O-STA

Doberman proti hekerjem

Širokopasovni dostop do interneta ni več domena samo večjih podjetij, ampak tudi manjših in seveda domačih uporabnikov. Žal je internet v zadnjem času še najbolj podoben divjemu zahodu. To ne velja le za viruse, ampak tudi za razne napade na strežnike oz. računalnike, pred katerimi ni varen tako rekoč noben. Najsi gre za objestnost sosedovega mulca ali za pripravo na organiziran napad na katerega od večjih spletnih strežnikov, vsak računalnik je primeren za kaj takega. Na zaščito premalo mislijo predvsem mala podjetja in domači uporabniki, ki se zanašajo na to, da niso zanimivi oziroma nimajo nobenih pametnih podatkov. To jih naredi še posebej zanimive za tiste, ki se pravih podvigov vdiranja šele učijo.

Najbolj zanesljiva in čedalje cenejša zaščita so usmerjevalniki oz. routerji z vgrajenim požarnim zidom. Do nedavnega so bili ti še dokaj dragi, vendar podjetje Digital Data Communications to podobo vztrajno spreminja. Tako so pred kratkim predstavili nov usmerjevalnik LevelOne WBR-1101TX za DSL in kabelski dostop do interneta ter podporo brezžičnim omrežjem. V primeru izpada širokopasovne povezave, pa dostop do interneta omogoča vgrajen ISDN vmesnik. Poleg naloge usmerjanja paketov skrbi tudi za požarni zid z obilico možnosti, na primer varnost pred DoS (Denial of Service) napadi, URL filtriranje in seveda VPN podporo. Za dostop do interneta so na voljo 10BaseT, ISDN in zaporedna vrata, kamor lahko priključite zunanji analogni modem, za povezavo z notranjim omrežjem pa skrbi 10/100BaseT priključek. Usmerjevalnik ima vgrajen DHCP strežnik in tiskalniški strežnik kar je še posebej zanimivo za manjša podjetja. Z dodatnim PCMCIA WiFi modulom pa WBR-1101TX lahko deluje tudi kot bazna postaja za brezžično omrežje, tudi s podporo funkciji "LAN to LAN bridging", ki omogoča uporabniku brezžične naprave nemoteno delo tudi ob prehodu iz omrežja ene vstopne točke v omrežje druge.

ADSL usmerjevalnik LevelOne WBR-1101TX je na prodaj v Sloveniji 76.687 SIT (ddv ni vštet), s predstavitvijo novega usmerjevalnika s podporo brezžičnim omrežjem pa so v slovenski podružnici korporacije Digital Data Communications do 50% znižali tudi cene ostalim modelom ADSL/Cable usmerjevalnikov.