O-STA

Center sodobnih umetnosti Likovni salon Celje vabi ta četrtek na projekcijo Leban/Kleindienst: NEWBORN The Otolith Group: NERVUS RERUM

Celje, 6. maj 2013

Center sodobnih umetnosti Celje Likovni salon Celje vabi ta četrtek na projekcijo Leban/Kleindienst: NEWBORN The Otolith Group: NERVUS RERUM

Gre za prvega v nizu projekcijskih večerov, ki jih bo v letošnjem letu organiziral Center sodobnih umetnosti Celje

Celje, 6. maja 2013, Zavod Celeia Celje - Center sodobnih umetnosti vabi na projekcijski večer v četrtek, 9. maja 2013 ob 20. uri v Likovni salon Celje. Predstavljena bosta dokumentarni film Newborn slovenskega kolektiva Leban/Kleindienst in video delo Nervus Rerum angleškega kolektiva The Otolith Group. Dokumentarni film Newborn bosta predstavila avtorja Staš Kleindienst in Sebastjan Leban.

Center sodobnih umetnosti Celje letos pričenja z organizacijo serije projekcijskih večerov, osredotočenih na vprašanje položaja dokumentarnega v kontekstu tistih umetniških praks, ki se izražajo preko gibljive slike. Na prvem projekcijskem večeru bo v ospredju vprašanje o prostoru kot mestu političnega konflikta in o sodobnih oblikah kolonizacije ter o načinih njune reprezentacije. Vstop na projekcijski večere je za obiskovalce brezplačen.

V času intenzivne prisotnosti dokumentarne forme v različnih medijih (televizijska poročila, socialna omrežja, spletni portali itd.) postavljamo pod vprašaj razumevanje dokumentarnega kot načina poročanja in posredovanja vednosti o družbenih dogodkih in pojavih, zaznamovanih s stanjem krize (politične, ekonomske, socialne ali kulturne).

Kodificiran način reprezentacije realnega v množičnih medijih, prenasičenost posredovanja realnega v intimni prostor vsakdanjika in dvom o resničnosti prikazanega govori o pojavu krize dokumentarnega. Ta pojav pred izziv postavlja tiste umetniške prakse, ki izhajajo iz konteksta družbeno angažirane umetnosti. Na kakšen način tovrstna dela operirajo in kakšnih formalnih ter vsebinskih prijemov se poslužujejo, da bi generirala potencial in kritično moč prikazanega v odnosu do gledalca, bomo poskušali analizirati s predstavljanjem in diskutiranjem o izbranih umetniških delih, ki z različnimi pristopi in metodami reflektirajo družbeno realnost preko podobe na ekranu.

Vsaka posamezna projekcija bo tematsko osredotočena na določeno problematiko.


LEBAN/KLEINDIENST

NEWBORN

Dokumentarni film, 48 min., 2011

Dokumentarni film Newborn obravnava položaj Republike Kosovo po uradni razglasitvi neodvisnosti leta 2008, ko je bil pridobljeni status države delno priznan s strani mednarodne skupnosti. Izhodišče dela predstavlja spomenik Newborn, postavljen v središču glavnega mesta Priština, ki označuje rojstvo neodvisne politike in nove ideologije kot posledic nastale države. Film razkrije izrazito neskladnje med reprezentacijo neodvisnosti Kosova, ki se pojavlja v novih državnih simbolih in v poskusih znamčenja nastale države (skozi oglaševalske kampanje) ter dejansko realnostjo Kosova, kjer se ob prisotnosti mednarodnih mirovnih sil odvijajo procesi kolonizacije. Ti potekajo v obliki politične destabilizacije, gospodarske odvisnosti in uvoza zahodnih kulturnih vrednot. Analitiki s področja filozofije, teorije, političnega aktivizma in angažiranega novinarstva gledalcu pojasnjujejo razloge za nevključevanje lokalnih interesov v oblikovanje državne politike in strukturo mehanizmov podreditve, ki so usmerjeni v širjenje neoliberalne ideologije,

Film preizprašuje vlogo mednarodnih institucij, zadolženih za ohranjanje miru in stabilnosti na tujem teritoriju, saj se pokaže, da je prav institucionalni aparat ključen dejavnik, ki omogoči procese kolonizacije.

