O-STA

KARAVANA VARNE KEMIJE - Jutri v Trbovljah

Na osnovni šoli Trbovlje, se bo jutri ustavila Karavana varne kemije, ki v okviru organizacije društva Planet Zemlja pridno potuje že od leta 2010, svetovnega leta kemije. 12 učencev in učenk 9. razreda bo tako jutri poslušalo predavanje na temo Kemija v vsakdanjem življenju.

Projekt se izvaja z namenom mladim na razumljiv in dopadljiv način dokazati, da življenja brez kemije ni, da pa se lahko s primernim znanjem izognemo vplivom prevelikih odmerkov le-te in posledično škodljivih vplivov na naše telo.

Ste vedeli, da ženska ki se dnevno povprečno neguje, na leto porabi med 3,5 do 5 kg kozmetičnih izdelkov? Mila, sredstva za tuširanje, šamponi, kreme, šminke...pa vsebujejo celo vrsto parabenov ki povzročajo alergije in motijo hormonsko ravnovesje.

Povprečna družina na leto porabi eno polno kopalno kad čistil, v teh pa fosfati držijo kožo in uničujejo življenje v vodi, hlapne organske spojine dražijo oči, grlo, pljuča, poškodbe možganov, triklorsan je antibakterijsko sredstvo, ki se kopiči v telesu in veča odpornost bakterij na zdravila, fenoli v pralnih praških rušijo hormonsko ravnovesje, manjšajo plodnost, sintetične dišave povzročajo alergije.

Največ strupenih kemikalij hkrati pa je v osvežilcih prostorov: benzen, formaldehid, stiren, toluen, klorbenzen, ftalati, umetne dišave... Toliko za pokušino. Učenci pa bodo jutri slišali tudi nekaj o kemikalijah v hrani ter oblačilih.

Verjamemo, da bo tudi tokratno izvajanje vzbudilo veliko zanimanja, pozornosti ter vprašanj in bo mladim pustilo nekaj novega, koristnega znanja.