O-STA

Dvodnevno doživetje klasične glasbe v Celju

Celje, 6. februar 2013

Zvoki harfe, violine in kitare bodo napolnili dvorane Celjskega doma

Celje, 6. februar 2013, Zavod Celeia Celje vabi v začetku prihodnjega tedna na dve zares odlični glasbeni doživetji. V okviru Koncertnega abonmaja se bosta tako občinstvu v torek, 12. februarja 2013 ob 19.30 v Celjskem domu predstavili violinistka Nadežda Tokareva in harfistka Alexandra Verbitskaya. Cena vstopnice za koncert je 10 EVR. Naslednji dan, v sredo, 13. februarja 2013 ob 19.30 pa bo dvorane Celjskega doma napolnil zvok kitare izpod spretnih prstov mladega glasbenega upa Nejca Kuharja. Kuharjev koncert se uvršča v ciklus koncertov Glasbene mladine Slovenije, namenjenih nastopom mladih, perspektivnih slovenskih glasbenikov in glasbenic. Cena vstopnice za obisk koncerta je 5 EVR. Vstopnice so v prodaji na TIC Celje, Krekov trg 3, tel.: 03 42 87 936, 03 49 25 081, e-posta:tic@celje.si ter eno uro pred koncerti v Celjskem domu.

Solistka Moskovske Državne Akademske filharmonije in lauvreatka mednarodnih tekmovanj Nadežda Tokareva se je rodila v mestu Penza v Rusiji. Koncertira po vsej Rusiji in v več kot tridesetih državah po svetu (Evropa, Japonska, Koreja, Amerika ...) ter redno sodeluje na mednarodnih festivalih. Od leta 2002 je profesorica violine na Konservatoriju P. I. Čajkovskega v Moskvi. Njeno poustvarjanje je zabeleženo na številnih zgoščenkah. Alexandra Verbitskaya je začela igrati klavir in harfo na Konservatoriju v Sankt Peterburgu. Zelo zgodaj je zmagovala na nacionalnih tekmovanjih in nadaljevala šolanje v Bruslju, Münchnu in Salzburgu. Njeno glasbeno pot je spremljal tudi sloviti dirigent Zubin Mehta, ki ji je poklonil harfo, nanizala pa je tudi vrsto nagrad na glasbenih tekmovanjih v ZDA, Bruslju, Dunaju, Padovi in Berlinu. Delovala je kot solistka harfistka v singapurskem simfoničnem orkestru in orkestru Marijinskega gledališča, od leta 2005 pa deluje kot harfistka in pianistka Orkestra Slovenske filharmonije.

Kitarist in skladatelj Nejc Kuhar na Dunaju končuje magistrski študij kitare pri priznanem kitaristu in pedagogu Alvaru Pierriju, hkrati pa končuje tudi magistrski študij kompozicije pri prof. Christianu Minkowitschu. Leta 2011 je dobil 2. nagrado na tekmovanju kitaristov komponistov v Novem Sadu in pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenija izdal svojo prvo avtorsko zgoščenko. Kot solist in komorni glasbenik redno koncertira v Sloveniji in v tujini.

V priponki prilagamo tudi fotomaterial

Na fotografijah gostujoči umetniki (iz arhivov glasbenikov)

Več informacij: Nenad Firšt, Umetniški vodja glasbene dejavnosti, tel.: 03 42 87 938, e-posta:nenad.first@celje.si