O-STA

Na 30. jubilejnem Mednarodnem mladinskem pevskem festivalu v Celju se je zaključil prvi tekmovalni dan

Zbori iz Slovenije in tujine so tekmovali v tekmovalni kategoriji A Otroški pevski zbori in v tekmovalni kategoriji B Mladinski pevski zbori

Celje, 12. april 2013, Na 30. jubilejnem Mednarodnem mladinskem pevskem festivalu v Celju se je danes zaključil prvi tekmovalni dan. Zbori so tekmovali v tekmovalni v kategoriji A Otroški pevski zbori in v tekmovalni kategoriji B Mladinski pevski zbori. Med tekmovalnimi zbori v kategoriji B Mladinski pevski zbori so poleg zborov iz Poljske, Rusije in Češke nastopili tudi zbori iz Slovenije: Mešani mladinski pevski zbor Šolskega centra Celje, ki ga vodi Andreja Ocvirk, Mladinski mešani zbor sv. Stanislava Ljubljana, ki ga vodi Damijan Močnik ter Mešani mladinski pevski zbor I.gimnazije v Celju, ki ga vodi Tomaž Marčič. Med tekmovalnimi zbori v kategoriji A Otroški pevski zbori sta nastopila zbor iz Ukrajine in Mladinski pevski zbor OŠ Nazarje, ki ga vodi Katja Gruber. Več informacij o festivalskem dogajanju na www.celeia.info, FB V Celju smo face ter na TIC Celje, Krekov trg 3, tel.: 03 42 87 936, 03 49 25 081, e-pošta:tic@celje.si. Festival sta omogočila Ministrstvo za Izobraževanje, znanost, kulturo in šport RS in Mestna občina Celje. Častna pokrovitelja 30. Mednarodnega pevskega festivala sta Borut Pahor, predsednik RS ter Bojan Šrot, župan Mestne občine Celje. Medijski pokrovitelj: Novi Tednik & Radio Celje. Pokrovitelj: Klasje.

Rezultati 1. Tekmovalnega koncerta v kategoriji A - Otroški pevski zbori

Mednarodna petčlanska komisija, ki ji predseduje Tomaž Faganel in jo sestavljajo še Helena Fojkar Zupančič (Slovenija), Anne-Marie Cabut (Francija), Suzsánna Mindszenty (Madžarska) ter Gudrun Schröfel (Nemčija) je ocenila, da zlato plaketo prejme naslednji zbor:

· Mladinski pevski zbor OŠ Nazarje, Slovenija,ki ga vodi: Katja Gruber. Zbor je dosegel : 90,0 točk.

da srebrno plaketo prejme naslednji zbor:

· Otroški zbor Gloria Zhytomyr, Ukrajina, ki ga vodi: Nataliia Klymenko. Zbor je dosegel: 87,7 točk.

Rezultati 1. Tekmovalnega koncerta v kategoriji B - Mladinski pevski zbori

Mednarodna petčlanska komisija, ki ji predseduje Tomaž Faganel in jo sestavljajo še Helena Fojkar Zupančič (Slovenija), Anne-Marie Cabut (Francija), Suzsánna Mindszenty (Madžarska) ter Gudrun Schröfel (Nemčija) je ocenila, da zlato plaketo prejme naslednji zbor:

· Mladinski mešani zbor sv. Stanislava, Ljubljana,Slovenija, ki ga vodi:Damijan Močnik. Zbor je dosegel: 90,3 točk.

da srebrno plaketo prejmejo naslednji zbori:

· Koncertni deški zbor Moškega zborovskega kolidža Sverdlovsky, Ekaterinburg, Rusija, ki ga vodi: Sergey Pimenov. Zbor je dosegel: 87,0 točk.

· Mešani mladinski pevski zbor I. gimnazije v Celju, Slovenija, ki ga vodi: Tomaž Marčič. Zbor je dosegel: 82,0 točk.

· Mešani mladinski pevski zbor Šolskega centra Celje, Slovenija, ki ga vodi: Andreja Ocvirk. Zbor je dosegel: 80,3 točk.

da bronasto plaketo prejmeta naslednja zbora:

· Chór miasta Białegostoku, Poljska, ki ga vodi: Anna Stankiewicz. Zbor je dosegel: 71,7 točk.

· Luscinia Opava, Češka, ki ga vodi: Jiři Slovík. Zbor je dosegel: 70,6 točk.

Tudi jutri, v soboto, 13. aprila 2013 se bo glasba vila po mestnem središču Celja. Minutke za pesem se bodo v soboto, 13. 4. 2013 odvijale ob 9.45 in 14.45 uri (Krekov trg, Trg celjskih knezov, Stanetova ulica).

Tekmovanja se bodo nadaljevala jutri, v soboto, 13. aprila 2013, ko bo 10.00 potekalo tekmovanje v kategoriji Dekliških zborov. Slovenske barve bosta zastopala Dekliški pevski zbor gimnazije Celje-Center ter Dekliški zbor Aurora Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana, od tujih zborov pa bodo tekmovali zbori iz Bolgarije, Madžarske, Latvije in Rusije. V soboto, 13. aprila 2013 ob 20.00 se bo s koncertom prvouvrščenih zborov in podelitvijo nagrad ter priznanj tudi uradno zaključil tekmovalni del 30. Mednarodnega mladinskega pevskega festivala. Vrhunec bo festival dosegel v nedeljo, 14. 4. 2013 ob 12.00 na Krekovem trgu z zaključnim koncertom na katerem bodo sodelovali tekmovalni zbori in zbori iz celjske regije ter Mladinski pihalni orkester GŠ Celje.

Več info: Jerneja Kolar, Referentka za stike z javnostmi in promocijo, tel. št.: 03 42 87 141, mobi: 051 681 997, e-mail:novice.zavodceleia@celje.si