O-STA

PLANETU ZEMLJA PRIJAZNA ŠOLA/VRTEC -o peki kruha skozi projekt - OD ZRNA DO KRUHA

V okviru vseslovenskega natečaja Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec 2013/14, ki poteka letos že četrto leto zapored v organizaciji društva Planet Zemlja, bo v ponedeljek potekala delavnica z naslovom "Od zrna do kruha", ki jo bo izvedla poznavalka slovenskega izročila Tanja Gobec iz zavoda Etno eko na OŠ Tončke Čeč v Trbovljah.

Gre za projekt ki je del natečaja že od samega začetka in je iz leta v leto bolj priljubljen med zavodi. Od tedaj je prejel tudi nemalo priznanj s strani gostiteljev projekta, ki so se seznanili s postopki peke kruha in veliko jih je to delavnico izbralo tudi letos. Slušatelji bodo tokrat učenci OŠ Tončke Čeč iz Trbovelj, ki bodo lahko pridobljeno znanje prenesli na svoje starše, izboljšali odnos do kruha in s tem družini prihranili kakšen evro.

Pred dnevi je omenjeni projekt obiskal vrtec na Jesenicah, kjer si strokovne delavke prizadevajo otroke podučiti o tem, kako "nastane" kruh. Otroci z njihovo pomočjo spoznajo, da žito zraste na polju in iz zrnja zmeljemo moko, iz katere potem zgnetemo testo in spečemo kruh.

Da bi strokovne delavke svoje znanje še izboljšale, so v vrtec povabile društvo Planet Zemlja, ki s pomočjo Tanje Gobec iz Zavoda Etno eko, seznanja s skrivnostmi peke kruha. V nadaljevanju prilagamo povzetek zapisa, ki je ob tem nastal:

"Slušateljice smo spoznale, da je peka kruha lahko zanimiva in preprosta. V okviru delavnice nam je bil predstavljen celoten postopek od mletja pire v mlinčku, do tega kako zamesimo testo in ga spečemo. Spekle smo več vrst kruha iz pire (pirin kruh z dodano ajdovo moko, pirin kruh z dodano koruzno moko, pirin kruh s semeni in pirin kruh z zelišči). Za posladek smo pripravile in spekle tudi jabolčni zavitek iz pirine moke, slišali pa veliko idej za različne druge okuse kruha.

Ena od dobrodošlih informacij, ki smo jih pridobile je ta, da kruh lahko zamesimo zvečer in ga spečemo naslednji dan, testo pa preko noči počiva v hladilniku. To je dandanes, ko nam vedno primanjkuje časa, za marsikoga koristna informacija. Da je to res, pa smo preskusile tudi na delavnici, saj smo testo same pripravile in ga shranile v hladilniku preko noči, naslednji dan pa smo ga spekle. Tako smo za malico lahko postregle kruh, ki smo ga same pripravile na delavnici in bil je rahel in zelo okusen."

Več informacij je na voljo na naslovu info@planet-zemlja.org ali 01 620 25 22.