O-STA

Prodaja podjetja Amazon.com se je v drugem četrtletju povečala za 41% na 6,57 milijard dolarjev

SEATTLE--(BUSINESS WIRE)-Podjetje Amazon.com, Inc. (NASDAQ:AMZN) je danes objavilo poslovne rezultate za drugo četrtletje, ki se je zaključilo 30. junija 2010.

Denarni tok iz poslovanja je v zadnjih dvanajstih mesecih znašal 2,56 milijarde ameriških dolarjev, v obdobju dvanajstih mesecev, ki se je zaklučilo 30. junija 2009, pa je znašal 1,88 milijarde dolarjev. Prosti denarni tok je v zadnjih dvanajstih mesecih povečal za 29% na 1,99 milijarde dolarjev v primerjavi z enakim obdobjem, ki se je zaključilo 30. junija 2009, ko je prosti denarni tok znašal 1,54 milijarde dolarjev.

30. junija 2010 so izdane navadne delnice skupaj s prednostnimi deleži na podlagi izplačanih delnic znašale 465 milijonov dolarjev, leto poprej pa 451 milijonov.

Čisti prihodek od prodaje je v drugem četrtletju leta 2010 znašal 6,57 milijard dolarjev, torej se je zvišal za 41% v primerjavi z drugim četrtletjem leta 2009, ko je znašal 4,65 milijarde dolarjev. Če ne bi upoštevali 48 milijonov dolarjev izgube zaradi sprememb deviznih tečajev skozi celo četrtletje, bi se čisti prihodek od prodaje povečal za 42% v primerjavi z drugim četrtletjem leta 2009.

Dobiček iz poslovanja se je v drugem četrtletju povečal za 71% na 270 milijonov dolarjev v primerjavi z drugim četrtletjem leta 2009, ko je znašal 159 milijonov dolarjev. Negativni učinek na dobiček iz poslovanja zaradi sprememb deviznih tečajev v drugem četrtletju je prinesel 10 milijonov dolarjev izgube. Negativni učinek na dobiček iz poslovanja v drugem četrtletju leta 2009 je bil posledica 51 milijonov dolarjev vrednih pravnih poravnav.

Neto prihodek je v drugem četrtletju tega leta znašal 207 milijonov dolarjev, kar pomeni 0,45 dolarja na delnico (oslabljen donos), torej se je povečal za 45% v primerjavi z neto prihodkom v drugi četrtini leta 2009, ko je ta znašal 142 milijonov dolarjev ali 0,32 dolarja na delnico (oslabljen donos).

"Hitro rast v prodaji opažamo predvsem pri izdelkih Kindle, spletnih storitvah Amazon Web Services, pri prodaji s strani tretjih oseb in prodaji na drobno. Dobre rezultate opažamo tudi pri mobilnem poslovanju. V zadnjih dvanajstih mesecih so kupci z vsega sveta preko mobilnih telefonov na strani Amazon naročili za več kot 1 milijardo dolarjev izdelkov," je povedal Jeff Bezos, ustanovitelj in glavni izvršni direktor podjetja Amazon.com. "Vodilna naprava za mobilno poslovanje je trenutno pametni telefon, navdušeni pa smo tudi nad možnostmi, ki jih prinaša nova kategorija brezžičnih tabličnih računalnikov. Ti bi sčasoma lahko postali pomembna gonilna sila za naše podjetje."

