O-STA

MARIBOR 2012: Vabilo na javno tribuno "Kdo se boji utemeljenega dvoma", Vabilo na teden portugalskega fima, Vabilo na novinarsko konferenco in predstavitev knjige "Dobrodošli v našem kraju, prijatelji" in drugi dogodki

VABILO NA JAVNO TRIBUNO "KDO SE BOJI UTREMELJENEGA DVOMA"

Javna tribuna z naslovom "Kdo se boji utemeljenega dvoma? Mladi, kritična misel in izobraževanje" bo potekala v sredo, 21. novembra 2012 ob 15. uri, v konferenčni dvorani Centra alternativne in avtonomne produkcije, na Valvasorjevi 42 v Mariboru. Diskusija bo namenjena premisleku o potrebah in možnostih vnosa mehanizmov kritične misli v šolske predmetnike, ki v institucionalnem polju izobraževanja vse prevečkrat težijo k podajanju učne snovi kot univerzalne vednosti. Javna tribuna bo zato v duhu pluralnosti ter heterogenosti premišljala kako in predvsem zakaj v sistemu "objektivne" vednosti skupaj z mladimi angažirati utemeljeni dvom, razkrivati kontekste, razstavljati navidezno nevtralna dejstva kot konstrukte, kritično brati interese prisotnih glasov in iskati razloge za odsotnost drugih. Diskusijo organizirajo raziskovalci v projektu Digitalno nomadstvo, ki že drugo leto teče pod programskim sklopom Urbane brazde. Projekt izvaja KUD Anarhiv, koproducent Evropske prestolnice kulture - Maribor 2012.

TEDEN PORTUGALSKEGA FILMA

Vabimo vas na "Teden portugalskega filma", ki se bo odvijal od nedelje, 18.11. do 23.11.2012, vsak dan ob 20.00, v Kinu Udarnik, Maribor.

Z namenom vzpodbujanja in spoznavanja portugalskega filma in kulture, je kurator Daniel Rodrigues Correia vzpostavil portugalski filmski teden v Kinu Udarnik, kjer se bodo predstavile najnovejše animacije, dokumentarci ter kratki in celovečerni filmi. Partnerji projekta so Veleposlaništvo Portugalske v Ljubljani, Instituto de Camões, ShortCutz Festival, Monstra Festival in Zavod Udarnik. Več informacij najdete v priponki.

VABILO NA NOVINARSKO KONFERENCO IN PREDSTAVITEV KNJIGE "DOBRODOŠLI V NAŠEM KRAJU, PRIJATELJI"

22. 11. 2012 ob 10.30 vas vabimo na novinarsko konferenco in predstavitev knjige "DOBRODOŠLI V NAŠEM KRAJU, PRIJATELJI", ki jo je soustvarilo osem šol iz Slovenije in ena z Madžarske v Unesco projektu Dobre vesti iz naše šole in našega mesta. Predstavitev bo potekala v Gledališki dvorani Vetrinjskega dvora (Vetrinjska ulica 30, Maribor).

Na prireditvi bodo predstavili knjigo "Dobrodošli v našem kraju, prijatelji", ki so jo soustvarjale generacije vseh starosti. V vsej svoji raznolikosti se bo predstavilo 7 krajev (6 iz Slovenije in 1 z Madžarske) s svojimi naravnimi in kulturnimi znamenitostmi, spomini, razmišljanji, pesmimi, razglednicami in stripi.

Govorniki na novinarski konferenci bodo: Marjutka Hafner, generalna sekretarka Slovenske nacionalne komisije za Unesco, Suzana Žilič Fišer, direktorica zavoda Maribor 2012, Darko Madžarac, ravnatelj OŠ Leona Štuklja Maribor in Ljubica Kosmač, urednica knjige.

NEFORMALNO SREČANJE PREDSTAVNIKOV EVROPSKIH PRESTOLNIC KULTURE

Generalna direktorica zavoda Maribor 2012, dr. Suzana Žilič Fišer in pomočnica programskega direktorja za mednarodno sodelovanje, mag. Nataša Kos, sta se minuli vikend udeležili neformalnega srečanja predstavnikov evropskih prestolnic kulture v latvijski Rigi. Prvi dan srečanja, so predstavniki sedanjih, bivših in bodočih evropskih prestolnic kulture razpravljali na temo "Evropske prestolnice kulture: Najboljši primeri sosedske kulture in sodelovanja", o izzivih partnerskih mest Evropske prestolnice kulture Maribor 2012, je govorila dr. Suzana Žilič Fišer. Drugi dan srečanja je bil namenjen seminarju na temo Evropske prestolnice kulture, kjer sta aktualni prestolnici Maribor in Guimaraes predstavili tekoče dogajanje. Predstavniki evropskih prestolnic kulture se srečujejo dvakrat na leto, pobuda pa je nastala leta 2008, ko sta prestolovali mesti Liverpool in Stavanger. Udeležujejo se ga predstavniki vseh EPK od leta 2008 do 2017, novi mesti, ki sta se letos prvič pridružili, pa sta Aarhus (Danska) in Pafos (Ciper). Lani maja je potekalo srečanje v Mariboru.