O-STA

HYPO ALPE-ADRIA-BANK Hrvaška izbrala Zaslon iz skupine Hermes SoftLab za postavitev svojega sistema elektronskega bančništva

HYPO ALPE-ADRIA-BANK d.d. Hrvaška (www.hypo-alpe-adria.hr) je ena izmed prvih bank na Hrvaškem, ki bo podjetjem že letos ponudila možnost opravljanja bančnih storitev prek interneta. Pogodbo o postavitvi sistema za elektronsko bančništvo (SEB) je banka podpisala z ljubljanskim podjetjem ZASLON (www.zaslon.com) iz skupine HERMES SoftLab. Sklenjeni posel predstavlja za ZASLON prvo mednarodno pogodbo o postavitvi sistema za elektronsko bančništvo.

HYPO ALPE-ADRIA-BANK d.d., v njegovi lasti je tudi Slavonska banka d.d., sodi med vodilne bančne ustanove na hrvaškemu trgu. S podpisom pogodbe s podjetjem ZASLON postaja tudi ena izmed prvih bank na Hrvaškem, ki bo podjetjem in samostojnim podjetnikom ponudila možnost opravljanja bančnih storitev prek interneta. Banka se je za ZASLONOV sistem elektronskega bančništva odločila, ker le-ta zagotavlja učinkovito in celovito podporo vsem sodobnim tržnim potem in tako omogoča nadgradnjo in razširitev ponudbe. SEB je kot temeljni gradnik postavljen v vseh večjih slovenskih bankah.

"Veseli me, da postajamo ena izmed prvih bank na Hrvaškem, ki podjetjem nudijo možnost dostopa do bančnih storitev preko interneta. Sodobna storitev, ki je v tujini že uveljavljena, bo tako zaživela tudi pri nas. Z uvedbo internetnih tržnih poti povečujemo našo dostopnost in s tem podjetjem omogočamo učinkovito delo ob znižanju stroškov finančnih storitev. V uspešnost tega projekta sem prepričan, saj temelji na rešitvi podjetja ZASLON, ki se je dokazala za uspešno že v HYPO ALPE-ADRIA-BANK Slovenija," je povedal Ernst Fanzott, direktor oddelka za organizacijo in informatiko v HYPO ALPE-ADRIA-BANK Hrvaška.

ZASLONOVI strokovnjaki rešitev elektronskega poslovanja prilagajajo podjetjem na hrvaškem trgu. Uporabniki bodo lahko imeli dostop do nje že letos. Podjetja in samostojni podjetniki lahko bančne storitve opravljajo na osebnem računalniku z operacijskim sistemom MS Windows in dostopom do interneta. Bančno poslovanje je tako postalo udobno, hitro in enostavno, banko pa je treba obiskati le izjemoma. Robert Orlovac, vodja projekta internetnega bančništva v HYPO ALPE-ADRIA-BANK, je povedal: "Varnost elektronskega bančništva je zagotovljena z uporabo infrastrukture javnih ključev (PKI) v povezavi z uporabo pametnih kartic, kar je v skladu z evropskimi in svetovnimi standardi ter varnostnimi politikami v bančnem sektorju. Zaščito s pametnimi karticami je zagotovilo francosko podjetje ActivCard (www.activcard.com)."

Mitja Trampuž, direktor poslovnega razvoja za finančno industrijo v skupini HERMES SoftLab, je ob uspehu ZASLONA na Hrvaškem povedal: "Prva postavitev sistema za elektronsko bančništvo v tujini dokazuje ustreznost naše rešitve za odprti trg. Predstavlja pa tudi dober primer izvoza znanja v tujino in je logična posledica naše usmeritve. Kakovostna in inovativna rešitev za elektronsko bančništvo zagotavlja HYPO ALPE-ADRIA-BANK Hrvaška hitro prilagajanje potrebam varnega poslovanja, zmanjšuje stroške in omogoča vzpostavitev dobrih odnosov z njenimi strankami. Vpeti v globalne tokove in z več kot petletnimi izkušnjami na področju razvoja rešitev elektronskega bančništva v Sloveniji bomo naše sile še naprej usmerjali v izboljšavo obstoječih ter v razvoj novih in hitro prilagodljivih rešitev."