Pomembna dejstva

  • Bralci se dobro odzivajo na brezkompromisen pristop k bralni izkušnji, ki ga ponuja bralnik Kindle. Ker tehta manj kot 300 gramov, ga lahko držimo v eni roki več ur. Ima e-ink zaslon, ki omogoča prijetno branje tudi ob močni dnevni svetlobi, baterijo, ki omogoča dva tedna delovanja, ter vgrajeno 3G brezžično povezavo, za katero vam ni treba plačati mesečne naročnine ali skleniti pogodbe - vse to le za 189 ameriških dolarjev.
  • Amazon.com trenutno proda več Kindle knjig, kot knjig s trdimi platnicami. V zadnjih treh mesecih so za vsakih 100 knjig s trdimi platnicami prodali 143 Kindle knjig, prejšnji mesec pa so za vsakih 100 knjig s trdnimi platnicami prodali 180 Kindle knjig. Številke se nanašajo na prodajo knjig podjetja Amazon v ZDA in vključujejo prodajo knjig s trdimi platnicami, pri katerih še ni Kindle izdaje. Brezplačne Kindle knjige so izključene, če pa bi jih upoštevali, bi bilo število prodanih Kindle knjig še višje.
  • V prvi polovici leta 2010 so na Amazon.com prodali trikrat več Kindle knjig kot v prvi polovici leta 2009.
  • Najnovejši podatki Združenja ameriških založnikov kažejo, da se je prodaja e-knjig v mesecu maju povečala za 163 odstotkov v primerjavi z lanskim majem, v prvih štirih mesecih leta 2010 pa se je povečala kar za 207 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani. Prodaja Kindle knjig je v teh obdobjih rastla še hitreje.
  • 6. julija je založniška hiša Hachette sporočila, da je James Patterson doslej prodal že 1,14 milijona e-knjig, od katerih je bilo 867.881 Kindle knjig.
  • Vsak od petih avtorjev (Charlaine Harris, Stieg Larsson, Stephenie Meyer, James Patterson in Nora Roberts) je do zdaj prodal več kot 500.000 Kindle knjig.
  • Podjetje Amazon.com še naprej širi Kindlovo strategijo "Kupi enkrat, beri kjerkoli". To četrtletje je v ta namen izdalo Kindle za naprave z operacijskim sistemom Android (Kindle for Android). Kot ostale Kindle aplikacije, Kindle za Android vključuje Whispersync tehnologijo, ki avtomatično sinhronizira prebrane strani, zaznamke, opombe in označeno besedilo med bralnikom Kindle ter napravami Kindle DX, iPad, iPod touch, iPhone, Mac, osebnimi računalniki, BlackBerry telefoni ali napravami z operacijskim sistemom Android.
  • Kindle ponuja največji izbor najbolj popularnih knjig. Kindle Store trgovina v ZDA zdaj ponuja več kot 630.000 knjig. Med njimi so tudi nove izdaje in 106 od 110 najbolje prodajanih knjig na lestvici New York Timesa. Več kot 510.000 teh knjig lahko kupite po 9,99 dolarjev ali manj, vključno s 75 najbolje prodajanimi knjigami na lestvici New York Timesa. Na Kindle bralniku lahko poleg tega berete več kot 1,8 milijona brezplačnih knjig, ki so bile izdane pred 1923 in so v javni lasti.
  • Prodaja v Severni Ameriki, torej na spletnih straneh Amazon.com v ZDA in Kanadi, se je od drugega četrtletja 2009 povečala za 46% na 3,59 milijarde ameriških dolarjev.
  • Mednarodna prodaja, ki vključuje prodajo na Britanskih, Nemških, Japonskih, Francoskih in Kitajskih Amazon straneh, je znašala 2,98 milijarde dolarjev, torej se je od drugega četrtletja lani povečala za 35%. Če odmislimo izgubo zaradi sprememb deviznih tečajev v drugem četrtletju tega leta, se je prodaja povečala za 38%.
  • Skupna prodaja tiskanih medijev se je povečala za 18% na 2,87 milijarde dolarjev.
  • Skupna prodaja elektronskih naprav in drugih splošnih izdelkov se je povečala za 69% na 3,49 milijarde dolarjev. Če odmislimo izgubo zaradi sprememb deviznih tečajev v drugem četrtletju tega leta, se je prodaja povečala za 70%.
  • Podjetje je izdalo program Textbook Buyback, ki je preprost za uporabo in pomaga študentom zmanjšati stroške nakupa učbenikov, saj od njih odkupi rabljene učbenike po dobri ceni.
  • Spletni strani Amazon.co.uk in Amazon.de sta uvedli spletne trgovine z živili, ki kupcem ponujajo brezplačno dostavo kupljenih izdelkov. Trgovine ponujajo več tisoč novih izdelkov blagovnih znamk Kraft, Nestlé, Mars, PepsiCo, Proctor & Gamble, in Unilever.
  • Različne družbe in razvojna podjetja v več kot 190 državah uporabljajo storitve spletne strani Amazon Web Services (AWS). V prvi polovici leta 2010 je AWS nadaljeval s svojo geografsko širitvijo. Zdaj je prvič na voljo tudi v Azijsko-pacifiški regiji, in sicer v Singapurju, poleg tega pa je v Evropo razširil dodatne storitve, vključno z Amazon Virtual Private Cloud in Amazon Relational Database Service.
  • AWS je uvedel tudi novo možnost skladiščenja podatkov v sklopu Amazon Simple Storage Service (S3), Amazon S3 Reduced Redundancy Storage (RRS), ki omogoča kupcem, da zmanjšajo svoje stroške, saj se nekritični, obnovljivi podatki shranjujejo z nižjo stopnjo odvečnih ponovitev kot pri standardni storitvi za shranjevanje podatkov Amazon S3.
  • AWS je predstavil Cluster Compute Instances, Amazon Elastic Compute Cloud (EC2), vrsto virtualnih instanc, ki so posebej prilagojene za visoko zmogljivostne računalniške sisteme.

Finančne smernice

Spodnje napovedi odražajo pričakovanja podjetja Amazon.com, ki so jih objavili 22. julija 2010. Rezultati podjetja so nepredvidljivi. Nanje lahko bistveno vplivajo številni faktorji, kot so nihanja deviznih tečajev, spremembe v svetovnih gospodarskih razmerah in potrošniško kupovanje, dogodki po svetu, stopnja rasti internetnega in online poslovanja ter različni faktorji, ki so opisani spodaj.

