O-STA

IDC CIO Summit na Dunaju - Razprava o perečih vprašanjih vodij informatike in strateških izzivih prihodnosti

Ljubljana, 28. maj 2013 - Več kot 100 vodij informatike se je 25. in 26. aprila zbralo v Ritz-Carlton hotelu na Dunaju ter razpravljalo o najnovejših tehnologijah, poslovnih izzivih in predvsem izmenjalo izkušnje s stanovskimi kolegi, IDC analitiki, vodilnimi IKT ponudniki in poslovnimi vizionarji o prihodnosti IT in vodenja. Dogodka v organizaciji analitske hiše IDC so se udeležili povabljeni vodje informatike iz velikih podjetij in javnih organizacij iz celotne Evrope, največ udeležencev je prišlo iz Srednje in Vzhodne Evrope.

Glavno sporočilo izoblikovano v diskusijah je, da imajo vodje informatike danes pred seboj velike izzive in hkrati izjemne priložnosti, ki so posledica korenitih premikov na IKT tržišču. Frank Gens, vodilni analitik pri IDC je prehod razložil v svojem uvodnem predavanju: "Poslovna okolja so v procesu pomembnih sprememb, saj se informacijske tehnologije premikajo k tretji platformi, ki jo karakterizirajo štirje prevladujoči elementi - računalništvo v oblaku, mobilnost, tehnologije velikih količin podatkov in družbena omrežja. Posledice teh transformativnih sil so in bodo tudi v prihodnje daljnosežne, ne le za oddelke IT, ampak za poslovanje na splošno. Vodje informatike lahko nove tehnologije uporabijo za doseganje konkurenčne prednosti svojih podjetij, vendar morajo biti hkrati pozorni na tveganja in skrbeti za ohranjenje stabilnosti obstoječih poslovno-kritičnih sistemov in procesov."

Poleg računalništva v oblaku, mobilnosti, analitike velikih količin podatkov in družbenih omrežij, so bile glavne teme dogodka povezovanje IT in poslovanja, zagotavljanje agilne organizacije IT za hitro odzivanje na poslovne potrebe, optimizacija stroškov IT, strategije sodobnih podatkovnih centrov, varnostna tveganja in kako v podjetju institucionalizirati kulturo inoviranja. Dogodek se je zaključil z diskusijo o tem, kako se bo vloga vodij informatike spreminjala v prihodnje. Po mnenju moderatorja Davida McNallyja, svetovalca v analitski hiši IDC in nekdanjega vodja informatike v podjetju Ahold: "Glede na naraščajočo odvisnost podjetij od informacijskih tehnologij in sistemov, so vodje informatike vedno bolj obravnavani kot partnerji pri uvajanju poslovnih inovacij in izboljšav. Posledično morajo vodje informatike nove generacije razvijati ter širiti svoje znanje in izkušnje pri upravljanju informacijskih tehnologij in sistemov z znanjem in izkušnjami upravljanja poslovnih storitev in upravljanja inovacij. Pot seveda ni lahka in uspešna preobrazba bo zahtevala nove sposobnosti, osebni razvoj in spremembe, ne le na strani vodij informatike."

Program je zaokrožil znan poslovni guru, Jonas Ridderstrale, avtor knjige Funky Business - Talent Makes Capital Dance in Karaoke Capitalism: Managing for Mankind, ki je predstavil svojo najnovejšo raziskavo o uvajanju procesov in miselnosti inoviranja kot sestavnega dela poslovanja, s čimer se trenutno ukvarjajo podjetja, ki bodo v prihodnosti uspešna. Adrian Hayes, dvakratni Guinnessov svetovni rekorder, polarni raziskovalec in pustolovec, predavatelj in poslovni trener, je delil zanimive zgodbe iz svojih odprav na najbolj oddaljene kotičke planeta in spodbujal občinstvo pri preseganju lastne uveljavljene stopnje osebnega tveganja, da bi s tem dosegli še večje dosežke.

Nekaj mnenj udeleženih vodij informatike:

"Izjemen dogodek, odlične diskusije, medpanožna in medregijska izmenjava idej in izkušenj, odlični guru predavatelji!" Bernd Datler, ASFINAG Maut Service, Avstrija

"Sestavljen je bil zelo zanimiv program. Všeč mi je raznolikost predstavitev in razprav, ki pogosto zajemajo netehnološke teme. Številni predavatelji so bili uspešni pri spodbujanju občinstva k diskusiji." Pal Kerekfy, Deloitte Central Europe

"Dogodek je bil dobra priložnost, da razširim svoj krog poslovnih poznanstev. Odlična izmenjava idej. Hvala predavateljem in sodelujočim, da so delili tako veliko znanja in izkušenj!" Tina Berezhnaya, Russia Today Television

Dogodek je potekal pod pokroviteljstvom podjetij HP, VMware, Panasonic, in Kyocera (Summit partnerji), Dell in Oracle (Platinum partnerja) ter Canon, NetApp, Airwatch in Checkpoint (Zlati partnerji). Podjetji Lenovo in Intel sta bila sponzorja svečane večerje. Austrian Air je bil sponzor letalskih prevozov, agencija Fleishman-Hillard pa komunikacijski partner. Poleg tega so bili partnerji dogodka številna CIO združenja in organizacije ter medjiski pokrovitelji iz vse Evrope.

#####

O korporaciji InternationaI Data Corporation (IDC):

IDC je vodilni globalni ponudnik raziskav, svetovanja in dogodkov s področja informacijskih tehnologij, telekomunikacij in potrošniških tehnologij. Naši naročniki na podlagi poglobljenih analiz sprejemajo odločitve o nakupu tehnologij in strateške poslovne odločitve.

Več kot 1000 analitikov v 110 državah po svetu skrbi za globalne, regionalne in lokalne raziskave s področja informacijskih tehnologij ter analiziranje trendov in priložnosti. Že več kot 47 let IDC omogoča strateški vpogled, ki pomaga našim strankam doseči svoje poslovne cilje. IDC je podružnica IDG, vodilne globalne medijske hiše s področja tehnologij, priprave raziskav in organizacije dogodkov.

IDC CEMA

Mednarodna analitska hiša IDC že od leta 1990 zagotavlja najpomembnejše podatke in raziskave tržišč IKT v Srednji in Vzhodni Evropi, Bližnjem Vzhodu in Afriki. Lokalne pisarne v 21 državah, vključujoč dva regijska centra in lokalni analitiki v preostalih državah regije pripravljajo raziskave in svetujejo na podlagi kombinacije natančnih primarnih in sekundarnih analiz in interakcije s strankami. Smo vodilno podjetje v regiji na področju analiziranja trgov IT, svetovanja ter organiziranja raznovrstnih prireditev in dogodkov.

IDC Adriatics, z regionalnim središčem v Zagrebu, podružnicama v Ljubljani in Beogradu ter prek lokalnih analitikov v ostalih državah regije, spremlja in analizira tržišča IKT v Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji, na Kosovem, v Črni gori, Bosni in Hercegovini, Makedoniji ter Albaniji.

Darja Jama Tomšič
Country Manager
IDC Adriatics, Podružnica Ljubljana
Tbilisijska 57b, 1000 Ljubljana
Tel.: +386 1 421 01 40
Fax: +386 1 421 01 42
E-pošta: djama@idc.com

Veronika Žabot
Conference Manager
IDC Adriatics, Podružnica Ljubljana
Tbilisijska 57b, 1000 Ljubljana
Tel.: +386 1 421 01 40
Fax: +386 1 421 01 42
E-pošta: vzabot@idc.com

www.idc-adriatics.com

www.idc-cema.com

www.idc.com