O-STA

December, mesec prazničnih potovanj in novega voznega reda

Ljubljana, 27. november 2019 - Decembra vožnje z vlaki postanejo središče pravljičnih doživetij, saj na Slovenskih železnicah že tradicionalno organizirajo posebne vožnje, na katerih se lahko, predvsem najmlajši potniki, zapeljejo v čarobni svet pravljičnih junakov. Z muzejskim vlakom in Božičkom se bomo lahko potepali po različnih koncih Slovenije. Pravljične vile bodo v Celje potovale z rednimi vlaki iz smeri Maribora, Velenja, Ljubljane do Celja.

Na Slovenskih železnicah so danes, 27. novembra, predstavili praznična potovanja, ki se jih boste lahko udeležili decembra. Na železniški postaji Ljubljana so se zbrali otroci, ki so počakali vlak s pravljičnimi vilami, se posladkali s slaščicami peka Sladkega Tonija in se družili z navihanima škratoma. Z muzejskega vlaka so priklicali tudi Božička, ki jim je poklonil darila in jih povabil na praznične vožnje.

Zbrane je pozdravila vodja službe za prodajo in marketing SŽ-Potniški promet, Petra Privšek. Poudarila je, da bodo potovanja v prazničnem decembru nepozabna, saj boste na vlakih lahko srečali tudi Božička in pravljične vile. Poleg namigov za številna decembrska pravljična potovanja z vlaki, za katera je vsako leto izjemno zanimanje, vključno z obiskom adventnih in silvestrskih dogodkov v evropskih mestih, kot so denimo Gradec, Beljak, Dunaj, Salzburg, Budimpešta, Praga, Beograd, Zagreb, Opatija,... je razkrila tudi nekaj sprememb v novem voznem redu, ki začne veljati 15. decembra. Potniški promet Slovenskih železnic - je po besedah Petre Privšek, v obdobju celovite modernizacije in digitalizacije. Prihajajo novi, sodobni vlaki švicarskega proizvajalca Stadler, prvi bo pripelje že v začetku naslednjega leta, kot tudi na področju razvoja storitev, kjer ima pomembno vlogo digitalizacija. Konec novembra bo na voljo tudi povezava wi-fi , ki bo na voljo na 29 vlakih, do konca letošnjega leta pa bo z WIFI-jem opremljeno 32 vlakov. Vsi novi vlaki bodo že ob prihodu opremljeni z WIFI-jem, ki bo omogočil dostopanje do interneta oziroma do različnih internetnih vsebin.

V notranjem prometu izpostavljamo:

· vozni red se deli na dva dela; prvi velja od 15.12.2019 do 29.8.2020,
· med Zidanim mostom in Laškim bodo namesto sedmih nadomestnih avtobusov ponovno vozili vlaki,
· voziti začne dodatni večerni vlak proti Kamniku, z odhodom iz Ljubljane ob 21.15 (vlak 3192) in v povratku iz Kamnik Grabna ob 22:07 (vlak 3197),
· večerni vlak št. 3299, ki je vozil le do Grosupljega (odhod iz Ljubljane ob 19.33), podaljša vožnjo do Ivančne Gorice,
· vlaka 502/503 (Hodoš-Ljubljana-Koper) bosta tudi v novem voznem redu vozila z garnituro vlaka serije 310 (Pendolino) kar bo skrajšajo čas potovanje za 46 (vlak 503) oz. 76 minut (vlak 502 kateremu so ukinjeni nekateri postanki... nadomeščeni bodo z lokalnim vlakom),
· spremenjen in podaljšan koledar voženj kopanega vlaka za Koper in Pulj od 18.4. do 27.9.2020,
· nov vlak št. 2202, ki bo med tednom iz Zidanega Mosta proti Ljubljani odpeljal ob 8:50,
· nov vlak št. 2280, ki bo vozil vsak dan, bo iz Dobove proti Ljubljani odpeljal ob 21:05,
· dodaten jutranji vlak ob koncih tedna iz Logatca proti Ljubljani; iz Ljubljane (št. 2634) z odhodom ob 5:30 in povratku v Ljubljano (št. 2635) ob 7:00,
· vlak 3220 vozi iz Metlike (prej Novo Mesto Šmihel) z odhodom iz Metlike ob 8:18 in prihodom v Ljubljano ob 10:56.