Smernice za tretje četrtletje 2010

  • Čistki prihodki od prodaje naj bi dosegli med 6,900 in 7,625 milijard dolarjev, oziroma naj bi se povečali za 27-40% v primerjavi s tretjim četrtletjem leta 2009.
  • Dobiček iz poslovanja naj bi znašal 210- 310 milijonov, torej podjetje pričakuje največ 16 odstotni padec ali največ 24 odstotno rast v primerjavi z lanskim tretjim četrtletjem.
  • Te smernice vključujejo približno 130 milijonov dolarjev za kompenzacijo in amortizacijo neopredmetenih sredstev, osnovanih na delnicah. Med drugim te smernice predpostavljajo, da ne bo prišlo do dodatnih poslovnih prevzemov ali naložb ter ponovnih revizij ocen kompenzacij v obliki delnic.

Konferenčni klic bomo prenašali v živo danes ob 14:00 po pacifiškem času / ob 17:00 po severnoameriškem vzhodnem standardnem času in bo na voljo na strani www.amazon.com/ir še vsaj tri mesece. Predstavljene bodo napovedi in drugi pomembni podatki o finančnih in poslovnih rezultatih podjetja.

Te podatke je same po sebi težko napovedati. Dejanski rezultati se lahko materialno razlikujejo zaradi številnih razlogov. Poleg tistih, naštetih zgoraj, so ti razlogi zneski, ki jih Amazon.com investira v nove poslovne priložnosti, čas, ko te zneske investira, kombinacije prodanih izdelkov, kombinacije čistih prihodkov od prodaje, pridobljenih s prodajo izdelkov v primerjavi s storitvami, davek na dobiček, konkurenca, upravljanje rasti, potencialna nihanja v poslovnem rezultatu, mednarodna rast in širjenje, izidi pravnih postopkov in zahtevkov, optimizacija centra za izpolnjevanje naročil, tveganja upravljanja inventarja, sezonskost, stopnja, do katere podjetje sklepa, vzdržuje in razvija trgovinske sporazume, prevzemi in strateške transakcije ter tveganja glede zmogljivosti in produktivnosti izpolnjevanja naročil. Druga tveganja in negotovosti med drugim vključujejo tveganja povezana z novimi izdelki, storitvami in tehnologijami, prekinitvami sistema, vladnimi uredbami in obdavčitvami, plačili in goljufijami. Poleg tega trenutna svetovna gospodarska klima lahko še poveča mnogo teh tveganj. Dodatne informacije o dejavnikih, ki bi lahko vplivali na finančne rezultate podjetja Amazon.com, so vključene v uradnih dokumentih podjetja pri ameriški komisiji Securities and Exchange Commission, vključno z najnovejšim letnim poročilom na obrazcu 10-K in kasnejšimi dokumenti.

O družbi Amazon.com

Podjetje Amazon.com, Inc. (NASDAQ:AMZN), ki ga najdemo tudi na spisku Fortune 500, s sedežem v Seattlu, je začelo s prodajo preko spleta julija 1995 in danes ponuja največji izbor izdelkov na svetu. Amazon.com, Inc. si želi postati podjetje, ki je na svetovnem nivoju daleč najbolj usmerjeno k strankam, saj te lahko najdejo in odkrivajo karkoli bi si želele kupiti po spletu, in si prizadeva ponuditi svojim strankam najnižje možne cene. Amazon.com in drugi prodajalci ponujajo na milijone edinstvenih, novih, obnovljenih in rabljenih stvari po kategorijah, kot so knjige, filmi, glasba & igre, digitalni prenosi, elektronika & računalniki, dom & vrt, igrače, otroci & dojenčki, špecerija,oblačila, čevlji & nakit, zdravje & lepota. šport & dejavnosti na prostem, orodja, avto & industrija. Spletne strani Amazon omogočajo svojim strankam razvijalcem dostop do "oblačnih" storitev na osnovi lastne tehnološke platforme, ki jo lahko razvijalci uporabljajo za virtualno vzpostavitev katerekoli dejavnosti. Kindle in Kindle DX sta revolucionarna prenosna čitalca, ki brezžično prenašata knjige, časopise, bloge in osebne dokumente v jasnem, visoko-resolucijskem elektronskem prikazu, ki ohranja videz pravega tiskanega papirja. Kindle and Kindle DX uporabljata isto 3G brezžično tehnologijo kot napredno mobilno telefonijo, tako da uporabnikom ni treba uporabljati Wi-Fi točke. Kindle je najbolj prodajani izdelek med milijoni izdelki, ki jih prodaja podjetje Amazon.

Podjetje Amazon in njegove podružnice, vključno z www.amazon.com, www.amazon.co.uk, www.amazon.de, www.amazon.co.jp, www.amazon.fr, www.amazon.ca, in www.amazon.cn. Besede, kot se uporabljajo v tem besedilu "Amazon.com," "mi," "naš" in podobni termini se nanašajo podjetje Amazon.com, Inc., in njegove podružnice, razen če iz konteksta razberemo drugače.

