O-STA

Bonitetna agencija Fitch dodelila Sberbank Europe AG oceno BBB- s stabilnimi obeti

Bonitetna agencija Fitch je Sberbank Europe AG dodelila dolgoročno kreditno oceno BBB- s stabilnimi obeti. Sberbank Europe je bila tokrat prvič deležna tovrstnega ocenjevanja.

Sergej Gorkov, namestnik predsednika uprave Sberbank, je povedal: "Ocena nam omogoča, da še dodatno razširimo svoje poslovanje in še tesneje sodelujemo s ključnimi partnerji na mednarodnem prizorišču."

"Izjemno veseli smo, da je agencija Fitch podprla našo poslovno strategijo in načrtovano rast. V preteklem letu smo naredili velik korak naprej in naš cilj je v prihodnje postati ena izmed vodilnih bank v Srednji in Vzhodni Evropi, " je poudaril predsednik uprave Sberbank Europe Mark Arnold.

Agencija Fitch je Sberbank Europe označila kot 'strateško pomembno' hčerinsko banko Sberbank Russia (SBRF; BBB/Stabilno/bbb). Ocena temelji na dejstvu, da je Sberbank Europe v 100-odstotni lasti Sberbank Russia, ki je izjemno osredotočena na razvoj mednarodnega poslovanja, hkrati pa že od nakupa Sberbank Europe nudi sredstva in omogoča financiranje.


Sberbank Europe AG

Sberbank Europe AG (prej Volksbank International AG) upravlja bančno mrežo devetih univerzalnih bank v osmih državah Srednje in Vzhodne Evrope: na Slovaškem, Češkem, Madžarskem, Hrvaškem, v Sloveniji, Bosni in Hercegovini, Srbiji in Ukrajini. Skupina obsega 280 poslovalnic in zaposluje 4.400 oseb(na dan 31.12..2012).

Spletna stran: www.sberbank.at


Skupina Sberbank

Sberbank Rusija je največja banka v Rusiji in upravlja skoraj tretjino vseh sredstev v ruskem bančnem sektorju. Ustanovila jo je ruska centralna banka, ki s 50-odstotnim deležem plus eno delnico ostaja največji delničar banke. Preostanek delničarjev predstavlja več kot 245.000 ruskih in mednarodnih podjetij in individualnih vlagateljev. Sberbank ima prek 18.000 poslovalnic, ki predstavljajo največjo mrežo poslovalnic v Rusiji. Banka ima podružnice v 20 različnih državah v regiji držav SND ter v Srednji in Vzhodni Evropi.

Banka ima splošno bančno licenco št. 1481, ki jo je izdala Centralna banka Ruske federacije.

Spletna stran: www.sberbank.ru


Sberbank banka d.d.

Sberbank d.d. je doslej poslovala na slovenskem trgu kot Banka Volksbank od leta 1993, ko je Volksbank AG (VBAG) prevzela Štajersko banko obrti in podjetništva (ustanovljena leta 1991). S svojimi 12 poslovalnicami in dvema bančnima točkama smo prisotni v desetih slovenskih krajih. Bilančna vsota je na dan 30.9.2013 znašala 1,433 milijarde EUR, v podjetju je bilo na ta dan zaposlenih 237 oseb.

Spletna stran: www.sberbank.si


Kontaktna oseba
LEON ŠIKOVEC
Tel.: 01/ 53 07 606
Elektronski naslov: leon.sikovec@sberbank.si
ali modra številka: 080 22 65

Spletna povezava: www.sberbank.si