O-STA

Vlak zdravja naletel na dober odziv potnikov

"Dobrodošli na Vlaku zdravja! Danes si lahko izmerite krvni sladkor v salonu na začetku vlaka," so bile besede, s katerimi je Darja Lovšin iz Zavoda Diabetes pozdravila potnike, ki so se v sredo, 24. oktobra, malo po tretji uri popoldne z ljubljanske železniške postaje odpeljali proti Pragerskemu. "Sodelovanje Slovenskih železnic v lani začeti nacionalni kampanji ozaveščanja o diabetesu je dragocena zlasti zato, ker lahko sladkorno bolezen, ki je največja epidemija tretjega tisočletja, veliko bolje preprečujemo zlasti z doseganjem težje dosegljivih skupin prebivalstva", je povedala Lovšinova.

Meritve glukoze, ki jih je na Vlaku zdravja omogočila družba Roche, je opravilo več kot 40 potnikov, od tega enkrat več žensk kot moških. Višina normalnega krvnega sladkorja se giblje med 4 in 6 mmol/l, če je vrednost kadar koli čez dan 11 ali več milimolov, je diagnoza sladkorne bolezni zanesljiva in je takoj potrebno ukrepati ter znižati krvni sladkor, ki lahko sicer sčasoma organizmu povzroči nepopravljivo škodo.

Potniki so z odobravanjem pozdravili možnost, da na vlaku mimogrede poskrbijo za svoje zdravje, izkazalo pa se je tudi, da marsikdo sploh ne pozna normalne višine krvnega sladkorja. Te in druge pomembne informacije so dobili tudi v publikaciji Spremenimo diabetes, ki so jo prejeli na vlaku. Zeleni vlak, ki je bil včasih paradni konj jugoslovanskih železnic, saj je povezoval Ljubljano in Beograd, je tako uspešno povezal družbena prizadevanja za več zdravja s skrbjo, da bi bile razdalje med kraji in ljudmi čim manjše. Slovenske železnice pa bodo tudi v prihodnje svojim potnikom ponujale možnost uveljavljanja popusta na storitve Term Olimia in Thermane Laško, ki sta lahko dosegljiva z vlakom.