AMAZON.COM, INC.
Konsolidirani izkazi denarnih tokov
(v milijonih)
(nerevidirani)
Konec treh mesecevKonec šest mesecevKonec dvanajstih mesecev
30. junij30. junij30. junij
201020092010200920102009
DENARNA SREDSTVA IN NJIHOVI USTREZNIKI, ZAČETEK OBDOBJA1.844$1.701$3.444$2.769$1.936$1.548$
POSLOVNE DEJAVNOSTI:
Neto dohodki2071425053191,088663
Prilagoditve za poravnavo neto dohodkov do neto denarnih sredstev iz poslovnih dejavnosti:
Amortizacija osnovnih sredstev, vključno s programsko opremo interne uporabe in razvojem spletnih aplikacij, in druga amortizacija12984249171456323
Kompenzacija na osnovi delnic11185196152386300
Drugi odhodki iz poslovanja (prihodki), neto256051718386
Izgube (dobički) od prodaje tržnih vrednostih papirjev, neto---(2)(2)(1)
Drugi odhodki (prihodki), neto(22)(14)(27)(12)(31)(53)
Časovno razmejene davčne obveznosti iz prihodkov(8)6(28)74930
Koristi od presežnega dela davka iz kompenzacije na osnovi delnic(75)(20)(161)(70)(196)(122)
Spremembe v poslovnih sredstvih in obveznostih:
Zaloge(141)(23)18084(435)(261)
Terjatve do kupcev, neto in druge(42)16412183(252)(149)
Obveznosti do dobaviteljev(81)56(1.972)(1.073)959625
Vnaprej vračunani odhodki in drugi200(6)(161)(128)265182
Dodatki k nezasluženim prihodkom161207349413990696
Amortizacija predhodno nezasluženih prihodkov(214)(125)(441)(232)(799)(441)
Denarna sredstva (uporabljena pri) poslovnih dejavnostih250468(848)(117)2.5611.878
NALOŽBENE DEJAVNOSTI:
Nakupi osnovnih sredstev, vključno s programsko opremo interne uporabe in razvojem spletnih aplikacij(196)(78)(336)(133)(575)(336)
Prevzemi, neto znesek prevzetih denarnih sredstev in drugo(21)(19)(40)(35)(45)(129)
Prodaja in zapadle obveznosti tržnih vrednostnih papirjev in druge naložbe1.2083782.0806923.3541.545
Nakupi tržnih vrednostih papirjev in drugih naložb(1.466)(560)(2.721)(951)(5.661)(1.877)
Neto denarna sredstva (uporabljena pri) naložbenih dejavnostih(475)(279)(1.017)(427)(2.927)(797)
FINANČNE DEJAVNOSTI :
Koristi od presežnega dela davka iz kompenzacije na osnovi delnic752016170196122
Začasno odkupljene navadne delnice-----(100)
Izkupiček iz dolgoročnega dolga in ostalo5267613344
Poplačila dolgoročnih dolgov, kapitalski zakup in obveznosti finančnega zakupa(37)(25)(98)(368)(186)(663)
Neto denarna sredstva (uporabljeni pri) iz finančnih dejavnosti43(3)130(292)143(597)
Vpliv tuje valute na denarna sredstva in njegove ustreznike(33)49(80)3(84)(96)
Neto povečanje (zmanjšanje) denarnih sredstev in njihovih ustreznikov(215)235(1.815)(833)(307)388
DENARNA SREDSTVA IN NJIHOVI USTREZNIKI, KONEC OBDOBJA1.629$1.936$1.629$1.936$1.629$1.936$
DODATNE INFORMACIJE O DENARNIH TOKOVIH:
Denar plačan za obresti3 $2$5$28 $9 $43 $
Denar plačan za davke od dohodka432346346064
Osnovna sredstva pridobljena s kapitalskimi zakupi831914237252118
Osnovna sredstva pridobljena s takoimenovanimi "build-to-suit" zakupi (zakupi po meri zakupojemalca6061120117191173

AMAZON.COM, INC.
Konsolidirani izkazi poslovanj
(v milijonih, razen podatki o deležih)
(nerevidirani)
Konec treh mesecevKonec šestih mesecev
30. junij30. junij
2010200920102009
Neto prodaja6.566$4.651$13.697$9.541$
Poslovni odhodki (1):
Stroški prodaje4.9573.51810.4587.260
Izvajanje poslovanja5824091.128831
Trženje211129412257
Tehnologija in vsebina408299773575
Splošno in administracija11377210145
Drugi stroški (prihodki) poslovanja, neto25605171
Skupni stroški poslovanja6.2964.49213.0329.139
Prihodki od poslovanja270159665402
Prihodki od obresti1282320
Stroški od obresti(9)(7)(16)(19)
Ostali prihodki (stroški), neto24192724
Skupni prihodki (stroški) od neposlovanja27203425
Prihodki pred davki od dohodkov297179699427
Rezervacija za davke od prihodkov(88)(39)(189)(108)
Kapitalska metoda konsolidacije naložbene dejavnosti, neto od davka(2)2(5)-
Neto prihodek207$142$505$319$
Osnovni čisti dobiček na delnico0,46$0,33$1,13$0,74$
Popravljeni čisti dobiček na delnico0,45$0,32$1,11$0,73$
Tehtano povprečno število delnic, ki se uporabljajo pri izračunu dobička na delnico
Osnovni447431446430
popravljeni455440455438
__________________________
(1) Vključuje kompenzacijo na osnovi delnic, kot sledi:
Izvajanje24$20$42$35$
Trženje75129
Tehnologija in vsebina584610382
Splošno in administracija22143926
(2) Na Q2 2009 je negativno vplivala 51 milijonov ameriških dolarjev vredna sodna poravnava.

