O-STA

Dan ozaveščanja potrošnikov - 15. marec je Evropski dan potrošnikov

Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Maribor, ki deluje v okviru Zavoda PIP, bo tudi letos del svojih aktivnosti posvetila svetovnemu in evropskemu dnevu potrošnikov. Tako bomo na Srednji ekonomski šoli Maribor izvedli predavanje o pravicah potrošnikov, medtem ko bomo v nakupovalnem središču Mercator center Tabor II na stojnici ponujali brezplačne publikacije na temo potrošniških pravic.

Informacijska stojnica z brezplačnim gradivom na temo potrošniških pravic bo obiskovalcem na voljo v petek 15. marca 2013, od 14. do 19. ure, medtem ko se bo predavanje za dijake na Srednji ekonomski šoli Maribor pričelo ob 10. uri. Brezplačno gradivo na temo potrošniških pravic bodo predstavljale predvsem publikacije in letaki, ki jih je pripravil Zavod PIP v zadnjih letih (Osveščen potrošnik=evropski potrošnik, Etični potrošnik in Potrošniki, poznate svoje pravice?). Prav tako bo na stojnici študentka prava nudila obiskovalcem osnovne nasvete s področja potrošniških pravic. Zavod PIP kot prostovoljska organizacija vedno ponuja možnost mladim, da svoje težko pridobljeno znanje na fakultetah poizkusijo v praksi. V okviru zdaj že tradicionalnega predavanja na Srednji ekonomski šoli Maribor pa želimo dijakom podati informacije, kako varno spletno nakupovati in kakšen pravice imajo ko se kaj zalomi.

Z aktivnostmi želimo prispevati k ciljem Evropske agende za potrošnike, ki med cilji med drugim poudarja krepitev varstva potrošnikov in njihovo boljšo informiranost. Pri tem je potrebno poudariti, da izdatki evropskih potrošnikov znašajo okrog 56 % BDP Evropske unije, kar pomeni, da imajo potrošniki moč za nov zagon evropskega gospodarstva oziroma, da lahko odigrajo eno izmed ključnih vlog pri premagovanju finančne in gospodarske krize. Ključnega pomena pa je, da se potrošniki na enotnem trgu EU počutijo varne.