O-STA

OB SVOJI SKUPŠČINI DELNIČARJEV JE PERUTNINA PTUJ ŽE ŠESTIČ MEŠČANOM PODARILA SLIKARSKO RAZSTAVO

PTUJSKI GRAD S POMOČJO PERUTNINE PTUJ SPODBUJA MLADE

UMETNIKE K USTVARJALNOSTI

LETOS POD POKROVITELJSTVOM PERUTNINE PTUJ V PALACIJU

TUKAJŠNJEGA GRADU RAZSTAVLJA PETER ŠTROVS

Ptuj, 26. avgusta - Donacije kulturnim dogodkom, ki vsako leto zaznamujejo dogajanje na kulturnem prizorišču ne samo Ptuja, ampak na nacionalni ravni, so v Perutnini Ptuj že stalnica zadnjih let. V središču donacijskih odločitev je Ptujski grad, ki ga zaradi svoje simbolične in aktualne vloge ter pomena tudi za prihodnji turistični ter gospodarski razcvet Perutnina Ptuj pomaga obnavljati in vzdrževati že nekaj zadnjih let. Prvi večji prispevek je namenila za prestavitev zbirke orožja iz viteške dvorane v palacij, letos pa je bila ob izdatni in dolgoročni podpori Perutnine Ptuj zaključena tudi obnova nekdaj viteške, zdaj slavnostne dvorane. To dejstvo pa ni spremenilo tradicije, po kateri ta družba meščanom, svojim zaposlenim in delničarjem vsako leto ob svoji redni skupščini delničarjev, na Ptujskem gradu priredi tudi pomemben kulturni dogodek.

Tako so nocoj, po skupščini delničarjev, ki tudi že po tradiciji poteka v eni izmed dvoran Ptujskega gradu, v grajskih prostorih pod pokroviteljstvom Perutnine Ptuj odprli razstavo mladega, vendar že uveljavljenega slovenskega slikarja Petra Štrovsa iz Ljubljane. Ob tej priložnosti je dr. Roman Glaser, predsednik uprave in generalni direktor Perutnine Ptuj, izpostavil pomen kulture in kulturnih dogodkov za osmišljanje vsakdanjega življenja in dela. Izpostavil je vizionarski pogled na pomen Ptujskega gradu ne samo za zgodovino, ampak tudi za sedanjost in predvsem prihodnost. Večplastni pomen za turizem, domačine in tudi gospodarstvo, ki lahko v tradicionalnih izročilih in arhitekturni mogočnosti črpa inspiracije za prihodnost. "Perutnina Ptuj se je že pred leti, ko je gospodarska moč Podravja bila še bolj šibka, prva v tem okolju odločila, da bo svoja donacijam namenjena sredstva usmerila na Ptujski grad, kot osrednji figuri vezi preteklosti s prihodnostjo v Podravju. Pri tem smo želeli, da bi nam sledil še kdo, kajti redki so kraji, ki imajo priložnost živeti pod okriljem tako mogočnega zgodovinskega in kulturnega izročila, kot je Ptujski grad. Prav tako pa so redki tisti, ki lahko v zgodovinskem izročilu najdejo ideje in moči za prihodnost," je med drugim izpostavil dr. Roman Glaser in dodal, da je Perutnini Ptuj to uspelo.

Sicer pa bo razstava Petra Štrovsa, kot kulturni dogodek, postavljena v sklop skupščine delničarjev Perutnine Ptuj ob dokončni potrditvi poslovanja v minulem poslovnem letu, na Ptujskem gradu odprta ves mesec. Darilo mlademu slikarju, Petru Štrovsu, ki ob otvoritvi ni skrival zadovoljstva nad odločitvijo Perutnine Ptuj, da je pomagala k razstavi, ima letos še eno simbolno sporočilo. Perutnina Ptuj se je namreč odločila, da bo odslej v sklopu svojih donacij kulturnim dogodkom posebno pozornost namenila afirmaciji predvsem mladih slovenskih slikarjev, da bi se lahko uveljavili tako doma kot v svetu. Umetnost je toliko bolj pomembna, kolikor bolj je zapažena na globalni ravni v svetu, s čimer manifestira svoj pomen tudi v daljšem časovnem obdobju. Podobno je v gospodarstvu, kjer je kljub dragocenosti domačega trga treba razmišljati tudi o internacionalizaciji. Perutnina Ptuj je tudi na tej poti izjemno aktivna in dosledna.