O-STA

V Celju v prihodnjem tednu veličastna otvoritev jubilejnega 30. Mednarodnega mladinskega pevskega festivala

Festival se bo odvijal od 9. do 14. aprila 2013

30. Mednarodni pevski festival Celje 2013 organizira Zavod Celeia Celje. Festival omogočata Ministrstvo za Izobraževanje, znanost, kulturo in šport RS in Mestna občina Celje. Častna pokrovitelja festivala sta Borut Pahor, predsednik RS in Bojan Šrot, župan Mestne občine Celje. Medijski pokrovitelj festivala je Novi tednik & Radio Celje.

Celje, 28. marec 2013, V letu 2013 je Zavod Celeia Celje organizator jubilejnega 30. Mednarodnega mladinskega pevskega festivala, bienalne prireditve, ki bo potekala od torka, 9. aprila do nedelje, 14. aprila 2013. V mestu bo vse dni festivala živelo in pelo več kot 1000 otrok. V letošnjem letu se festival odlično staplja z dinamiko prireditvenih nagovorov s katerimi mesto Celje v mesecu aprilu obeležuje svoj občinski praznik. Zbori, ki bodo nastopili v tekmovalnem sporedu festivala prihajajo iz Slovenije, Češke, Madžarske, Rusije, Poljske, Bolgarije, Latvije in Ukrajine. Vrhunec bo festival dosegel v nedeljo, 14. 4. 2013 ob 12.00 z zaključnim koncertom na Krekovem trgu pred Celjskim domom, kjer se bodo tekmovalnim zborom iz tujine in Slovenije pridružili še zbori iz celjske regije. Zbranim zborom bodo dirigirali: Tomaž Faganel (Slovenija), Helena Fojkar Zupančič (Slovenija), Anne-Marie Cabut (Francija), Suzsánna Mindszenty (Madžarska) ter Gudrun Schröfel (Nemčija). Kot gostje bodo nastopili člani Mladinskega pihalnega orkestra Glasbene šole Celje, pod dirigentsko taktirko Bernarda Beline.


V PRIČAKOVANJU FESTIVALA in MINUTKA ZA PESEM

V letošnjem letu bodo prvi glasbeni nagovor bližajočega se festivala Celjanom in Celjankam namenili člani KD Celjski pihalni orkester z dirigentko Natašo Aškerc, ki bodo v soboto, 6. aprila 2013 ob 10.00 nastopili na Trgu celjskih knezov pred Narodnim domom v programu poimenovanem V PRIČAKOVANJU FESTIVALA. Zaradi odličnega odziva izpred dveh let bo tudi 30. Mednarodni mladinski pevski festival spremljal projekt z naslovom MINUTKA ZA PESEM, katerega namen je glasbo prenesti tudi izven dvoranskih meja, na mestne ulice Celja. Projekt se pričenja v sredo, 10. aprila 2013 in zaključuje v soboto, 13. aprila 2013. V tem času bodo "pevsko oživeli" različni deli mestnega jedra: Trg celjskih knezov (pred Narodnim domom), Stanetova ulica (pred Mestnim kinom Metropol) in Krekov trg ( pred Celjskim domom). V Minutki za pesem bodo nastopili različni pevski sestavi iz Celja in okolice.


URADNI PRIČETEK 30. MEDNARODNEGA MLADINSKEGA PEVSKEGA FESTIVALA

30. Mednarodni mladinski pevski festival se bo uradno začel v torek, 9. aprila 2013 ob 19.30 z Otvoritvenim koncertom na katerem bodo nastopili Simfonični orkester, mešani zbor in pevski solisti Akademije za glasbo v Ljubljani pod dirigentsko taktirko Marka Letonje. Slavnostni govornik bo gospod Bojan Šrot, župan mestne občine Celje.


NEKAJ BESED O OTVORITVENEM KONCERTU

Simfonični orkester, mešani zbor in pevski solisti Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani

Dirigent: Marko Letonja

Zborovodja: Sebastjan Vrhovnik

Solisti:

Maja Majcen, sopran

Eva Černe, sopran

Nina Dominko, sopran

Nuška Drašček Rojko, mezzosopran

Klemen Torkar, tenor

Domen Križaj, bariton

Darko Vidic, bariton

Spored:

Benjamin Britten (1913-1976):

Štirje interludiji o morju iz opere Peter Grimes, op. 33a

"Embroidery in Childhood", arija Elen iz tretjega dejanja opere Peter Grimes

"Give Him This Orchid", arija Lucretije iz drugega dejanja iz opere The Rape of Lucretia

Richard Wagner (1813-1883):

Preludij k tretjemu dejanju opere Lohengrin

"O, du mein holder Abendstern", arija Wolframa iz tretjega dejanja opere Tannhäuser

Uvertura k operi Rienzi

Giuseppe Verdi (1813-1901):

