O-STA

Mladi biologi ta teden raziskujejo na poletnem taboru v Predmeji, kemiki v Ljubljani, astronomi pa v Šmartnem na Pohorju

Da mladi lahko poletne počitnice preživijo na čim bolj zanimiv način, teorijo iz šolskih klopi pa v sproščenem vzdušju in med novimi prijatelji preverijo še v praksi, v Zvezi za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) v sodelovanju z različnimi partnerji organiziramo tabore s področja naravoslovja in tehnike, s katerimi udeležencem omogočamo pridobivanje dodatnega znanja in razvijanje lastnih sposobnosti.

V preteklem tednu smo tako že ustvarjali z modelarji pod Uršljo goro, na mednarodni poletni šoli na Hrvaškem so se srečali mladi elektroniki in robotiki, v Murski Soboti so udeleženci spoznavali ekologijo in zdrav način življenja, študentje pa so raziskovali Haloze. Ta teden je čas za nove izzive, saj so se že v ponedeljek v Predmeji zbrali mladi biologi, ki bodo vse do sobote odkrivali svet kačjih pastirjev, kobilic in ptic ter se ukvarjali z botaniko. Navdušenci nad astronomijo raziskujejo v Šmartnem na Pohorju, v Ljubljani pa poteka Poletna šola kemijskih znanosti, v sklopu katere bodo udeleženci v petek, 5. 7. 2013, ob 10:00 na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani predstavili rezultate celotedenskega raziskovanja.

V soboto, 6. 7. 2013, se na Rogli začneta še dva tabora, in sicer Astronomski mladinski raziskovalni tabor Rogla 2013 ter Interdisciplinarni mladinski raziskovalni tabor Rogla 2013. Po krajšem predahu, bodo v drugi polovici avgusta potekali še Poletni tabor računalništva ter Poletna šola logike v Trenti, Mednarodni etnološki mladinski raziskovalni tabor Šalovci 2013 ter Poletni tabor inovativnih tehnologij v Ljubljani.

Seznam vseh taborov in dodatne informacije lahko dobite na spletni strani http://tabori.zotks.si oz. nam pišite na tabori@zotks.si ali nas od ponedeljka do petka med 8. in 15. uro od pokličite na 01 25 13 727.

Program taborov sofinancirajo:
- Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije,
- Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport,
- Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Urad Republike Slovenije za mladino
- in drugi.

Na fotografiji: utrinek z Biološkega mladinskega raziskovalnega tabora Predmeja 2013 (foto: arhiv ZOTKS)