O-STA

Največja švedska univerzitetna bolnišnica je za svojo novo podatkovno platformo izbrala podjetje Better

Ljubljana, 17. julij 2024 - Ena izmed najboljših bolnišnic na svetu je za svojo novo podatkovno platformo izbrala digitalno zdravstveno platformo slovenskega podjetja Better. Tako bo bolnišnica začela z uresničevanjem svoje vizije novega zdravstvenega modela, ki temelji na odprtih podatkih.

Univerzitetna bolnišnica Karolinska, ki je na lestvici revije Newsweek zasedla prvo mesto med najboljšimi bolnišnicami v Evropi, je svojo strategijo, ki temelji na odprtem podatkovnem standardu openEHR, določila že pred leti. Leta 2023 je objavila javni razpis za novo osrednjo podatkovno platformo in razvojna orodja na osnovi standarda openEHR. Temelj prihodnje arhitekture bolnišnice in ostalih zdravstvenih ponudnikov v švedski prestolnici bo tako digitalna zdravstvena platforma, ki temelji na standardu openEHR, in ki bo nadomestila obstoječ zdravstveni informacijski sistem.

Na razpisu je Karolinska izbrala platformo Better, ki jo bo implementiralo podjetje Tietoevry, skupaj z drugimi komponentami, ki so del njihovega kliničnega sistema Lifecare. S platformo Better bo bolnišnica dobila od ponudnika neodvisen repozitorij kliničnih podatkov z orodji za lahkokodno programiranje na podlagi odprtega standarda openEHR. Vse to bo Univerzitetni bolnišnici Karolinska omogočilo zbiranje vseh podatkov o pacientih na enem mestu ter postopen in prilagodljiv razvoj aplikacij z minimalno odvisnostjo od zunanjih ponudnikov. Z nadzorom nad razvojnim procesom bodo v bolnišnici bistveno izboljšali nadzor nad stroški in hitrostjo dobav ter zmanjšali tveganja, ki jih prinašajo migracije podatkov med različnimi ponudniki.

Tomaž Gornik, direktor in ustanovitelj podjetja Better, je ob tem povedal: "To, da nas je ena najboljših bolnišnic na svetu izbrala za svojo osrednjo podatkovno platformo, nad katero bo modernizirala svoj informacijski sistem in omogočila lažje sodelovanje z različnimi IT ponudniki, je potrditev našega trdega dela in zavezanosti k uporabi standarda openEHR v zadnjih 15 letih. Javni razpis bolnišnice Karolinska je bil s tehničnega vidika eden najtežjih, kar smo jih do sedaj izpolnjevali, in kot tak tehnologijo potiska preko dosedanjih meja. To je za nas predvsem velika spodbuda, da še naprej razvijamo našo tehnologijo in se trudimo ostati v ospredju v vlogi gonilne sile na poti preoblikovanja oskrbe za dobro pacientov."

"Strategija univerzitetne bolnišnice Karolinska, da vpelje digitalno zdravstveno platformo, ki temelji na odprtih podatkih in podatkovnih standardih, je pot, ki ji sledi vse več bolnišnic, regij in držav v Evropi in po svetu. Med njimi so mesto London, regije na Švedskem, Katalonija, Grčija, Wales in drugi. Veseli me, da je tak pristop, ki ponudnikom zdravstvenih storitev omogoča postopno rast in razvoj, v svoji strategiji digitalizacije zdravstva predvidela tudi Slovenija," je še dodal Gornik.

Pogodba na podlagi javnega razpisa je sklenjena za štiri leta z možnostjo podaljšanja za dodatni dve leti. Platformo bo implementiralo partnersko podjetje Tietoevry, ki na osnovi platforme Better ponuja svoj klinični sistem Lifecare, s katerim je Better prisoten tudi v več kot 60 bolnišnicah na Finskem. V naslednjih mesecih bo bolnišnica izdala še dva razpisa, ki vključujeta še orodja, povezana s standardom openEHR, ter storitve, prav tako povezane z openEHR.