O-STA

Svetovni dan pljučne hipertenzije

Brez sape za pljučno hipertenzijo

  • Bayer tudi letos v sodelovanju z Evropskih združenjem za pljučno hipertenzijo najavlja začetek kampanje "Brez sape za pljučno hipertenzijo"
  • Športno srečanje "Brez sape za pljučno hipertenzijo" bo v soboto, 4. maja, med 11. in 17. uro v športni dvorani Park Ježica

Ljubljana, 29. april 2013 - Bayer HealthCare v sodelovanju z Evropskih združenjem za pljučno hipertenzijo najavlja začetek kampanje "Brez sape za pljučno hipertenzijo", s katero želi podpreti prvi svetovni dan pljučne hipertenzije (PH), ki bo 5. maja 2013. S skupno temo "Brez sape za pljučno hipertenzijo" bo svetovni dan pljučne hipertenzije naslavljal univerzalni in medkulturni poziv k športnim aktivnostim. Na tak način želi skupnost za pljučno hipertenzijo opozoriti na to življenjsko ogrožujoče stanje, simptome bolezni in njen vpliv na vsakdanje življenje.

Bolniki s pljučno hipertenzijo prikrajšani za šport

Dan pljučne hipertenzije vabi vse, tako bolnike s pljučno hipertenzijo, kot tiste, ki nimajo te bolezni, da se jim pridružijo na različnih dogodkih po svetu. Bolniki s PH ne morejo sodelovati pri športu, saj pogosto ostanejo brez sape že pri manjših vsakodnevnih aktivnostih, zato so športne prireditve priložnost za vse, ki nimajo bolezni, da s svojo udeležbo izrazijo podporo bolnikom in pomagajo ozaveščati javnost o tej redki bolezni.

Športne prireditve, ki jih organizirajo društva bolnikov s pljučno hipertenzijo, bodo potekale po vsem svetu v času do svetovnega dneva PH. Športna srečanja pod geslom "Brez sape za pljučno hipertenzijo" bodo izvedli v Avstriji, Belgiji, Bolgariji, Češki, Franciji, Nemčiji, Grčiji, Madžarski, Irski, Izraelu, Italiji, Latviji, Norveški, Poljski, Portugalski, Rusiji, Slovaški, Sloveniji, Španiji in Švici.

Športno srečanje tudi v Sloveniji

Tem aktivnostim se pridružuje tudi slovensko Društvo za pljučno hipertenzijo, da bi javnost ozaveščali o tej nevarni bolezni. Dan pred svetovnim dnem PH - 4. maja 2013 - bo društvo organiziralo športno srečanje, kjer bodo različne ekipe tekmovale v malem nogometu in košarki. Da pa ne bodo prikrajšani niti bolniki, bodo poskrbeli z meti na koš. Srečanje bo potekalo med 11. in 17. uro v športni dvorani Park Ježica. Medse so ponovno povabili tudi znane slovenske obraze.

Predsednica društva Klara Kavalič je povedala: "Opozoriti želimo na pomen zgodnjega prepoznavanja in ustreznega zdravljenja, ki je ključno za boljši potek te usodne bolezni". V času trajanja dogodka se bo odvijal tudi zabavni program, ki ga bo povezoval Jan Vehar.

Več na #WorldPHDay

Društva bolnikov bodo širila sporočila kampanje in športne dogodke zlasti preko družabnih medijev in spodbujajo člane, da se jim pri tem širjenju pridružijo preko facebooka, twitterja in programov za izmenjavo slik Instragram in Pinterest pod skupno oznako #WorldPHDay.

Facebook strani:

Za več informacij obiščite www.phaeurope.org ali www.worldphday.org.

Svetovni dan pljučne hipertenzije je omogočilo podjetje Bayer HealthCare Pharmaceuticals. Bayer in organizacije bolnikov so imeli pri določanju koncepta, izvedbe in vsebine skupen uredniški nadzor.

###

O družbi Bayer HealthCare

Skupina Bayer je globalno podjetje s ključnimi kompetencami na področjih varovanja zdravja, prehrane in visokotehnoloških materialov. Bayer HealthCare, podskupina družbe Bayer AG z letnim prometom v višini 18,6 mlrd EUR (2012), je ena vodilnih svetovnih inovativnih družb na področju varovanja zdravja s sedežem v nemškem Leverkusnu. Podskupina opravlja globalne dejavnosti v štirih poslovnih enotah: Animal Health (veterinarska zdravila in izdelki za nego živali), Consumer Care (zdravila, ki se izdajajo brez recepta, in prehranska dopolnila), Medical Care (medicinski pripomočki) in Pharmaceuticals (zdravila, ki se izdajajo na recept). Cilj družbe Bayer HealthCare je izumiti, proizvesti in tržiti izdelke za izboljšanje zdravja ljudi in živali po vsem svetu. Družba Bayer HealthCare ima 55.300 zaposlenih (31. december 2012) po vsem svetu, in sicer v več kot 100 državah. Za več informacij obiščite www.healthcare.bayer.com.

Z našo službo za odnose z javnostmi lahko stopite v stik tudi na spletnem mestu: press.healthcare.bayer.com

Kontaktna oseba:

Katja Kresse, tel. 01 581 44 13

E-pošta: katja.kresse@bayer.com

Izjave, ki se nanašajo na prihodnost

To sporočilo za tisk lahko vsebuje izjave, ki se nanašajo na prihodnost in temeljijo na trenutnih domnevah ter napovedih vodstva skupine Bayer oziroma njenih podskupin. Različna znana in neznana tveganja, negotovosti ter drugi dejavniki lahko pripeljejo do bistvenih razlik med tukaj podanimi napovedmi in dejanskimi rezultati, finančnim stanjem, razvojem ali uspešnostjo poslovanja družbe. Med te dejavnike sodijo dejavniki, omenjeni v javnih poročilih družbe Bayer, ki so dostopna na Bayerjevem spletnem mestu www.bayer.com. Družba ne prevzema nikakršne odgovornosti za posodabljanje izjav, ki se nanašajo na prihodnost, ali njihovo prilagajanje prihodnjim dogodkom oziroma okoliščinam.