AMAZON.COM, INC.
Podatki o segmentih
(v milijonih)
(nerevidirani)
Konec treh mesecevKonec šestih mesecev
30. junij30. junij
2010200920102009
Severnoameriški
Neto prodaja3.590$2.451$7.370$5.030$
Stroški poslovanja
Stroški prodaje2.5701.7795.3323.664
Neposredni stroški poslovanja segmenta (1)8205471.5651.091
Prihodki od poslovanja segmenta200$125$473$275$
Mednarodni
Neto prodaja2.976$2.200$6.327$4.511$
Stroški poslovanja
Stroški prodaje2.3871.7395.1263.596
Neposredni stroški poslovanja segmenta (1)383282762565
Prihodki od poslovanja segmenta206$179$439$350$
Konsolidirani
Neto prodaja6.566$4.651$13.697$9.541$
Stroški poslovanja
Stroški prodaje4.9573.51810.4587.260
Neposredni stroški poslovanja segmenta1.2038292.3271.656
Prihodki od poslovanja segmenta406304912625
Kompenzacija na osnovi delnic(111)(85)(196)(152)
Drugi prihodki (stroški) od poslovanja, neto (2)(25)(60)(51)(71)
Prihodki od poslovanj270159665402
Skupni prihodki (stroški) od neposlovanja, neto27203425
Rezervacija za davke od prihodkov(88)(39)(189)(108)
Kapitalska metoda konsolidacije naložbene dejavnosti, neto od davka(2)2(5)-
Neto prihodek207$142$505$319$
Poudarki segmenta:
Y/Y rast neto prodaje:
Severnoameriški46%13%47%17%
Mednarodni35164016
Konsolidirani41144416
Rast prihodka poslovanja segmenta Y/Y:
Severnoameriški61%30%72%22%
Mednarodni15202527
Konsolidirani34244624
Neto prodaja, mešano:
Severnoameriški55%53%54%53%
Mednarodni45474647
100%100%100%100%
__________________________
(1) Znaten delež stroškov v sektorju "Tehnologija in vsebina" nastane v ZDA in večina teh stroškov se pripisuje našemu severnoameriškemu segmentu.
(2) Na Q2 2009 je negativno vplivala 51 milijonov ameriških dolarjev vredna sodna poravnava.

AMAZON.COM, INC.
Dodatni podatki glede neto prodaje
(v milijonih)
(nerevidirani)
Konec treh mesecevKonec šestih mesecev
30. junij30. junij
2010200920102009
Severnoameriški
Mediji1.324$1.148$2.921$2.454$
Elektronika in druga splošna trgovina z blagom2.0901.1874.1142.359
Drugo176116335217
Celotna Severna Amerika3.590$2.451$$7.370 $5.030$
Mednarodni
Mediji1.550$1.294$3.383$2.712$
Elektronika in druga splošna trgovina z blagom1.3998822.8871.756
Drugo27245743
Skupaj mednarodni2.976$2.200$6.327$4.511$
Konsolidirani
Mediji2.874$2.442$6,304$5.166$
Elektronika in druga splošna trgovina z blagom3.4892.0697.0014.115
Drugo203140392260
Skupaj konsolidirani6.566$4.651$13.697$9.541$
Rast neto prodaje Y/Y:
Severnoameriški:
Mediji15%0%19%4%
Elektronika in druga splošna trgovina z blagom76297435
Drugo52165412
Skupaj severnoameriški46134717
Mednarodni:
Mediji20%3%25%4%
Elektronika in druga splošna trgovina z blagom59456439
Drugo13(8)321
Skupaj mednarodni35164016
Konsolidirani:
Mediji18%1%22%4%
Elektronika in druga splošna trgovina z blagom69357037
Drugo45115110
Skupaj konsolidirani41144416
Rast neto prodaje Y/Y, ki ne vključuje vpliv deviznih tečajev:
Mednarodni:
Mediji21%12%22%15%
Elektronika in druga splošna trgovina z blagom63606255
Drugo18103122
Skupaj mednarodni38283828
Konsolidirani:
Mediji18%7%20%10%
Elektronika in druga splošna trgovina z blagom70416944
Drugo46155013
Skupaj konsolidirani42204222
Konsolidirana neto prodaja mešano:
Mediji44%52%46%54%
Elektronika in druga splošna trgovina z blagom53455143
Drugo3333
100%100%100%100%

