O-STA

Strokovna skupina Mednarodne ministrske konference o zaščiti gozdov v Evropi dosegla dogovor o končni vsebini dokumentov za peto ministrsko konferenco, ki bo potekala med 5. in 7. novembrom v Varšavi

Srečanje strokovne skupine, zadnje pred ministrsko konferenco, je gostil poljski okoljski minister, profesor Jan Szyszko Varšava,

Poljska - 4. septembra 2007 - V Varšavi poteka srečanje strokovne skupine Mednarodne ministrske konference o zaščiti gozdov v Evropi (MCPFE), ki se ga udeležuje 80 strokovnjakov, odprl pa ga je profesor Jan Szyszko. Gre za zadnje srečanje pred peto ministrsko konferenco MCPFE, ki je načrtovana med 5. in 7. novembrom v Varšavi.

Strokovnjaki se bodo na dvodnevnem srečanju dogovorili o končni vsebini dokumentov za varšavski ministrski vrh, o osnutku ministrske deklaracije ter o dveh tematskih sklepih, ki ju nameravajo sprejeti na konferenci.

Prvi varšavski sklep "Gozdovi, les in energija" poudarja pomen stavbnega lesa kot ključnega vira energije, pri čemer se izpostavlja dejstvo, da sta energija in biomasa vprašanji, ki bosta dominirali politični diskurz o gozdovih. Svetovalec norveške misije pri Evropski uniji, Knut Oistant, je na novinarski konferenci ob srečanju poudaril, da bo ohranjanje ravnotežja med črpanjem stavbnega lesa in biomase iz gozdov ter hkratno zaščito gozdnih virov in njihove biološke raznolikosti glavni cilj evropske gozdne politike.

Namen druge varšavske resolucije "Gozdovi in voda" bo poudariti pomen sodelovanja med gozdnim in vodnim sektorjem. Kot je izpostavil poljski minister za okolje, je potrebno dobiti globlji vpogled v interakcijo med gozdovi in vodami, posebej v smislu kakovosti in količine pitne vode.

Ministrska deklaracija, ki bo integralni dokument novembrskega vrha, vsebuje točke, ki poudarjajo pomen gozdov pri trajnostnem razvoju, spopadanju z različnimi posledicami podnebnih sprememb, ohranjanju biološke raznovrstnosti, njihov vlogo ob naraščajoči potrebi po obnovljivih virih energije in učinek upravljanja z gozdovi na zaščito vodnih virov.

"Menim, da je čas primeren za to, da peta MCPFE poveča prispevek gozdov h kakovosti življenja v sodobni evropski družbi in h kakovosti življenja prihodnjih generacij," je povedal profesor Szyszko.

Na ministrski konferenci bo predstavljeno tudi poročilo o stanju evropski gozdov v letu 2007, ki sta ga pripravili Ekonomska komisija za Evropo in kontaktna skupina MCPFE. Christopher Prins iz Ekonomske komisije za Evropo, ki je del Združenih narodov, je strukturo poročila predstavil na novinarski konferenci in udeležence seznanil s širitvijo gozdnih območij v Evropi in zaposlitvijo okoli 4,3 milijona Evropejcev v gozdnem sektorju.

Peta Mednarodna ministrska konferenca o zaščiti gozdov v Evropi bo potekala med 5. in 7. novembrom v Varšavi. Novinarji, ki se je želijo udeležiti, se lahko registrirajo na naslovu http://5th.mcpfe.org/ pod sekcijo akreditacije.

VIR: kontaktna skupina MCPFE, enota v Varšavi

www.mcpfe.org

" Veljavna verzija sporocila je izvirno besedilo, ki je napisano v izvirnem jeziku. Prevodi so na voljo le v pomoc in jih je potrebno primerjati z izvirnikom, ki je edina verzija besedila, ki ima lahko pravne posledice".

KONTAKT:

MCPFE Liaison Unit Warsaw

Marta Gaworska

Telefon: 22 331 70 31 ext. 14

Mobilni telefon: + 48 695 790 204

m.gaworska@lu-warsaw.pl www.mcpfe.org