O-STA

35. Mednarodni obrtni sejem - Ves svet na ogled že čez mesec dni

Sredi septembra, natančneje 11. septembra 2002, odpira vrata že jubilejni, 35. Mednarodni obrtni sejem v Celju. Čeprav je sejem v svoji zasnovi še vedno obrtni, pa je to, sicer še vedno pomembno vsebino, že prerasel in postal poslovni sejem, ki obsega tudi druga področja slovenskega gospodarstva in vrsto poslovnih obsejemskih prireditev. Letošnji sejem bo trajal od srede do srede,11. do 18. septembra, na ogled bo torej le en vikend. Organizatorji so ga prilagodili poslovnemu urniku razstavljalcev in tako upoštevali že nekajletne želje stalnih razstavljalcev.

Na 60.000 m2 razstavnih površin se bo predstavilo okrog 1700 razstavljavcev, iz 30 držav. Glede na izkušnje si ga bo ogledalo preko 200.000 obiskovalcev iz vse Slovenije in tujine. Največji sejemski dogodek v Sloveniji bo odprl predsednik slovenske vlade, dr. Janez Drnovšek.

Mednarodni obrtni sejem je največja poslovno sejemska prireditev v Sloveniji, uvršča pa se tudi med največje v Evropi. Takoj za munchenskim je tudi drugi največji obrtni sejem v Evropi. Število tujih razstavljavcev iz leta v leto narašča. Letos bo zastopanih okrog 30 držav. Širok razstavni program, predstavljen v zaokroženih vsebinskih sklopih, bo sistematično predstavljen v 20 dvoranah, na 39.000 m2 pokritih in 21.000 odprtih razstavnih površin.

Skupinski nastop bo po nekaj letih ponovno imela Italija , s skupinsko predtavitvijo pa bodo prisotne tudi Avstrija, Madžarska, Hrvaška, ZR Jugoslavija, Bosna in Hercegovina ter Kosovo. Nasploh je bilo letos zanimanje iz držav nekdanje Jugoslavije opazno povečano. Nekatere bodo razstavni del popestrile tudi z dodatnimi aktivnostmi na prireditvenem delu. Tako bo na sejmu poseben dan posvečen Madžarski (Madžarski dan), svoj dan bodo imeli tudi Italijani(Italijanski dan) in Hrvati (Hrvaški dan).

Aktivni soorganizatorji bodo tudi tokrat Obrtna zbornica Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije, Ministrstvo za gosdpodarstvo in Pospeševalni center za malo gospodarstvo. Skupaj z njimi bo Celjski sejem pripravil 50 strokovnih spremljajočih prireditev, okroglih miz, posvetovanj in predstavitev. Med njimi gre omeniti Mednarodno srečanje ženskih podjetnic, Dan izobraževanja, Dan podjetništva, Dan spominkarjev, predstavitev projektov PCMG za mala podjetja, .... Svoja srečanja bo imelo veliko sekcij v okviru Obrtne zbornice. Lokalni podjetniški center bo pripravil animacijsko delavnico na temo razvoja lokalnih gozdov in predavanja z naslovom Vavčerski sistem svetovanja v savinjski regiji. Regionalizem in število regij bo tema okrogle mize, ki jo pripravlja Gospodarski vestnik.V okviru sejmišča in projekta "Učenje za življenje" bo Obrtna zbornica vse dni sejma predstavljala dualni sistem izobraževanja. In še veliko drugih zanimivh tem se obeta.

Letos so organizatorji posebno skrb posvetili ureditvi osrednjega atrija s parkovno zabavnim delom, kjer se bodo lahko obiskovalci spočili, otroci sprostili na igralih, vsi skupaj pa prisluhnili pestremu kulturno, zabavno, glasbenemu programu na osrednjem prireditvenem odru z nagradnimi igrami, številnimi kratkimi informativnimi točkami in gosti. Vseh 8 dni se vsak dan obeta po 10 ur sprostilnega programa za obiskovalce.

Tudi letos bo organizirano sodobno novinarsko središče, ki bo omogočalo predstavnikom sedme sile iz Slovenije in tujine aktualno spremljavo dogajanja na sejmu in obveščanje najširše javnosti. Po izkušnjam sodeč bo tudi letos novinarsko središče obiskalo okrog 150 novinarjev, fotoreporterjev, snemalcev in ostalih predstavnikov sedme sile.

Mednarodni obrtni sejem bo osem dni v septembru osrednji medijski dogodek v Sloveniji, na očeh poslovne in širše javnosti. Ves svet bo tokrat na ogled od srede do srede, prilagojen poslovnemu urniku razstavljalcev in poslovnih obiskovalcev. Njegove vsebine pa bodo ponudile marsikatero novost in vsebino tudi splošnim obiskovalcem. Generalni pokrovitelj jubilejnega, 35. MOS bo Merkur d.d. Naklo.