Uvertura k operi Traviata

"Si ridesta in ciel l'aurora", zbor iz prvega dejanja opere Traviata

"È strano! È strano!", arija Violette iz prvega dejanja opere Traviata

"Vedi! Le fosche notturne spoglie", zbor iz drugega dejanja opere Trubadur

"Pst, pst, Nannetta. Vien qua", duet Nannette in Fentona iz prvega dejanja opere Falstaff

"Son io mio Carlo..., io morrò, ma lieto in core", recitativ in arija Rodriga iz tretjega dejanja opere Don Carlos

Uvertura k operi Moč usode

"Va' pensiero", zbor sužnjev iz tretjega dejanja opere Nabucco

SIMFONIČNI ORKESTER AKADEMIJE ZA GLASBO V LJUBLJANI deluje od leta 1948, njegov repertoar obsega temeljna simfonična in koncertantna dela vseh stilnih obdobij, posebno skrb pa ansambel namenja sodobni slovenski simfonični glasbi. V tem času so orkestru dirigirali številni znani domači in tudi dirigenti kot so dr. Danilo Švara, Uroš Prevoršek, Anton Nanut, Ciril Škerjanec, Marko Letonja, Uroš Lajovic, Milivoj Šurbek, Igor Švara, Marko Hribernik, Simon Dvoršak (Slovenija), János Kovácz (Madžarska), Wellisar Gentscheff (Bolgarija), Jürgen Bruns (Nemčija), René Gulikers (Nizozemska), Nicol Matt (Italija), Toshihiro Yonezu (Japonska), George Pehlivanian (Združene države Amerike), Sian Edwards (Velika Britanija), En Shao (Kitajska)... Mladi glasbeniki pripravijo letno dva do tri nove projekte, s katerimi redno koncertirajo po Sloveniji in tujini. V preteklih desetih sezonah so z velikimi uspehi gostovali na koncertih, turnejah in mednarodnih festivalih v Avstriji, Nemčiji, Italiji, Franciji, Hrvaški in Srbiji. Orkester se je v letih 2004 in 2007 na elitnem mednarodnem festivalu Young Euro Classic v dvorani Koncertne hiše v Berlinu po ocenah nemške glasbene kritike uvrstil med najboljše evropske mlade simfonične orkestre, leta 2010 pa so člani orkestra skupaj s kolegi iz Italije in Hrvaške pod vodstvom Riccarda Muttija nastopili na koncertih prijateljstva v Trstu in Raveni v Italiji.

MEŠANI ZBOR AKADEMIJE ZA GLASBO V LJUBLJANI sestavljajo študentje oddelkov za kompozicijo, dirigiranje, instrumente s tipkami, kitaro, glasbeno pedagogiko in cerkveno glasbo. Svoje delo redno predstavljajo na letnih koncertih, zadnji leta v okviru Koncertnega abonmaja Akademije za glasbo. Zbor Akademije je sodeloval tudi v različnih vokalno-instrumentalnih projektih z orkestrom Slovenske policije, orkestrom Slovenske vojske in Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo ter se še z nekaterimi drugimi slovenskimi zbori kot so APZ Tone Tomšič, Ljubljanski madrigalisti, De profundis Kranj, Viva Brežice, večkrat predstavil tudi širšemu slovenskemu občinstvu.

Mednarodno uveljavljeni slovenski dirigent MARKO LETONJA je študiral klavir pri Aciju Bertonclju in dirigiranje pri Antonu Nanutu na Akademiji za glasbo v Ljubljani, vzporedno pa še dirigiranje pri Otmarju Leitnerju na Univerzi za glasbo in scensko umetnost na Dunaju. Leta 1987 je debitiral z Orkestrom Slovenske filharmonije, sledili so številni nastopi po Sloveniji in v tujini, med drugim v Milanu, Neaplju, Rimu, Berlinu, Lizboni, na Dunaju. S slovenskimi filharmoniki je kot stalni dirigent in kasneje umetniški vodja redno sodeloval vse do leta 2003. Od leta 2003 do 2007 je bil glavni dirigent simfoničnega orkestra v Baslu, kjer je hkrati opravljal dolžnosti glasbenega vodje za koncertno in operno glasbo. Dirigiral je velikim evropskim in svetovnim orkestrom (Dunajski simfoniki, Münchenska filharmonija, Bremenska filharmonija, Hamburški simfonični orkester, Stuttgartski državni orkester, Simfonični orkester iz Melbourna, Simfonični orkester Monterey, Simfonični orkester iz Milana...), obsežen pa je tudi njegov operni repertoar, ki ga je dirigiral v pomembnih opernih hišah (Dunaj, Milano, Ženeva, Rim, Dresden, Stuttgart, Milano, Montpellier, Perth, Cagliari, Lisbona, Melbourne...). Zadnja leta je bil dejaven predvsem v Avstraliji in Novi Zelandiji, pred kratkim pa je bil imenovan za glasbenega direktorja Strasbourške filharmonije.

