O-STA

Nov design "by Gemballa" in nov ADSL usmerjevalnik

LevelOne predstavlja popolnoma nov, svež design celotne ponudbe mrežne opreme. Tudi tokrat so oblikovanja zaupali svetovno znanemu studiu Gemballa, ki je v svetu avtomobilizma poznan po predelavah Porschejevih športnih avtomobilov. Med prvimi proizvodi nove oblikovne linije k nam prihaja usmerjevalnik, namenjen kabelskim in ADSL modemom.

4-portni Broadband Router se tako ponaša s štirimi 10/100Mbps priključki za računalnike lokalnega omrežja, ki jih preko te naprave in ADSL ali kabelskega modema povežemo v internet. Usmerjevalnik pozna tudi protokol DHCP, ki nam olajša delo pri postavljanju lokalnega omrežja, saj nam vse IP številke dodeli sam. Vgrajena paralelna vrata nam omogočajo neposreden priklop tiskalnika, ki je razpoložljiv vsem uporabnikom lokalnega omrežja, tako da se usmerjevalnik obnaša tudi kot tiskalniški strežnik. Za povprečen nivo varnosti poskrbi protokol NAT (Network Address Translation), ki skriva vse lokalne IP številke pred ostalimi omrežji, na primer internetom in tako preprečuje vdore na točno določene cilje. NAT se obnaša popolnoma isto kot protokol IP Masquarading, ki je bolj poznan pod operacijskim sistemom Linux. Odlika strojne rešitve usmerjevalnika je predvsem v preprostosti uporabe, saj vse nastavitve nastavljamo preko kateregakoli nanj priključenega računalnika s pomočjo internet brkljalnika. Seveda lahko za dostop do nastavitev usmerjevalnika določimo geslo in tako spreminjanje nastavitev dopustimo le pooblaščenim osebam.

Zelo privlačna je tudi cena, ki brez dajatev znaša dobrih 42.000 SIT, ki v marsikaterem primeru upraviči nakup v primerjavi s navadnim računalnikom in programsko rešitvijo usmerjanja. Slednja se v večini primerov izkaže kot dražja, predvsem pa zahtevnejša alternativa, ki ji povprečen uporabnik pogosto ni kos.