Celotna rešitev je izdelana na Microsoftovi strežniški platformi Windows NT/2000 in z razvojnimi tehnologijami COM (Component Object Model). COM je Microsoftov model, ki ponuja širok nabor storitev, orodij in aplikacij za razvoj novih rešitev na strani strežnikov in odjemalcev. "Prednosti modela COM sta predvsem razširljivost in prilagodljivost," je povedal Mitja Trampuž. Z uporabo modela COM v rešitvi podjetja ZASLON se je izkazalo, da je več kot primeren za uporabo v finančnem sektorju. "COM smo primerjali s konkurenčnimi tehnologijami in se zaradi prednosti, ki nam jih je ponujal, odločili zanj," je dodal Trampuž. V prihodnosti nameravajo v ZASLONU še naprej razvijati svoje rešitve na Microsoftovi platformi, saj želita obe podjetji uresničiti strategijo dostopa do podatkov kadarkoli, kjerkoli in s katerekoli naprave. "Za Microsoft je rešitev podjetja ZASLON izredno pomembna," je povedal Janko Cajhen, BSG Manager pri Microsoft Slovenija. "Naše tehnologije so se tako izkazale primerne za uporabo tudi v najzahtevnejših poslovnih okoljih."

O HYPO ALPE-ADRIA-BANK d.d. Hrvaška

HYPO ALPE-ADRIA-BANK d.d. Hrvaška je bila ustanovljena leta 1996 v Zagrebu, s poslovanjem na hrvaškem finančnem trgu pa je pričela leto kasneje. Je v lasti mednarodnih delničarjev Hypo Alpe Adria Bank AG iz Celovca in Evropske banke za obnovo in razvoj. Vse od samega začetka poslovanja je HYPO ALPE-ADRIA-BANK d.d. dosegala zelo dobre poslovne rezultate in postala ena od vodilnih finančnih ustanov na Hrvaškem. Skupino HYPO na Hrvaškem dopolnjuje Hypo-Leasing Kroatien d.o.o., Hypo, Hypo Alpe-Adria-Consultants d.o.o., ki svoje svetovalne storitve ponuja pretežno tujim investitorjem, Hypo Alpe-Adria Vrijednosnice d.o.o., ki deluje kot borzna hiša HYPO ALPE-ADRIA-BANK d.d., in Slavonska banka d.d. iz Osijeka. Več o banki na naslovu www.hypo-alpe-adria.hr.

O podjetju ZASLON, skupina HERMES SoftLab

Podjetje ZASLON d.o.o., član skupine HERMES SoftLab (www.hermes-softlab.com), je vodilno slovensko podjetje na področju razvoja in implementacij sistemov bančništva na daljavo, elektronskega poslovanja, spletnih aplikacij in varnostnih sistemov na internetu. Rešitve temeljijo na industrijskih standardih in arhitekturi odprtih sistemov ob zagotavljanju visoke ravni varnosti. Osrednji ZASLONOV proizvod je modularen sistem za elektronsko bančništvo (SEB), ki povezuje heterogena računalniška okolja v finančnih ustanovah in zagotavlja varno povezavo z različnimi sodobnimi tržnimi potmi, kot je internetno ali mobilno bančništvo. Številne reference obsegajo celostne postavitve sistemov za ugledne domače in tuje družbe, predvsem za banke. ZASLON zaposluje več kot 100 strokovnjakov, sedež podjetja je v Ljubljani. Več informacij o podjetju ZASLON na naslovu www.zaslon.si, o sodobnih sistemih bančništva na daljavo pa na naslovu www.bancniasistent.com.