THE OTOLITH GROUP

NERVUS RERUM
Video, HDV, 32.'59", 2008

Filmski esej Nervus Rerum je posnet v begunskem taborišču Jenin na okupiranem ozemlju Palestine. Umetnika pri gradnji podobe dela radikalno zavrneta prevladujoče načelo dokumentarne forme, usmerjene v posredovanje vednosti. Izhajata iz dvoma o učinkovitosti pojasnjevanja in prikazovanja že več let trajajočega konflikta med Izraelom in Palestino, saj to območje zaznamuje nenehna prisotnost kamer, ki beležijo in poročajo o resničnosti življenja pod okupacijo. Zanima ju, kako lahko kamera posreduje stanje ignorance, izhajajoče iz brezupnosti položaja. Prebivalci Jenina namreč bivajo v stanju popolne razlastitve in vsakodnevne prisotnosti smrti.

Delo Nervus Rerum opredeljuje odsotnost pričevanj. Kamera ne posveča pozornosti prebivalcem. Prikazuje potovanje skozi taborišče, ki z arhitekturno zasnovo deluje kot labirint, kar ustvarja stanje dezorientiranosti in ujetosti. Zvočni element dela je sestavljen iz prebiranja izbranih besedil portugalskega pesnika Fernanda Pessoe in francoskega pisatelja Jeana Geneta, ki je po izkušnji bivanja v palestinskih begunskih taboriščih napisal eno izmed njegovih najbolj znanih del - Ujetnik ljubezni.

O avtorjih:

Kolektiv LEBAN/KLEINDIENST sestavljata umetnika Staš Kleindienst in Sebastjan Leban. Njuno delovanje v kolektivu zajema ustvarjanje večmedijskih del, ki jih povezuje kritična analiza delovanja kapitalističnega sistema. Skupaj z umetnico, teoretičarko in kuratorko dr. Marino Gržinić ter Tanjo Passoni sta zasnovala publikacijo Reartikulacija (2007-2011), ki je delovala kot platforma za razvoj radikalne kritične teorije. Svoje delo sta predstavila na številnih skupinskih razstavah (Pawnshop, Thessaloniki Biennale of Contemporary Art, Thessaloniki, Grčija, 2011), festivalih (DEEP NORTH, transmediale 09, Berlin, 2009) in samostojnih razstavah (Structures of Valorization / Colonization, Residency Unlimited, Brooklyn, NY, 2012).

Kolektiv THE OTOLITH GROUP sestavljata umetnika Anjalika Sagar in Kodwo Eshun. Umetniško prakso kolektiva opredeljuje raziskovanje zgodovine neodvisnega filma in esejistične filmske forme, arhivov postkolonialnega obdobja, kibernetičnega prostora in znanstvene fantastike. Ukvarjata se tudi s kuriranjem razstav, organizacijo seminarjev in diskusij, založništvom in pisanjem. Svoje delo sta predstavila na številnih skupinskih (dOCUMENTA 13, Kassel, Nemčija, 2012) in samostojnih razstavah (Medium Earth, Redcat, Los Angeles, ZDA, 2013). Leta 2010 sta bila nominirana za Turnerjevo nagrado.

V priponki prilagamo tudi fotomaterial:

Leban/Kleindienst: Newborn, dokumentarni film, 2011

in

The Otolith Group: Nervus Rerum, video, 2008, z dovoljenjem The Otolith Group in zbirke LUX.

Več informacij: Maja Hodošček, Kustosinja, tel.: 03 42 65 162, e-pošta:maja.hodoscek@celje.si