O-STA

Skrivnost ljudstva Čačapoja-Inka

DUNAJ, Avstrija -- 19. junij - PRNewswire

--- Peruanske mumije na ogled v dunajskem tehničnem muzeju

V Tehničnem muzeju Dunaj (Technisches Museum Wien) bo do 30. julija na ogled razstava z naslovom "Skrivnost ljudstva Čačapoja-Inka", ki se je iz doline Amazonije na severni Peru preselilo okoli leta 900 našega štetja ter tam živelo do 16. stoletja. Razstava predstavlja interdisciplinarno podlago za edinstven znanstveni podvig.

Leta 1996 so v v oblake zavitih perujskih gozdovih odkrili nekropolo, ki dokazuje obstoj in zaton kulture čačapojskih Inkov. Najdba predstavlja največjo obstoječo zbirko kulturnih artefaktov katere od izumrlih prvobitne kulture. Vključuje številne verske predmete, ogromno kipu vrvi (vrvi z vozlički, ki so prvobitnim južnoameriškim ljudstvom služile kot spominski pripomočki) ter 200 dobro ohranjenih človeških mumij.

Na razstavi v Tehničnem muzeju Dunaj je moč videti 12 človeških in dve živalski mumiji, oblačila, vsakdanje predmete in kipu vrvi. Gre za prvo razstavo te vznemirljive najdbe zunaj Peruja. Razstava s pomočjo omenjenih artefaktov nudi vpogled v znanstvene metode, uporabljene zato, da bi izvedeli več o čačapojski kulturi. Te metode vključujejo masno spektometrijo, elektronsko mikroskopijo, računalniško tomografijo in datiranje z ogljikovo metodo, ki vse skupaj tvorijo "znanost v nastajanju", saj se artefakte preiskuje in rezultate raziskav predstavlja med samo razstavo.

Med znanstvene partnerje razstave spadata dve medinski fakulteti (dunajska in innsbruška medicinska fakulteta), in trije oddelki dunajske univerze (fizika, anorganska kemija in antropologija).

Kontakt:

Technisches Museum Wien

Barbara Hafok

Mariahilfer Strasse 212,

1140 Vienna

Tel.: +43-1-899-98-1200

barbara.hafok@tmw.at

www.technischesmuseum.at/presse

Vir: Tehnični muzej Dunaj

kontakt: Technisches Museum Wien, Mag. Barbara Hafok, Mariahilfer Strasse 212, 1140 Vienna, Tel.: +43-1-899-98-1200, barbara.hafok@tmw.at