AMAZON.COM, INC.
Konsolidirane bilance stanja
(v milijonih, razen podatkih o deležih)
30. junij,31. december,30. junij ,
201020092009
SREDSTVA(nerevidirana)(nerevidirana)
Tekoča sredstva:
Denarna sredstva in njihovi ustrezniki1.629 $3.444 $1.936 $
Tržni vrednostni papirji3.4792.9221.276
Zaloge1.9402.1711.325
Terjatve do kupce, neto terjatve in drugo805988584
Odložene terjatve za davek265272183
Skupna tekoča sredstva8.1189.7975.304
Osnovna sredstva, neto1.7041,290981
Odložene terjatve za davek2918118
Dobro ime1.2291.234451
Druga sredstva1.3171.474821
Skupna sredstva12.397 $13.813 $7.675 $
OBVEZNOSTI DO VIROV SREDSTEV IN KAPITALSKI DELEŽ DELNIČARJEV
Tekoče obveznosti do virov sredstev:
Obveznosti do dobaviteljev3.545 $5.605 $2.508 $
Vnaprej vračunani odhodki in drugo1.7051.7591.128
Skupne tekoče obveznosti do virov sredstev5.2507.3643.636
Dolgoročni dolg132109109
Druge dolgoročne obveznosti do virov sredstev1.1581.083674
Obveznosti in nepredvideni izdatki
Lastniški delež delničarjev:
Prednostna delnice, 0,01 $ nominalna vrednost :
Odobrene delnice -- 500
Izdane in vplačane delnice - ga ni---
Navadne delnice, 0,01 $ nominalna vrednost:
Odobrene delnice -- 5,000
Izdane delnice -- 464, 461 in 448
Vplačane delnice -- 448, 444 in 432554
Lastne delnice, po nabavni vrednosti(600)(600)(600)
Dodatni vplačani kapital6.0565.7364.321
Druga akumulirana celotna izguba(282)(56)(58)
Zadržani dobiček (akumuliran primanjkljaj)678172(411)
Celotni lastniški kapital delničarjev5.8575.2573.256
Celotne obveznosti in lastniški kapital delničarjev12.397 $13.813$7.675 $

AMAZON.COM, INC.
Dodatni finančni podatki in poslovna metrika
v milijonih, razen podatkih o deležih ()
(unaudited)
Y/Y %
Q2 2009Q3 2009Q4 2009Q1 2010Q2 2010Sprememba
Denarni tokovi in delnice
Poslovni denarni tok - zadnjih 12 mesecev (ZADNJIH 12 MESECEV)1.878$2.253$3.293$2.780$2.561$36%
Nakupi osnovnih sredstev (vključno s programsko opremo interne uporabe in razvojem spletnih aplikacij ) - zadnjih 12 mesecev336 $337 $373$458$575 $71%
Prosti denarni tok (poslovni denarni tok brez nakupov osnovnih sredstev ) -zadnjih 12 mesecev1.542$1.916$2.920$2.322$1.986$29%
Prosti denarni tok - zadnjih 12 mesecev rast vloženega kapitala Y/Y89%98%114%62%29%N/A
(1)3.666$3.847$4.449$5.104$5.820$N/A
Donos na vloženi denar (2)42%50%66%45%34%N/A
Izdane navadne delnice in izdane nagrade v obliki delnic Izdane4514514614634653%
navadne delnice4324334444464484%
in izdane nagrade v obliki delnic1918171817(11%)
-- % izdanih navadnih delnic4.4%4.2%3.8%4.0%3.8%N/A
Rezultati poslovanja
Svetovna (WW) neto prodaja$4.651$5.449$9.519$7.131$6.56641%
Svetovna neto prodaja -- Rast Y/Y, ki izključuje F/X20%29%37%42%42%N/A
Svetovna neto prodaja -- ZADNJIH 12 MESECEV20.509$21.693$24.509$26.750$28.664$40%
Svetovna neto prodaja -- ZADNJIH 12 MESECEV rast Y/Y, ki izključuje F/X24%24%29%33%38%N/A
Poslovni prihodki (3)159 $251 $476 $394 $270$71%
Poslovni prihodki -- Y/Y rast (zmanjšanje), ki izključuje F/X(13%)69%63%56%77%N/A
Poslovna marža -- % svetovne neto prodaje3,4%4.6%5.0%5.5%4.1%N/A
Poslovni prihodki -- ZADNJIH 12 MESECEV (3)829 $925 $1.129$1.279$1.391$68%
Poslovni prihodki -- ZADNJIH 12 MESECEV rast Y/Y, ki izključuje F/X13%22%39%44%65%N/A
Poslovna marža -- ZADNJIH 12 MESECEV % svetovne neto prodaje4.0%4.3%4.6%4.8%4.9%N/A
Neto prihodki (3)142$199 $384 $299 $207 $45%
Neto prihodki na popravljeni čisti dobiček na delnico0,32$0,45 $0,85 $0,66 $0,45 $41%
Neto prihodki -- ZADNJIH 12 MESECEV (3)663 $743 $902 $1.024$1.088$64%
Neto prihodki na popravljeni čisti dobiček na delnico-- ZADNJIH 12 MESECEV1,52 $1,69 $2,04 $2,30 $2,42 $59%
Segmenti
Severnoameriški Segment:
Neto prodaja2.451$2.843$4.956$3.780$3.590$46%
Neto prodaja -- Rast Y/Y, ki izključuje F/X13%24%36%46%46%N/A
Neto prodaja -- ZADNJIH 12 MESECEV10.963$11.503$12.828$14.030$15.168$38%
Poslovni prihodki125 $156 $278 $273 $200 $61%
Poslovna marža -- % Severnoameriški Neto prodaja5,1%5,5%5,6%7,2%5,6%N/A
Poslovni prihodki -- ZADNJIH 12 MESECEV494 $562 $709 $832 $907 $84%
Poslovni prihodki -- ZADNJIH 12 MESECEV Rast Y/Y, ki izključuje F/X8%20%59%79%84%N/A
Poslovna marža -- ZADNJIH 12 MESECEV % Severnoameriški Neto prodaja4,5%4,9%5,5%5,9%6,0%N/A
Mednarodni Segment:
Neto prodaja2.200$2.606$4.563$3.351$2.976$35%
Neto prodaja -- Rast Y/Y, ki izključuje F/X28%35%37%37%38%N/A
Neto prodaja -- ZADNJIH 12 MESECEV9.546$10.190$11.681$12.720$13.496$41%
Neto prodaja -- ZADNJIH 12 MESECEV % Svetovna neto prodaja47%47%48%48%47%N/A
Poslovni prihodki179 $194 $319 $234$206 $15%
Poslovna marža -- % Mednarodni Neto prodaja8,1%7,4%7,0%7,0%6,9%N/A
Poslovni prihodki -- ZADNJIH 12 MESECEV722 $773 $863 $925$952$32%
Poslovni prihodki -- ZADNJIH 12 MESECEV Rast Y/Y, ki izključuje F/X49%49%41%33%28%N/A
Poslovna marža -- ZADNJIH 12 MESECEV % Mednarodni Neto prodaja7,6%7,6%7,4%7,3%7,1%N/A
Konsolidirani Segmenti:
Stroški poslovanja (4)4.347$5.099$8.922$6.624$6.160$42%
Stroški poslovanja -- ZADNJIH 12 MESECEV (4)19.293$20.358$22.937$24.993$26.805$39%
Poslovni prihodki304 $350 $597 $507 $406 $34%
Poslovna marža -- % Konsolidirani Prodaja6,5%6,4%6,3%7,1%6,2%N/A
Poslovni prihodki -- ZADNJIH 12 MESECEV1.216$1.335$1.572$1.757$1.859$53%
Poslovni prihodki -- ZADNJIH 12 MESECEV Rast Y/Y, ki izključuje F/X29%35%48%51%51%N/A
Poslovna marža -- ZADNJIH 12 MESECEV % Konsolidirani Neto prodaja5,9%6,2%6,4%6,6%6,5%N/A