PROGRAM FESTIVALA

Festival se bo v sredo, 10. aprila 2013 nadaljeval s "Pesmco" - Območno revijo otroških in mladinskih pevskih zborov za občino Celje, Dobrna, Štore in Vojnik, ki se bo odvijala v dvorani Celjskega doma ob 16.30 in 19.00 uri.

Tudi v letošnjem letu bodo zbori tekmovali v kategorijah mladinski, dekliški in otroški zbori. Prvo tekmovanje bo v petek, 12. aprila ob 11.00 v kategoriji Mladinskih in otroških zborov. V petek, 12. 4. 2013 se bo v Celjskem domu popoldne, ob 16.00 odvijal program poimenovan Nastop zbora in glasbena delavnica - skupno petje. Nastopil bo Mladinski mešani zbor sv. Stanislava iz Ljubljane, ki ga vodi Damijan Močnik. Tekmovanja se bodo nadaljevala v soboto, 13. aprila, ko bo 10.00 potekalo tekmovanje v kategoriji Dekliških zborov. V popoldanskem času v soboto, 13. 4. 2013 ob 15.00 se bo v Celjskem domu odvijal program poimenovan Nastop zbora in glasbena delavnica - skupno petje. Nastopila bosta Mladinski pevski zbor OŠ Nazarje, ki ga vodi Katja Gruber in Dekliški zbor Aurora Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana, ki ga vodi Janja Dragan Gombač. V soboto, 13. Aprila 2013 ob 20.00 se bo s koncertom prvouvrščenih zborov in podelitvijo nagrad in priznanj tudi uradno zaključil tekmovalni del 30. Mednarodnega mladinskega pevskega festivala.

Glasbena komisija 30. Mednarodnega mladinskega pevskega festivala 2013:

Tomaž Faganel, Nenad Firšt in Damijan Močnik.

Tekmovalni program bo letos spremljala žirija, ki jo sestavljajo:

Tomaž Faganel (SLO), Helena Fojkar Zupančič (Slovenija), Anne-Marie Cabut (Francija), Suzsánna Mindszenty (Madžarska) ter Gudrun Schröfel (Nemčija).

STROŠKI 30. MEDNARODNEGA MLADINSKEGA PEVSKEGA FESTIVALA CELJE 2013 PRAVLJIČNO CELJE

Za izvedbo festivala je Zavod Celeia Celje pridobil 14.400 EUR sredstev s strani Ministrstva za Izobraževanje, znanost, kulturo in šport RS in 16.000 EUR sredstev s strani Mestne občine Celje.

ZAKLJUČNI KONCERT NA KREKOVEM TRGU PRED CELJSKIM DOMOM

Datum: 14. 4. 2013 ob 12.00

V primeru slabega vremena: V primeru slabega vremena bo zaključni koncert v Celjskem domu.

UPORABLJENA KOMUNIKACIJSKA ORODJA

30. Mednarodni mladinski pevski festival bo predstavljen v 1. Številki Mestnega časopisa za leto 2013, ki bo na naslove 20.143,00 celjskih gospodinjstev prispel 5. 4. 2013. Vse informacije bodo dosegljive tudi na spletni strani Zavoda Celeia Celje, www. celeia.info. Dogajanje bomo spremljali tudi na FB V Celju smo face.

Plakati bodo razobešeni na plakatnih mestih Reklame Celje, s transparentom bo označena tudi osrednja lokacija - Celjski dom. Projekt bo oglaševan v Novem Tedniku & Radiu Celje (medijski pokrovitelj festivala) ter na Radiu Antena Štajerska.

ORGANIZATOR IN KOORDINATOR 30. MEDNARODNEGA MLADINSKEGA PEVSKEGA FESTIVALA CELJE 2013

Zavod Celeia Celje

POKROVITELJI 30. MEDNARODNEGA MLADINSKEGA PEVSKEGA FESTIVALA CELJE 2013

Festival sta omogočila Ministrstvo za Izobraževanje, znanost, kulturo in šport RS in Mestna občina Celje

Častna pokrovitelja 30. Mednarodnega pevskega festivala sta Borut Pahor, predsednik RS ter Bojan Šrot, župan Mestne občine Celje

Medijski pokrovitelj: Novi Tednik & Radio Celje

Pokrovitelj: Klasje

VSTOP NA KONCERTE ZA ZAINTERESIRANO JAVNOST

Na vse dogodke je vstop prost.

NAČIN VSTOPA NA PRIREDITVE ZA NOVINARJE

Za obisk koncertov NI potrebna akreditacija; prosimo le, da nas o vstopu na prireditev obvestite po e-pošti:novice.zavodceleia@celje.si ali se na dan koncerta legitimirate z ustrezno novinarsko izkaznico.

Več info o 30. Mednarodnem mladinskem pevskem festivalu Celje 2013

TIC Celje, Krekov trg 3, tel.: 03 42 87 936, 03 49 25 081, e-mail:tic@celje.si, www.celeia.info