O-STA

IZBIRANJE NAJBOLJŠIH V AVTOSERVISNIH DEJAVNOSTIH

Opoldne se je v mali kongresni dvorani Celjanke na Celjskem sejmu zaključil teoretični del tekmovanja za Vulkanizerja leta 2002, za Avtomehanika leta 2002 in Avtomehanik podmladek leta 2002. Drugi del, v katerem bodo tekmovalci prikazali praktične spretnosti, se pričenja ob 13.00.

Kot je povedal član tekmovalne komisije in sekcije avtoserviserjev pri Obrtni zbornici Slovenije Alfonz Vreznik, so z udeležbo na letošnjem tekmovanju zadovoljni. Udeležili so se ga namreč predstavniki štirih šol za avtomehanike, 13 odraslih iz 10 obratovalnic in 9 dijakov. "Tekmovanje na sejmu pripravljamo že tretje leto, pomembno pa je iz več razlogov. Ob tem, da zmagovalec prejme prehodni pokal, imamo možnost, da praktični del tekmovanja izvajamo pred občinstvom na sejmu, s čemer jim omenjene poklice lažje predstavimo. Ob moralni je seveda pomembna tudi denarna nagrada za zmagovalce, ki jo najboljšim vsako leto podeli soorganizator tekmovanja, podjetje Celjski sejem."

Po mnenju Franca Malgaja, predsednika izpitne komisije in podpredsednika sekcije avtoserviserjev pri Obrtni zbornici Slovenije, se tako tekmovanje vulkanizerjev in avtomehanikov kot sejem Življenje na kolesih vsako leto izpolnjujeta tako v vsebinskem kot v organizacijskem smislu. »Dobro je, da se tekmovanja udeležujejo predstavniki šol, ki izobražujejo avtomehanike, čeprav imamo na področju izobraževanja pri sekciji avtoserviserjev veliko težav. Pogrešamo namreč podporo Ministrstva za šolstvo, znanost in šport. Najbolj kakovosten podmladek prihaja iz mariborske in ljubljanske šole – večina drugih poklicnih šol, v katerih izobražujejo avtomehanike, pa je zaenkrat preveč splošnih in v njih dijaki dobijo premalo strokovnega znanja,« je povedal Franc Malgaj in ocenil tudi letošnji sejem, »sejem Življenje na kolesih se mi zdi vse boljši in vse bolj izpopolnjen, pogrešam pa prisotnost nekaterih domačih proizvajalcev. Prireditve, kakršna je sejem Življenje na kolesih, so v naši stroki bolj pomembne, saj se spreminja tudi pomen poklicev v avtoservisnih dejavnostih. Medtem, ko je bilo še pred nekaj leti dovolj klasično znanje, zahtevajo ti poklici danes široko paleto znanj, med katerimi je posebej pomembna elektronika ter seveda nenehna nadgradnja izobraževanja,« je povedal Franc Malgaj, ki meni, da se v Sloveniji za poklice v avtoservisnih dejavnostih sicer odloča dovolj mladih, da pa bo nujno potrebno najti skupno raven s pristojnim ministrstvom, s čemer se bodo uredila številna odprta vprašanja v zvezi z izobraževanjem bodočih delavcev v avtoservisnih dejavnostih.

Razglasitev rezultatov in podelitev priznanj najboljšim vulkanizerjem in avtomehanikom ter razglasitev ekološko neoporečne avtoservisne delavnice leta 2002 bo jutri, v soboto, ob 16.00 v Modri dvorani Celjskega sejma, ko bodo podeljena tudi letošnja sejemska priznanja.