O-STA

V Celju na "filmske" počitnice v Mestni kino Metropol

Mestni kino Metropol ponuja drugačno vrsto počitniških doživetij

Celje, 13. februar 2013, Celje v času počitnic ponuja raznolike počitniške programe. Med zanimivejše lahko nedvomno uvrstimo t.i. "filmske" počitnice, ki jih pripravlja Mestni kino Metropol v sodelovanju z Zavodom Celeia Celje in Distribucijo Fivia - Vojnik. V času od 19. do 22. 2. 2013, vsak dan ob 10.00 uri, se bodo v Mestnem kinu Metropol, ki se nahaja v srcu mestnega jedra, odvrteli odlični filmi evropske produkcije, pripravili pa bodo tudi brezplačno delavnico animiranega filma z delovnim naslovom Zimska pravljica, ki jo bo vodil priznani celjski likovni umetnik Simon Macuh. Filme si bodo lahko mladi filmofili ogledali za ceno 3 EVR. Več informacij o predstavah je na voljo na spletni strani www.kinometropol.org ali na e-naslovu: info@kinometropol.org. Informacije o programu, datumih ter urah na dežurnem telefonu: 031 324 400.


FILMSKI POČITNIŠKI PROGRAM V MESTNEM KINU METROPOL

Torek, 19.2. 2013 od 10.00 do 12.00
Delavnica animiranega filma:ZIMSKA PRAVLJICA

Figurice in ozadja za risanke boste naredili iz različnih materialov (papir, karton, plastelin, kapa plošče, vejice, drevesni listi, vata...), jih po potrebi pobarvali in končno animirali. Za animacijo boste uporabili tudi predmete iz okolja (stole, mize, omare, lončke...). Naučili se boste tudi računalniškega zajemanja in montaže. Delavnica bo trajala približno 2 uri. Zaradi specifične dinamike dela in posledično omejenega števila sodelujočih, vas prosimo, da udeležbo svojega otroka na delavnici potrdite na elektronski naslov info@kinometropol.org. Starostnih omejitev ni!


Sreda, 20. 2. 2013 ob 10.00
LOTI IN SKRIVNOST MESEČEVEGA KAMNA
(Lotte ja kuukivi saladus, Estonija, 2011)
Risanka
Starostna primernost
: 5+
Sinhronizirano v slovenščino!
Loti neke noči najde kamen, ki ima skrivnostno moč. Le komu pripada? Njen stric Klaus, stari izkušeni popotnik, ve za še dva taka kamna, ki ju hranita njegova prijatelja. Loti ga pregovori, da gresta skupaj na pot in ju poiščeta... Bo Loti uspela rešiti skrivnost mesečevega kamna? In zakaj sta jima ves čas za petami plašna dolgouha tujca?

Na voljo je brezplačno pedagoško gradivo, ki ga lahko naročite na info@kinometropol.org.


Četrtek, 21. 2013 ob 10.00
MALI VOLKODLAK DOLFI
(Dolfje Weerwolfje, Nizozemska, 2011)
Mladinski film
Starostna primernost:
7+
V nizozemščini s slovenskimi podnapisi!
Na sedmi rojstni dan se Dolfi spremeni v puhastega belega volkodlaka. Čez dan je najbolj ljubezniv in sramežljiv deček, ponoči pa postane zmožen najbolj neverjetnih reči. Toda nežni Dolfi ne želi biti drugačen od drugih. Želi biti čisto tak kot vsi. Boji se, da ga starši ne bodo sprejemali, če bodo izvedeli za njegovo moč. Ampak težko je skrivati nekaj, kar se dogaja prav vsak mesec ob polni luni ...

Na voljo je brezplačno pedagoško gradivo, ki ga lahko naročite na info@kinometropol.org.


