O-STA

Projekt Integriranega javnega potniškega prometa prejel ugledno mednarodno priznanje

Slovenske železnice za projekt IJPP, ki so ga razvile za naročnika Ministrstvo za Infrastrukturo Republike Slovenije v Londonu prejele prestižno nagrado Transport Ticketing Global Award 2017, in sicer v kategoriji Najbolj inovativen in k uporabniku usmerjen ponudnik storitev.

Slovenske železnice, kot nosilni partner izvajalskega konzorcija, so s projektom Uvedbe integriranega javnega potniškega prometa v Republiki Sloveniji - IJPP dosegle odmeven uspeh na prestižnem mednarodnem tekmovanju Transport Ticketing Global Awards 2017 v Londonu. V kategoriji Najbolj inovativen in k uporabnikom usmerjen ponudnik storitev (Most innovative Customer Serving Operator) so Slovenske železnice s projektom IJPP osvojile priznanje in prvo nagrado v kategoriji.

Prva nagrada je bila podeljena v močni globalni konkurenci, kot sta britanska železniška operaterja South West Trains in Greater Anglia, ter VIX technology, ki s svojimi "ticketing" sistemi deluje v Hong Kongu, San Franciscu, Seattle-u, Stockholmu in drugih mestih po svetu. Podeljena je bila po ena prva nagrada v vsaki izmed kategorij, med prejemniki prvih nagrad v preostalih petih kategorijah so bili tudi Siemens AG, Masabi/Las Vegas RTC in EOS.uptrade.

Sodniški odbor je v utemeljitvi podelitve prve nagrade slovenskemu projektu med drugim poudaril, da je bila integrirana nacionalna platforma za nakup vozovnic še nedavno "le sanjski projekt". Njena dejanska uvedba je po oceni odbora "impresivna", enako tudi ambicije in smeli načrti za prihodnost. Posebno so izpostavili zahtevne in inovativne tehnološke rešitve priprave, obdelave, shranjevanja in analiziranja podatkov, ki so eden temeljev uspešne uvedbe integrirane vozovnice.

Osrednji cilj projekta IJPP je opredeljen z danes že uspešno uvedenima enotno vozovnico ter poenotenim voznim redom na ravni celotnega avtobusnega in železniškega prometa v Republiki Sloveniji. Projekt je ena izmed aktivnosti Ministrstva za infrastrukturo, ki prispeva k uresničitvi Resolucije o prometni politiki Republike Slovenije. Projekt je pripravil in v tesnem sodelovanju izvajal konzorcij v katerem so, pod vodstvom podjetja Slovenske železnice, sodelovala podjetja Ljubljanski potniški promet - LPP, Marprom, Prometni inštitut Ljubljana, Pristop in Imovation.

Vsakoletni dogodek Transport Ticketing Global Awards predstavlja največji in globalno najbolj odmeven forum s področja naprednih tehnologij in rešitev plačevanja v javnem prometu. Pokrovitelj letošnjega tekmovanja je bil PayPal. Na dogodku se s predstavitvami svojih rešitev, tehnologij in projektov tradicionalno zbirajo vodilni akterji iz panoge, med katerimi ne manjkajo niti največji industrijski velikani. Temu primerna je ostra konkurenca med predstavljenimi projekti in rešitvami, skladna s tem pa je tudi široka odmevnost na tekmovanju pridobljenih nagrad.

Več o dogodku, dobljeni nagradi ter ostri konkurenci, s katero smo tekmovali za njeno pridobitev, si lahko preberete na https://www.transport-ticketing.com/.

Več informacij dobite pri Službi za odnose z javnostjo

telefon 01 29 14191, e-pošta info@slo-zeleznice.si