AMAZON.COM, INC.
Dodatni finančni podatki in poslovna metrika
(v milijonih, razen prometa zalog, datumi obveznosti do dobaviteljev in podatki o zaposlenih)
(nerevidirani)
Y/Y %
Q2 2009Q3 2009Q4 2009Q1 2010Q2 2010Sprememba
Dodatni
Dodatni Severnoameriški Segment Neto prodaja:
Mediji1.148$1.412$2.099$1.597$1.324$15%
Mediji -- Rast Y/Y, ki izključuje F/X0%14%19%22%15%N/A
Mediji -- ZADNJIH 12 MESECEV5.449$5.616$5.964$6.255$6.432$18%
Elektronika in druga splošna trgovina z blagom1.187$1.293$2.662$2.024$2.090$76%
Elektronika in druga splošna trgovina z blagom-- Rast Y/Y, ki izključuje F/X29%36%54%73%76%N/A
Elektronika in druga splošna trgovina z blagom-- ZADNJIH 12 MESECEV5.043$5.385$6.314$7.166$8.069$60%
Elektronika in druga splošna trgovina z blagom-- ZADNJIH 12 MESECEV % Severnoameriški Neto prodaja46%47%49%51%53%N/A
Drugo116 $138$195 $159 $176 $52%
Drugo -- ZADNJIH 12 MESECEV471 $502 $550 $608 $668 $42%
Dodatni Mednarodni Segment Neto prodaja:
Mediji1.294$1.517$2.580$1.833$1.550$20%
Mediji -- Rast Y/Y, ki izključuje F/X12%22%26%23%21%N/A
Mediji -- ZADNJIH 12 MESECEV5.849$6.118$6,810$7.225$7.480$28%
Elektronika in druga splošna trgovina z blagom882 $1.064$1.947$1.489$1.399$59%
Elektronika in druga splošna trgovina z blagom-- Rast Y/Y, ki izključuje F/X60%58%56%61%63%N/A
Elektronika in druga splošna trgovina z blagom-- ZADNJIH 12 MESECEV3.603$3.977$4.768$5.382$5.899$64%
Elektronika in druga splošna trgovina z blagom-- ZADNJIH 12 MESECEV % Mednarodni Neto prodaja38%39%41%42%44%N/A
Drugo24 $25 $36 $29 $27 $13%
Drugo -- ZADNJIH 12 MESECEV94 $95 $103 $114 $117 $24%
Dodatni Svetovna neto prodaja:
Mediji2.442$2.929$4.679$3.430$2.874$18%
Mediji -- Rast Y/Y, ki izključuje F/X7%18%23%22%18%N/A
Mediji -- ZADNJIH 12 MESECEV11.298$11.734$12.774$13.480$13.912$23%
Elektronika in druga splošna trgovina z blagom2.069$2.357$4.609$3.513$3.489$69%
Elektronika in druga splošna trgovina z blagom-- Rast Y/Y, ki izključuje F/X41%45%54%68%70%N/A
Elektronika in druga splošna trgovina z blagom-- ZADNJIH 12 MESECEV8.646$9.362$11.082$12.548$13.968$62%
Elektronika in druga splošna trgovina z blagom-- ZADNJIH 12 MESECEV % Spletna neto prodaja42%43%45%47%49%N/A
Drugo140 $163 $231 $188 $203$45%
Drugo -- ZADNJIH 12 MESECEV565 $597 $653 $722 $785 $39%
Bilanca stanja
Denarna sredstva in tržni vrednostni papirji (5)3.504$4.304$6.672$5.381$5.419$55%
Zaloge, neto - promet končnih zalog1.325$1,617$2.171$1.820$1.940$46%
, povprečje -- ZADNJIH 12 MESECEV12,412,112,212,612,51%
Osnovna sredstva, neto981 $1.086$1.290$1.436$1.704$74%
Obveznosti do dobaviteljev -- končne2.508$3.354$5.605$3.619$3.545$41%
Dnevi obveznosti do dobaviteljev -- končne65726859650%
Drugo
Dohodki od odpreme po svetu185$208$341$248$239$29%
Stroški odpreme po svetu332$388 $696 $518$487$47%
Neto stroški odpreme po svetu147$180 $355 $270 $248 $69%
Neto stroški odpreme po svetu -- % Svetovne neto prodaje3,1%3,3%3,7%3.8%3,8%N/A
Zaposleni (za polni delovni čas in polovični delovni čas ; izključuje delavce po pogodbi in začasne delavce)21,00021,70024,30026,10028,30035%
(1) Poprečna sredstva v celoti minus tekoče obveznosti (kar izključuje tekoči delež dolgoročnega dolga) v zadnjih petih četrtinah.
(2) ZADNJIH 12 MESECEV Prosti denarni tok, ki ga deli vloženi kapital.
(3) Na Q2 2009 je negativno vplivala 51 milijonov dolarjev vredna sodna poravnava.
(4) Predstavlja stroške prodaje, izvajanje poslovanja, trženje, tehnologijo in vsebino, splošne in administrativne stroške poslovanja, in izključuje kompenzacijo na osnovi delnic.
(5) Vključuje omejena denarna sredstva, ki spadajo pod "Druga sredstva" na naši konsolidirani bilanci stanji v vrednosti 292 milijonov $ Q2 2009, 303 milijonov $ Q3 2009, 306 milijonov $ v letu Q4 2009, 318 milijonov $ v Q1 2010 in 311 milijonov $ v Q2 2010.

