O-STA

HERMES SoftLab pridobil 10 milijonov evrov svežega kapitala

HERMES SoftLab d.d. je prvo slovensko podjetje, ki je ponudilo delnice zaprtemu krogu tujih in domačih vlagateljev. Podjetje sodi med vodilne ponudnike programske opreme v Evropi in s tem dejanjem zaključuje prvo desetletje izjemno strmega poslovnega razvoja. Skrbno premišljeno dokapitalizacijo sta pripravili banka Nomura International in Nova Ljubljanska banka, podjetju pa je prineslo več kot 10 milijonov evrov svežega kapitala.

HERMES SoftLab bo z dokapitalizacijo predvsem utrdil položaj na tržiščih Evropske unije in ZDA, kamor trenutno izvozi več kot 80% svojih izdelkov in storitev. Podjetje uspešno posluje v šestih državah in ima preko 600 zaposlenih, pričakovana posledica dokapitalizacije pa bo tudi odprtje številnih novih delovnih mest. Med naročniki izdelkov in storitev s področja programske opreme tega izjemno uspešnega slovenskega podjetja so velike mednarodne korporacije, kot Hewlett-Packard, Agilent Technologies, Ericsson in Sixt AG, ter številna slovenska podjetja, banke in finančne institucije.

Novi delničarji so postali lastniki 68.760 delnic po ceni 145 evrov, kar predstavlja 18,6% podjetja. Po zaključeni dokapitalizaciji bo skupni kapital podjetja znašal 54 milijonov evrov.

"Zelo smo zadovoljni z rezultatom dokapitalizacije in novimi delničarji, ki smo jih uspeli pridobiti kljub trenutnim težavam na mednarodnih kapitalskih trgih," je proces pridobivanja kapitala komentiral Rudi Bric, predsednik uprave in izvršni direktor podjetja HERMES SoftLab. "Svež kapital nam bo omogočil razširitev ponudbe, omogočil nove priložnosti zaposlenim, lastnikom podjetja pa povečal vrednost njihovih deležev."

"Uspeh tega procesa je jasen znak, kako privlačna so lahko dobro vodena računalniška podjetja v osrednji Evropi," je dejal Izzet Guney iz Evropske banke za obnovo in razvoj. "HERMES SoftLab se lahko pohvali z zgodovino strme poslovne in finančne rasti ter s pozicijo vodilnega ponudnika programske opreme v tem delu Evrope."

Med izbranimi vlagatelji iz Slovenije, ZDA, Evrope in Azije so:

- Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD)
- Hewlett-Packard (HP)
- Charlemagne Capital, od leta 1993 vodilna investicijska družba na področju vlaganj v podjetja osrednje in vzhodne Evrope
- Nova Ljubljanska banka, d.d.
- Zavarovalnica Triglav, d.d.
- PID Triglav, Steber I
- Nomura, vodilna svetovna investicijska banka z močno prisotnostjo v srednji Evropi, ki se osredotoča na vlaganja v hitro rastoča podjetja iz tehnološkega sektorja

Uredniške opombe:

Leta 1990 ustanovljeno podjetje HERMES SoftLab je eden od vodilnih ponudnikov programske opreme v srednji in vzhodni Evropi, ki posluje v petih evropskih državah in ZDA ter ima preko 600 zaposlenih 14 različnih narodnosti.

HERMES SoftLab razvija izdelke na ključ za velika podjetja, specializirana za programsko opremo, prav tako pa ponuja tudi enkratne rešitve za končne uporabnike. Specializiran je za omrežne in shranjevalne sisteme ter sisteme upravljanja aplikacij. Poleg tega je podjetje močno na področju razvijanja in trženja programske opreme s področja elektronskega bančništva ter telekomunikacij.

V letu 2000 je HERMES SoftLab z nakupom ljubljanskega podjetja Zaslon izpopolnil svojo ponudbo ter uspešno ohranil Zaslonovo vodilno pozicijo med ponudniki vrhunske programske opreme za elektronsko bančništvo.

HERMES SoftLab ustvari več kot 80% prihodkov na tržiščih zahodne Evrope in ZDA. Med večjimi naročniki so Hewlett-Packard, Agilent Technologies, Sixt AG, Ericsson, Grau Data Storage, Westel in Mobitel.

Konsolidirani prihodki v letu 2000 so presegli 34 milijonov evrov. Sestavljena letna stopnja rasti prihodkov med leti 1996 in 2000 je presegla 43%. Čisti prihodek v letu 2000 je znašal 2,8 milijona evrov, donos na delnico pa je zrasel z 1,9 evra leta 1998 na 8,7 evra v letu 2000.