O-STA

Otvoritveno zasedanje Mestnega parlamenta mladih

Mestni parlament mladih je program Evropske prestolnice mladih Maribor 2013, ki ga izvaja Zavod PIP. V petek, 13. septembra, bo na Univerzi v Mariboru (dvorana Frana Miklošiča) potekalo otvoritveno zasedanje, na katerem bodo mladi poslanci konstituirali parlament in tako prevzeli zadano nalogo programa. Mlade poslance bosta nagovorila poslanka Evropskega parlamenta mag. Tanja Fajon in župan Mestne občine Maribor dr. Andrej Fištravec.

Namen programa je spodbujati participacijo mladih v demokratičnih sistemih odločanja, pri čemer se bo čim več odločitev in aktivnosti prepustilo prav mladim. Predstavlja orodje aktivnega državljanstva, ki mladim daje možnost artikuliranja problemov in predlaganja rešitev. Cilj programa je, da mladi pripravijo resolucijo ali pobudo na področju zaposlovanja in neposredne demokracije, ki bo predana odločevalcem na Mestni občini Maribor.

Programu so izrazili podporo vsi slovenski poslanci v Evropskem parlamentu, saj se zavedajo pomena aktivnega državljanstva, dialoga in participacije, kar program pooseblja. Poslanci bodo tudi aktivno pomagali mladim poslancem na nadaljnjih zasedanjih, z njimi prediskutirali področje in jim pomagali zediniti misli v končno pobudo. Da je takšen stik z mladimi in nasploh z državljani pomemben evropskim poslancem, je izjavila tudi evropska poslanka Tanja Fajon: "Da bi se glas aktivnega državljana res slišal, potrebujemo poslanci konstruktivne in argumentirane predloge, s katerimi lahko nastopimo v parlamentarni ali širši javnosti in tako skupaj s civilno družbo vplivamo na oblikovanje in izvajanje evropskih politik. Za to pa potrebujemo pogumne, osveščene in čim bolj povezane državljane."

Na zasedanju bo prisotna tudi informacijska točka Evropske unije Europe Direct Maribor, z brezplačnimi publikacijami o Evropski uniji.