O-STA

Food Revolution Day

Maribor, petek, 17.5.2013 - Z današnjim dogodkom Food Revolution Day, ki danes poteka v okviru svetovnega dogajanja na 1.083 prizoriščih širom sveta, v Sloveniji pa v Mariboru, društvo Planet Zemlja napoveduje začetek karavane osveščanja o zdravem (ter obenem hitrem in še vedno finančno ugodnem) načinu prehranjevanja. S projektom bo društvo potovalo po slovenskih vzgojno-izobraževalnih zavodih, družbeno-odgovornih podjetjih in trgih.

Na trgu Leona Štuklja v Mariboru se je ob 12.00 začelo pestro dogajanje z glasbenimi gosti, še posebej pa je bilo veliko navdušenje nad stojnicami, ki so z degustacijami lokalnih in ekološko pridelanih dobrot ter predavanji in kuhanjem zdrave, hitro pripravljene hrane, naravnost navdušili obiskovalce. Veliko zanimanja je bilo tudi za recepte pripravljenih jedi in male kuharske skrivnosti izkušenih kuharjev ter pridelovalcev lokalne hrane.

Današnji dogodek napoveduje nadaljnje aktivnosti društva Planet Zemlja, saj se bo v kratkem začela izobraževalna karavana Foodrevolution - Okusi spremembo, ki bo potekala po slovenskih šolah in vrtcih, k sodelovanju pa bodo lahko pristopila tudi podjetja ter ostale zainteresirane skupine. Potekala bodo predavanja in delavnice namenjene vsem, kijih zanimajo informacije in znanja o zdravem, lokalnem, hitrem ter še vedno ugodnem načinu prehranjevanja.

Jamie Oliver, oče projekta, je današnji dan označil z besedami: " Fod revolution Day je dan, ki vas bo navdihnil, da se boste v kuhinjo vrnili z novo energijo in o hrani, ki jo boste pripravljali zase in za svoje najbližje razmišljali drugače."

Ker nam ni vseeno!

društvo Planet Zemlja deluje v javnem interesu po ZON

www.foodrevolution.si

www.planet-zemlja.org

www.vecer.com

O Food Revolution Day

Food revolution day je dan za akcijo vključevanja ljudi z vsega sveta v kuhanje, zavedanje o tem kaj jemo, od kod to izvira, in kako to pripraviti. Gre za dan, ko želimo oživiti kuharske spretnosti in jih deliti z drugimi, ter tako izboljšati svoje kuharsko znanje.

Kuharsko znanje je ena izmed pomembnejših investicij v življenju. Je znanje, ki se prenaša z generacij na generacije in igra pomembno vlogo pri oblikovanju naših življenjskih navad. Te nas z leti lahko pripeljejo v bolezen, v kolikor so ta znanja nezadostna. Sodoben čas namreč ni najboljša osnova za zdravo prehranjevanje, a z nekaj volje in znanja, lahko to hitro izboljšamo.

Skuhaj, deli, živi - je geslo projekta, katerega namen je druženje ob dobri hrani, kjer se razprava razvija okoli izvora hrane in priprave le-te.

Projekt skuša ozavestiti o pomenu sveže, lokalne in sezonske hrane, obenem nagovarja in ponuja kopico nasvetov za osveščanje v krogu družine, šole, delovnega mesta in lokalne skupnosti. S tem opozarja na problem porasta bolezni, povezanih z debelostjo, kot je na primer sladkorna bolezen.

Projekt FRD je nastal s podporo treh fundacij: The Better Food Foundation iz Velike Britanije, Jamie Oliver Food Foundation iz ZDA in The Good Foundation iz Avstralije. Prvi dve fundaciji sta humanitarni (socialni) fundaciji Jamiea Oliverja, kuharskega mojstra, ki se vse bolj angažira na področju humanitarnosti ter osveščanja o pomenu zdrave prehrane ter nevarnostim, ki pretijo na nas prek hitre in predelane hrane. FRD je bil lani prvič izveden s pomočjo prek 650 prostovoljcev iz prek 62 držav, ki so izvedli prek 1000 projektov. Letos se projekt prvič izvaja tudi v Sloveniji.