Amazon.com, Inc.

Nekatere definicije

Računi stranke

· Računi stranke so edinstveni in predstavljajo elektronske poštne naslove, ki nastanejo, ko je prvo naročilo stranke odpremljeno ali ko stranka izvede naročilo pri drugih prodajalcih na naši spletni strani. Računi stranke izključujejo nekatere stranke, ki vključujejo stranke, ki se nanašajo na nekatere naše nakupe, stranke programa Amazon Enterprise Solutions, stranke Amazon.com Payments , stranke Amazon Web Services in stranke izbranih podjetij, s katerimi smo v tehnološki povezavi, ali z njimi poslujemo na področju trženja oziroma promocije. Stranke postanejo aktivne, ko podajo naročilo med predhodnim dvanajstmesečnim obdobjem.

Računi prodajalca

· Računi prodajalca nastanejo, ko prodajalec prejme naročilo iz računa stranke. Računi prodajalca izključujejo prodajalce Amazon Enterprise Solutions. Prodajalci postanejo aktivni, ko prejmejo naročilo s strani stranke med predhodnim dvanajstmesečnim obdobjem.

Registrirani razvijalci

· Registrirani razvijalci pomenijo račune registriranega razvijalca, ki nastanejo, ko se potencialni razvijalec vpiše na Amazon Web Services in pridobi ključ za dostop razvijalcem.

Enote

· Enote pomenijo fizične in digitalne enote (neto vračila in preklici), ki jih prodamo na svetovnih domenah Amazon.com - kot so www.amazon.com, www.amazon.co.uk, www.amazon.de, www.amazon.co.jp, www.amazon.fr, www.amazon.ca in www.amazon.cn, ter naše izdelke, ki jih ne prodamo preko domen Amazon.com. Prodane enote ne vključujejo enot, ki se nanašajo na nekatere naše nakupe ali darilne bone Amazon.com.

Kontakt

Amazon.com Investor Relations
Rob Eldridge, 206/266-2171
www.amazon.com/ir
ali
Amazon.com Public Relations
Mary Osako, 206/266-7180

Vir: Amazon.com, Inc.

Glej to novico na naslednji spletni strani:
http://www.businesswire.com/news/home/20100722006775/en