O-STA

MARIBOR2012: Imamo zmagovalce velikega Instagram natečaja!

Z velikim veseljem oznanjamo, da smo dobili zmagovalce Velikega Instagram foto natečaja UJEMI SVOJ NAVDIH. Odziv na natečaj je bil izjemen - prispelo je skoraj 1000 fotografij v sklopu treh tem: #EPKUTRINKI, #EPKLJUDJE in #EPKSHARK. Žirijo so s svojimi fotografijami, obdelanimi z aplikacijo Instagram, najbolj navdušili uporabniki anazibelnik, _megalodon_ in jkmedia. Zmagovalne fotografije smo predstavili danes, ob 12. uri, na spletu in istočasno na velikem zaslonu na Trgu Leona Štuklja v Mariboru.

Prvo mesto je dosegla avtorica z uporabniškim imenom anazibelnik, ki bo za nagrado prejela Samsung Galaxy SIII. Fotografija je žirijo prepričala s svežino, izvirnostjo, z dovršeno kompozicijo in tudi z ustreznostjo njene sporočilne vrednosti glede na kriterije natečaja. Kombinacija njene abstraktnosti, večplastnosti in formalne dovršenosti dajeta fotografiji nekako brezčasno vrednost.

Drugo mesto je dosegel _megalodon_, ki bo za nagrado dobil Samsung Galaxy Note. Fotografija je izstopala zaradi svoje ustvarjalnosti pri kombinaciji fotografskega in slikarskega medija pa tudi z vsebinskega vidika z duhovito umestitvijo risbe v fotografijo.

Na tretjem mestu je uporabnik jkmedia, za nagrado bo prejel Samsung Galaxy Tab 2. Simpatični portret fotografa pri delu je žirijo prepričal predvsem z izrazno močjo in prepričljivostjo upodobitve duha Evropske prestolnice kulture. Pogled izza kulise dogajanja, dialog med kamero in portretirancem, postavljen v elegantno kompozicijo in kolorit je recept za najboljšo fotografijo na temo #epkljudje.

Žirija, ki so jo sestavljali dr. Suzana Žilič Fišer, generalna direktorica zavoda MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture, Marko Majer, direktor in ustanovitelj agencije Mayer McCann, Mojca Mavec, novinarka in TV-voditeljica, ter mariborski fotograf Boštjan Lah, je imela polne roke dela.

Tako je rezultate natečaja komentiral Marko Majer: "Prijetno smo presenečeni nad izborom tem in kreativnostjo sodelujočih avtorjev. Imeli smo precej dela, do smo izmed več kot 1000 del izbrali najboljša, na katera so avtorji lahko upravičeno ponosni."

Boštjan Lah, mariborski fotograf, se je osredotočil na vrednost Instagrama: "Pri pregledu in ocenjevanju fotografij smo dejansko ugotovili, kaj je glavna fotografska raba Instagrama, poleg tega da je odlično sredstvo komunikacije. Tisto, kar se nam je zdelo najbolj uporabno za fotografa, ki želi postati boljši fotograf, je to, da se izpili v lastni ideji. Instagram ne nudi vseh možnosti fotografskih prijemov, nudi pa možnost, da se fotograf pili v lastni ideji."

Mojca Mavec je povedala: "Nismo imeli lahkega dela. Na natečaj je prispelo več kot tisoč fotografij. Zmagovalna nas je prepričala s svojo svežino, s svojo izvirnostjo. Gre za pogled izza zakulisja dogajanja z izjemno lepo kompozicijo in izjemno lepimi barvami." Zaključila pa je s poudarkom: "Mislim, da je to več kot srečen konec prvega instagramovega natečaja v Sloveniji."

"Na Instagramov natečaj je prišlo izredno veliko fotografij. Mnogi kreativni utrinki, povezani z Evropsko prestolnico kulture, so nas navdušili, zato je bilo težko izbrati najboljše fotografije. Vsem čestitamo, tako avtorjem, ki so izbrani, kot mnogim, ki so se prijavili na ta natečaj," pa je povedala dr. Suzana Žilič Fišer, generalna direktorica zavoda MARIBOR 2012.

Podelili smo tudi nagrade ljudstva fotografijam, ki so prejele največ všečkov v svoji kategoriji, njihovi avtorji pa bodo prejeli praktične nagrade SHARK.

#EPKUTRINKI:mancax, mekoo23, miklzan, podakar, zverchy

#EPKLJUDJE: alesbolkovic, lukalux, lukamb, perozakovsek, waly94

#EPKSHARK: slovencek, spelago, vilooka, werneruss, zockyx

Nagrajenci so zapisani po vrstnem redu. Prvouvrščeni iz vsake kategorije bodo dobili vsak svoj zvočnik SHARK in paket pijače SHARK; drugouvrščeni iz vsake kategorije bodo dobili vsak svoje slušalke SHARK in paket pijače SHARK, tretjeuvrščeni iz vsake kategorije bodo prejeli torbo SHARK in paket pijače SHARK, četrto- in petouvrščeni iz vsake kategorije pa dobijo vsak svoj paket pijače SHARK.

Nagrajence bomo o prejemu nagrad obvestili preko Instagrama!