O-STA

PERUTNINA PTUJ KONČALA NAJVEČJO NALOŽBO V TUJINI

DVAJSET MILIJONOV EVROV INVESTICIJE V BIH

PERUTNININO "MESTO OKUSOV" PRI SARAJEVU JE DANES OTVORIL MINISTER ZA ZUNANJO TRGOVINO IN EKONOMSKE ODNOSE SLOBODAN PUHALAC IZ SVETA MINISTROV FEDERACIJE BIH

Sarajevo, 23. aprila - Danes je začela delovati ena od najpomembnejših tujih investicij v BiH, ki jo je v pičlem letu realizirala Perutnina Ptuj. V Brezi, neposredni bližini Sarajeva, je Perutnina Ptuj zgradila "Mesto okusov", v tem času najsodobneje opremljeno predelovalnico perutninskega mesa v pripravljena živila. S tem je Skupina Perutnina Ptuj že v tretji državi vzpostavila celoviti sistem kakovosti, varnosti in sledljivosti, ki ji omogoča oskrbo zdravju in sedanjemu življenjskemu stilu prijaznih prehranskih izdelkov na osnovi perutninskega mesa za vse generacije.

Z današnjo otvoritvijo je namreč Perutnina Ptuj nadgradila svojo prisotnost v BiH, kjer je v preteklih letih že vzpostavila delovanje svoje hčerinske družbe za vzrejo piščancev in obdelavo perutninskega mesa. "S tem smo odločno pokazali, da želimo biti vodilno perutninsko podjetje tudi v BiH," je na tiskovni konferenci neposredno pred otvoritvijo razkril dr. Roman Glaser, predsednik uprave in generalni direktor Perutnine Ptuj.

Ob današnji otvoritvi "Mesta okusov", kakor so v Perutnini Ptuj poimenovali svojo najnovejšo pridobitev, je še posebej pomembno poudariti, da so v Brezi pri Sarajevu zagnali ta trenutek najsodobnejši predelovalni sistem v Evropi. Ena od investicijskih zakonitosti v vsej Skupini Perutnina Ptuj je namreč, da v svoje projekte vgrajujejo v presečnem trenutku najsodobnejšo tehnologijo. To pa zato, da lahko implementirajo v prakso vse tiste rešitve, ki jih ponuja industrija za potrošnikom prijazne oblike in načine prehranjevanja s perutninskim mesom in obdelanimi živili, in zato, da lahko v mesu ohranijo kar največ naravnih lastnosti.

Dejstva, da gre za najsodobnejšo tehnologijo, so se v Sarajevu danes še posebej razveselili domačini in predstavniki lokalnih ter državnih oblasti. Ob vseh praktičnih rešitvah, ki zagotavljajo optimirano oskrbo s perutninskimi živili v BiH, so namreč dobili tudi pomembno zaposlitveno priložnost. V "Mestu okusov" je namreč že zaposlenih več kot sto domačinov, v naslednjem obdobju optimiranja zmogljivosti pa jih bo v dveh izmenah lahko delalo še dvakrat več.

Poleg tega pa je BiH dobila domicilna živila vseh Perutnininih blagovnih znamk. V internacionaliziranju svoje poslovne slike, kot najzanesljivejšega načina rasti, namreč Perutnina Ptuj uveljavlja koncept proizvodnih krogov, v katerem vzpostavlja vse faze vzreje, obdelave in priprave perutninskega mesa in živil. Na ta način tudi upravlja in nadzira vsako fazo posebej, kar je osnova za garancije za zdrave oblike prehranjevanja, ki jih daje potrošnikom hkrati s svojimi živili. Poleg tega pa z domicilnimi resursi spodbuja razvoj ter optimira blagovne tokove tudi v prostoru, ki ima drugačne oblike zaščit in carinskih postopkov, kot veljajo za enotni trgovinski prostor EU.

"Med drugim smo v Sarajevo prenesli tudi recepturo za pripravo naše paradne klobase Poli, ki je med najpopularnejšimi prehranskimi živili tudi v BiH. Z njo smo doslej upravljali samo v naši mesni industriji na Ptuju in v Čakovcu, odslej pa jo pripravljajo tudi v Sarajevu," je med drugim poudaril dr. Roman Glaser.

Otvoritev Perutnininega "Mesta okusov" je danes pospremila množica ljudi iz različnih držav, izvajalcev, ki so pripomogli, da so vsa dela bila končana v rekordnem času, poslovnih partnerjev, managementa in sodelavcev Perutnine Ptuj, ter domicilnih vladnih in javnih struktur ter članov diplomatskega zbora v BiH. Večina si je "Mesto okusov", v katerem sicer že velja najstrožji varnostno sanitarni režim za mesnopredelovalno dejavnost, tudi ogledala. Po priložnostnem programu, v katerem so nastopili kulturni ustvarjalci iz obeh držav, Slovenije in BiH, sta otvoritveno dejanje izvedla in tudi prva vstopila v "Mesto okusov" današnji slavnostni govornik Slobodan Puhalac, minister za zunanjo trgovino in ekonomske odnose iz Sveta ministrov Federacije BiH, in dr. Roman Glaser, predsednik uprave in generalni direktor Perutnine Ptuj.

Fotografija: "Mesto okusov" Perutnine Ptuj v Brezi pri Sarajevu je zaživelo; z otvoritvenim dejanjem pa je Perutnina Ptuj ustvarila vse pogoje, da se pozicionira v najpomembnejšega oskrbovalca s perutninskimi živili v BiH. Otvoritveni trak sta prerezala in s tem simbolično pognala vgrajeno, ta hip najsodobnejšo opremo v Evropi, Slobodan Puhalac, minister za zunanjo trgovino in ekonomske odnose iz Sveta ministrov Federacije BiH in dr. Roman Glaser, predsednik uprave in generalni direktor Perutnine Ptuj.

Dodatne informacije:

Dr. Roman Glaser,

predsednik uprave in generalni direktor Perutnine Ptuj,

tel 02 7490101,

fax 02 7490134,

e-mail: info@perutnina.si,

www.perutnina.si