sklopa Evropske prestolnice kluture Urbane brazde razpisali natečaj za raziskovalne naloge iz petih področij. Želeli smo motivirati in angažirati mlade, študente ter raziskovanja željne, da s svojimi interesi in zanimanji raziskujejo razvojna področja, ki jih promovirajo in vzpostavljajo tudi raziskovalci v Centru alternativne in avtonomne produkcije - CAAP.

Prejeli smo 14 izjemno dobrih raziskovalnih nalog iz štirih področij, ki smo jih posredovali posameznim ocenjevalnim komisijam, sestavljenih iz treh ugledni znanstvenih in strokovnih delavcev iz Univerze v Mariboru ali drugih mariborskih institucij, najbolj pristojnih za posamezno področje. Predsednik komisije je od koordinatorja natečaja Tomaža Gregorca prejel šifrirana dela, rezultate - naslov najboljše naloge in pripadajočo šifro - pa posredoval nazaj na Urbane brazde do 2. novembra 2012. Vsi, znanstveniki in strokovnjaki, so svoje delo opravili brezplačno in z veliko entuziazma, ob čemer so nas opozorili, da si nekatera dela zelo zaslužijo objave.

Prejemniki nagrad za posamezno raziskovalno področje so:

  • Teorija, znanost in univerza na razpotjih, je ocenjevalna komisija s predsednikom mag. Francijem Pivcem (IZUM MB) odločila, da nagrado v višini 2.000 evrov (neto) za nalogo z naslovom UNIVERZA JE MRTVA, NAJ ŽIVI UNIVERZA! prejme Jerneja Brumen.
  • Angažirano družboslovje in humanistika, je ocenjevalna komisija s predsednikom doc. dr. Bojanom Musilom (UM/FF) enoglasno odločila, da nagrado za izjemno delo MIGRANTKE IZ OBMOČJA BIVŠE JUGOSLAVIJE V MARIBORU - PREKARIZACIJA DELA, IZOBRAŽEVANJE IN VLOGA DRŽAVE prejme Danijela Zajc.
  • Pravo in rekuperacija skupnosti, je ocenjevalna komisija s predsednico doc. dr. Suzano Kraljić (UM/PF) odločila, da nagrado za raziskovalno delo z naslovom PREKARNO DELO prejme Tina Gubenšek.
  • Premišljanje javnih prostorov, trajnostnega prometa in transportnih alternativ, je ocenjevalna komisija s predsednikom doc. dr. Marjanom Lepom (FG/UM) ocenila, da nagradi raziskovalno delo z naslovom TRAJNOSTNI PROMETNI NAČRT MESTNE OBČINE MARIBOR, ki jo je ustvarila Martina Herič.

Zahvaljujemo se tudi vsem ostalim članom komisij, ki so zavzeto pristopili k natečaju Urbanih brazd in nam omogočili izbrati tiste, ki so, poleg zanimanja za določeno raziskovalno področje, pokazali tudi znanstveno širino in preciznost. Posebna zahvala gre ocenjevalcem: prof. dr. Jozsef Györkös (UM/FERI), dr. Maja Godina Golija (ZRC-SAZU/MB), dr. Andrej Naterer (UM/FF), Silvija Pehnec, doc. dr. Boštjan Brezovnik (UM/PF), dr. Tjaša Ivanc (UM/PF), univ. dipl. ing. prometa Josip Rotar (MKM/UrB) in mag. Mateja Kukovec (ZUM).

Hkrati pa najavljamo, da bodo predsedniki komisij nagrajence natečaja Urbanih brazd slavnostno razglasili pred najširšo publiko ob največjem dogodku Urbanih brazd - na slavnostni otvoritvi Centra alternativne in avtonomne produkcije, v Mariboru, 16. novembra 2012, ob 19.00, na Valvasorjevi 42.

Vljudno vabljeni!

Več informacij o preteklem natečaju Urbanih brazd za najboljše raziskovalne naloge najdete s klikom na spodnji povezavi:

brazde.org/2012/urbane-brazde/natecaj-urbanih-brazd-za-najboljse-raziskovalne-naloge

brazde.org/2012/caap/najava-ocenjevalnih-komisij-za-natecaj-raziskovalnih-nalog-urbanih-brazd

Zavrtimo skupaj!

Boštjan Klun
--------------------------

MARIBOR 2012

Vetrinjska ulica 30

2000 Maribor

Slovenija

mob: +386 40 296 000

tel: +386 2 228 1250

fax: +386 2 228 1240

www.maribor2012.eu