O-STA

LEKOV LISINOPRIL NA AMERIŠKEM TRGU

Ljubljana, 1. julija 2002 - Slovenska farmacevtska družba Lek, d. d., je od ameriške regulatorne uprave dobila končno odobritev za takojšnjo distribucijo in prodajo inhibitorja ACE inhibitorja lisinoprila, zdravila za zdravljenje zvišanega krvnega tlaka v ZDA. ZDA so največji farmacevtski trg na svetu in eden od Lekovih strateških trgov. Ocenjena vrednost prodaje lisinoprila originatorskih znamk lisinopriladružb je leta 2001 presegela 1,5 mlrd.miliarde dolarjev.

1. julija 2002 je Aameriška uprava agencija za hrano in zdravila (U. S. Food and Drug Administration - FDA) je 1. julija 2002 slovenski farmacevtski družbi Lek, d. d., odobrila takojšnjo distribucijo in prodajo inhibitorja ACE inhibitorja lisinoprila, zdravila za zdravljenje zvišanega krvnega tlaka. Lek bo izdelek v celoti tržil prek svoje ameriške podružnice Lek Pharmaceuticals, Inc. Originator Astra-Zeneca skupaj z ameriškim podjetjem Merck &Co.(MSD) svoj izdelek trži pod zaščitenima tržnima znamkama Zestrilâ in Privinilâ. Vrednost prodaje teh znamk je leta 2001 v ZDA presegla 1,5 mlrd.miliarde dolarjev, to je 10 odstotkov več, kot je znašala leto poprej. FDA je Leku distribucijo in prodajo odobrila takoj, ko je potekla veljavnost ameriških patentov originatorjev in veljavnost njihove pediatrične tržne ekskluzivnosti. FDA je generični generično zdravilo lisinopril hkrati odobrila še devetim drugim proizvajalcem.

Lekovi raziskovalci in proizvodni strokovnjaki so opravili vse razvojne in proizvodne dejavnosti za ta izdelek. Lekovo zdravilo lisinopril proizvod je eden redkih na trgu, ki vsebujejo doma razvito in proizvedeno farmacevtsko učinkovino. Odobritev lisinoprila je že druga, ki jo je Lek leta 2002 dobil od FDA. To ponovno potrjuje, da Lek ustrezno izpolnjuje stroge zahteve ameriške farmacevtske industrije, ki jih določa in nadzoruje Ameriška FDAuprava za hrano in zdravila.