O-STA

MARIBOR 2012: Opomnik za otvoritev razstave SOFT CONTROL: UMETNOST, ZNANOST IN TEHNOLOŠKO NEZAVEDNO, Podaljšanje razstave Oskar Kokoschka in Vabilo na evropski pesniški turnir

OPOMNIK ZA OTVORITEV RAZSTAVE SOFT CONTROL: UMETNOST, ZNANOST IN TEHNOLOŠKO NEZAVEDNO

Danes, 14. novembra in jutri 15. novembra bosta v Slovenj Gradcu in v Mariboru otvoritvi razstav SOFT CONTROL: UMETNOST, ZNANOST IN TEHNOLOŠKO NEZAVEDNO. Otvoritev prvega dela razstave Z DNA NAVZGOR bo danes v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu.

Otvoritveni program: 17.00 - ogled in sprejem za novinarje, umetnike in podpornike projekta, 19.00 - otvoritev za javnost

Slavnostna govornika bosta Andrej Čas, župan Mestne občine Slovenj Gradec in Dmitry Bulatov, kurator Nacionalnega centra za sodobne umetnosti v Kaliningradu.

Otvoritev drugega dela razstave Z VRHA NAVZDOL pa bo v četrtek, 15.novembra 2012, ob 19. uri v objektu industrijske dediščine, današnjem Portalu na Valvasorjevi ulici 40 v Mariboru. Slavnostni govorniki bodo dr. Suzana Žilič Fišer, generalna direktorica Javnega zavoda Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture, Danijel Rebolj, rektor Univerze v Mariboru in kurator Dmitry Bulatov. Na ogled bo robotski performans TILLERJEVE PLESALKE. Kurator Dmitry Bulatov vas bo na obeh prizoriščih, vsakič uro pred otvoritvijo, ob 18. uri, vodil po razstavi.

Na obe otvoritvi bo organiziran tudi avtobusni prevoz. Informacije in prijave na spletni strani:

http://kiblix.org/kiblix2012/softcontrol/?lang=sl.

PODALJŠANJE RAZSTAVE OSKAR KOKOSCHKA

Razstava Oskar Kokoschka, zgodnja grafična dela in njegov vpliv na Elso Oeltjen Kasimir in Jana Oeltjena, v Miheličevi galeriji na Ptuju, je podaljšana do 2. decembra. Po prvotnem planu naj bi bila do 30. novembra.

VABILO NA EVROPSKI PESNIŠKI TURNIR

Vabimo vas na drugi evropski pesniški turnir v Staro dvorano Slovenskega narodnega gledališča Maribor v soboto, 17. novembra 2012, ob 19. uri. Za naziv vitez Evropskega pesniškega turnirja 2012 se bo s svojimi pesmimi potegovalo sedem zmagovalcev nacionalnih izborov:

Reinhard LECHNER (Avstrija)

Tatjana BIJELIĆ (Bosna in Hercegovina)

Martina VIDAIĆ (Hrvaška)

Daniela RAIMONDI (Italija)

Tamás KADEBÓ (Madžarska)

Miroslava ÁBELOVÁ (Slovaška)

Franci NOVAK (Slovenija)

Pesniki bodo interpretirali svoje pesmi v originalnih jezikih, prevodi v slovenščino pa bodo projicirani na platno. Strokovna žirija v sestavi Ferida DURAKOVIĆ (Bosna in Hercegovina), Gyözö Ferencz (Madžarska), Erika VOUK (Slovenija) bo razglasila najboljšo neobjavljeno pesem v sodelujočih državah in podelila zmagovalcu/zmagovalki naziv vitez evropskega pesniškega turnirja 2012, ročno kovano vrtnico in 1000€. Svojega zmagovalca pa bo z glasovanjem izbralo tudi občinstvo. Vsak obiskovalec prireditve bo v dar dobil zbornik pesmi Evropskega pesniškega turnirja. Vstop prost!