V mednarodnem prometu izpostavljamo:

  • od 15. decembra bosta med Ljubljano in Reko (Opatijo) spet vozila dnevna vlaka številka 482 in 483,
  • z vlakom InterCity Cittadela (IC 247/246), ki vozi med Ljubljano in Budimpešto, bo potovanje proti Budimpešti krajše za 24 minut, iz Budimpešte proti Ljubljani pa za 9 minut,
  • vlaki v smeri Italije in obratno bodo vozili tudi v novem voznem in sicer iz Ljubljane v smeri Trsta,
  • v novem voznem redu lahko najdete dnevne direktne povezave v smeri Avstrije do Gradca, Dunaja (z zvezami za Prago, Brno, Bratislavo, Varšavo) Salzburga, v smeri Nemčije do Münchna (z zvezami za Pariz, Bruselj, Amsterdam, Koebenhaven in drugih mest v Nemčiji) in Frankfurta, v smeri Madžarske do mest Zalaegerszeg, Veszprem in Budimpešta, v smeri Hrvaške do Zagreba (z zvezami za Split) in v smeri Srbije do Beograda,
  • v okviru ponudbe nočnih vlakov so povezave z nočnima vlakoma s spalniki in ležalniki v smeri Züricha ter proti Salzburgu, Münchenu ter Beogradu,
  • poleg povezav do letališč Gradec, Frankfurt, Dunaj in München, je z Ljubljano povezano tudi letališče Ronke v Trstu.

Božiček se decembra vozi z muzejskim vlakom!

Božiček bo tudi v letošnjem decembru že tradicionalno potoval po Sloveniji s skoraj sto let starim muzejskim vlakom, na eni izmed 37-ih voženj pa se mu lahko pridružite tudi vi! Pohitite, število mest je omejeno!

Muzejski vlak poganja Nemška lokomotiva serije 033-037, ki je začela vozit leta 1943 v Nemčiji za nemško vojsko kot vojni transport. Božičkov muzejski vlak bo vozil v sestavi 4-4osnih vagonov, bife vagona in službenega vagona.

Z vilami v Pravljično deželo Celje - letos ponovno tudi iz Zagreba

Tudi letos vas bodo pravljične vile na vlaku spremljale v Pravljično deželo v Celje. V središču knežjega mesta bodo vile vse do 31. decembra - Silvestra ustvarjale pravljično deželo doživetij za najmlajše in malo starejše. V središču knežjega mesta bodo vile v decembrskih dneh "Pravljične dežele" gostile številne glasbene goste, pravljične junake, zlasti pa številne otroke iz vseh koncev in krajev. V decembrskih dneh najmlajše čakajo številne nepozabne pravljične skrivnosti, pravljično rajanje, vilinski ples in še marsikaj zares pravljičnega, nepričakovanega in enkratnega. Obiščete jih lahko vsako dopoldne med deseto in poldnevom ter popoldne med peto in sedmo uro, seveda brezplačno.

Pravljični vlaki, na katerih bodo potnike razveseljevale pravljične vile, bodo 13. decembra, prvič letos, zapeljali iz Maribora v Celje.

Doživetja s pravljičnimi vilami Slovenske železnice soustvarjajo z Zavodom Celeia Celje ter idejno vodjo, avtorico in koordinatorko Pravljične dežele, gospo Vladimiro Skale VS Produkcija.

Cene vozovnic in popusti

Cena vozovnice za muzejski vlak z animacijo Božička je 15 evrov, za otroke do 2. leta je vožnja v spremstvu odraslega brezplačna, za otroke od 2. do 12. leta starosti pa 8 evrov.

Za potovanja s pravljičnimi vilami veljajo redne ponudbe. Potovanja z vlaki po Sloveniji so ob koncih tedna in praznikih lahko cenejša z vozovnico IZLETka, ki omogoča neomejena do 5 dnevna potovanja po vseh poteh Slovenij, ter po ponudbi Turist vikend, ki omogoča do 30 odstotni popust na povratne vozovnice. Potovanja so cenejša za družine s SŽ kartico ugodnosti DRUŽINE, in sicer vse dni do 40 odstotkov cenejša, za otroke do 12. leta pa celo brezplačna. Potovanja v skupini so za odrasle do 30 odstotkov cenejša, za otroke do 12. leta pa do 50 odstotkov cenejša.

Obisk prazničnih mest v tujini

Z vlakom se lahko brezskrbno odpravite tudi na adventne in silvestrske dogodke v številna evropska mesta. Vabijo Zagreb, Reka, Opatija, Split, Gradec, Beljak, Dunaj, Salzburg, Budimpešta, Praga, Beograd, München ali Trst. Do nekaterih mest se iz Ljubljane lahko zapeljete že od 8 evrov naprej. Število nizko cenovnih vozovnic je omejeno, zato vam priporočamo, da jih kupite v predprodaji.

Več informacij o prazničnih dogodkih in novem voznem redu lahko najdete na spletni strani www.slo-zeleznice.si, na vseh prodajnih mestih Slovenskih železnic, v Infocentrih Maribor, Celje, Ljubljana in Koper, po e-pošti potnik.info@slo-zeleznice.si ali na brezplačni tel. št. 080 8111.

Za predstavnike medijev smo z veseljem na voljo tudi na e-naslovu info@slo-zeleznice.si ali telefonski številki 01/29 14 191.