Petek, 22/2 ob 10:00
ERNEST IN CELESTINA
(Ernest et Célestine, Francija / Belgija / Luksemburg, 2012)
Risanka
Starostna primernost
: 6+
Sinhronizirano v slovenščino!
To je zgodba o prijateljstvu med miško, ki ni hotela postati zobozdravnica, in velikim medvedom, ki ni hotel postati notar. Medved Ernest živi na družbenem robu. Ima zamašen nos in prazen želodec. Za hrano brska po smeteh. Ko se ravno pripravlja, da bo v usta nesel nekaj, kar mu je pač prišlo pod roke, zasliši vzklik: "Stoooj!" Miška, ki jo je hotel pojesti, ga roti: "Če me ne poješ, ti dam tisto, kar imaš najraje na svetu! Pa še bolj zdravo bo kot tile odpadki." Tako Celestina v prizadevanju, da bi rešila svoje življenje, Ernestovega obrne na glavo. Iz nesrečnih okoliščin pa se razvije prijateljstvo, ki ga mišji svet (svet tam spodaj) in medvedji svet (svet tam zgoraj) poskusita zaustaviti, toda zaman. Ernest in Celestina bosta premagala vse predsodke.

Mesto Celje je bilo med prvimi v Sloveniji s potujočimi kino predstavami: 3.11.1896 se je prva takšna predstava odvrtela v vrtnem salonu hotela Pri belem volu. Prvi zvočni film si je Celje ogledalo 20.12.1930 v tedanjem Mestnem kinu - kinu Dom. (Film je nosil naslov "Dve srci v 3 /4 taktu") Kino Metropol je rojen leta 1936, nekaj let pred drugo svetovno vojno. Kino dvorana je naseljena v prelepi stavbi, ki jo je zasnoval Jože Plečnik. Dvorana z velikim balkonom se nahaja v samem centru mesta, v peš zoni, nedaleč stran od pošte; v isti stavbi se nahaja Banka Celje. Na svojih začetkih je bil Metropol pomočnik kinu Union in mestnemu kinu Dom. Bil je, poleg kina Union, tisti kino, ki je deloval tudi skozi drugo svetovno vojno. V svojih nedrih ni vselej skrival le kavarne Metropol; pred časom se je tam nahajala tudi lekarna. (To se na fotografiji, ki jo uporabljamo kot naš logo, tudi vidi.) Z odlokom Mestnega ljudskega odbora so leta 1947 ustanovili Kinopodjetje Celje, ki je pod tem imenom obstajalo do leta 1996. Skupaj s kinom Union ter kinom Dom je bil Metropol gostitelj TDF-ja, Tedna domačega filma, ki je pomenil "srečanje najpomembnejših filmskih ustvarjalcev iz bivše Jugoslavije". TDF se je dogajal od leta 1973 pa do leta 1989. Leta 1997 je bila dvorana prenovljena. (Pred letom 1979 je bil prehod med sedeži po sredini dvorane). Od tedaj premore kino 288 modernih, udobnih sedežev; dolby digital zvočni sistem; platno velikosti 10,2 X 3,6 m. Leta 2002, ko se odpre prvi celjski kino center, Planet Tuš, Metropol postane prvi art kino v državi. Tuš je že pred tem - leta 2001 - odkupil tedanje Celjske kinematografe in tako postal tudi upravitelj Metropola. V septembru 2003 Metropol gosti naslednika nekdanjega TDF-ja, 6. festival slovenskega filma - oziroma 30., jubilejni festival (če se štejejo vsi festivali z različnimi nazivi). V tem mesecu tudi zavrti retrospektivo vseh zmagovalcev FSF-ja, vključno s TDF-jevimi zmagovalci. Kino preneha obratovati februarja 2004.Upravljanje kina in kavarne prevzame DZU Filter. Ponovna otvoritev se zgodi 7. 7. 2004. Predverje kina ter kavarna sta prenovljena septembra 2004. Nov program - v filmskem smislu kvalitetna mešanica avtorskega in komercialnega - sestavljajo tudi druge prireditve, koncerti, predstavitve knjig, razstave. Veliko je sodelovanja z različnimi institucijami, poudarek je na posebnih projekcijah mladih, predvsem domačih ustvarjalcev, ki delajo z novimi digitalnimi tehnologijami. Od tedaj naprej obisk kina in kavarne beležita opazen vzpon. V letu 2007 Filter skupaj z društvom 567 sproducira mednarodni video festival "Električne podgane sanjajo video sanje", ki ga začini koncert skupine Laibach na celjskem Starem gradu (7.7.2007) ( iz spletne strani Mestnega kina Metropol).

Več informacij: Samo Seničar, Mestni kino Metropol, tel:. 040 296 701.